Kanker is in speeksel te zien

Algemeen, Uiterlijk 16 augustus 2017 6 Reacties
Kanker is in speeksel te zien

Tijdige behandeling van kanker kan bepalend zijn voor de overlevingskansen van patiënten. Een nieuw ontwikkelde methode biedt hoop om bepaalde kankersoorten snel en gemakkelijk op te sporen: een speekseltest. Japanse en Amerikaanse wetenschappers ontdekten dat diverse soorten kanker zich in speeksel op maar liefst 54 verschillende manieren manifesteren.

De wetenschappers van de Japanse Keio Universiteit en de Amerikaanse Universiteit van Californië, bestudeerden het speeksel van 215 mensen. Onder hen bevonden zich ook kankerpatiënten. Het speeksel van de zieke mensen had andere kenmerken dan dat van gezonde proefpersonen, zo ontdekten de onderzoekers. Ze concluderen dan ook dat een eenvoudige speekseltest voldoende is om verschillende soorten kanker zoals alvleesklierkanker, borstkanker en mondkanker op te sporen. De ontdekking werd in het tijdschrift Gastroenterology omschreven als een grote doorbraak.

Hoopgevend

De resultaten van het onderzoek zijn hoopgevend. In een experiment om te kijken hoe betrouwbaar de methode was, kon alvleesklierkanker in 99% van alle gevallen in het speeksel worden gezien. In 95% van de gevallen was borstkanker zichtbaar en bij 80% kon ook mondkanker worden gedetecteerd.

Tijdige behandeling

De speekseltest kan in één keer vijfhonderd stoffen uit je speeksel opsporen. Volgens onderzoekers zouden patiënten binnen twaalf uur de uitslag te weten kunnen komen. Voor iemand met alvleesklier- of mondkanker kan snelle ontdekking door middel van een speekseltest doorslaggevend zijn. Bij deze soorten kanker is een tijdige ontdekking en behandeling ontzettend belangrijk, omdat er in de beginfase nog weinig duidelijke symptomen zijn, waardoor de ziekte vaak te laat wordt opgemerkt. Speeksel is eenvoudiger af te nemen dan bloed of urine. De snelle diagnose zorgt ervoor dat er daarna snel gestart kan worden met de behandeling.

Meer onderzoek nodig

De onderzoekers willen de nieuwe methode niet alleen voor het opsporen van kanker gebruiken. Ze vermoeden dat ook andere aandoeningen met behulp van speeksel aan het licht kunnen komen.

Deze methode zou tot een nieuwe screening voor kanker kunnen leiden, maar verder onderzoek is essentieel om de bevindingen te bevestigen en de eventuele toepassing ervan te rechtvaardigen.

Speekseltest om risicogroepen op te sporen

Een speekseltest is niet alleen een manier om ziektegevallen op te sporen, het zou ook risicogroepen kunnen identificeren. Het kan namelijk genetische variaties opsporen, die het risico op bepaalde soorten kanker kunnen voorspellen. Een speekseltest zou op die manier een gepersonaliseerde screening mogelijk maken; wie meer risico blijkt te lopen, zal vaker een screening krijgen. Op die manier is een vroegtijdige diagnose – en een behandeling in het beginstadium – mogelijk.

Auteur: Rachel van de Pol en Kim van der Vliet, in samenwerking met Hans van Burik (gepensioneerd arts)
Bron: Health Matters, ZorgPortaal.nl, NOS

6 Reacties

 • Anoniem schreef:

  Beste Redactie,

  Toch weer een grote vonds, dacht ik. Zeker een zachte en niet agressieve
  onderzoeksmethode. En zo is er nog veel te vinden. Hoeveel medicamenten
  bevinden zich nog in het regenwoud of op de bodem van de oceanen ? ? ?
  Die vinden onze onderzoekers ook nog, zeker weten ! ! !

  Ik ben al wel 74 en misschien is dit niet meer voor mij, maar geeft toch
  weer vooruitzichten voor mijn kleinkinderen. Ik heb wel al enkele agressieve
  onderzoekingen mee gemaakt en gelukkig voor mij met een negatieve uitslag.

  Als je iets laat onderzoeken en je komt zo ziek als een hond uit het hospitaal
  en je moet dan nog drie weken op je uitslag wachten! ! ! Leuk is wel wat
  anders.

  Ik dank jullie voor jullie informatie en vraag om daar mee verder te gaan.

  Bedankt en genegen groeten,

  Jean Baptiste De Vester

 • simpele jonge man schreef:

  kanker is een ziekte die ons express wordt aangedaan zodat de industrie veel geld kan verdienen daarom zal kanker nooit verdwijnen jammer he maar zo is het nu 1 maal de hoogste mensen eten geen fruit en groente vol gespoten met pesticiden en zullen heel selectief hun 100% gezonde voeding weten te binnen halen in mijn ogen kan dit allemaal veel beter als ik hier om mij heen kijk zie ik van allerlei kunst waar niemand maar dan ook niemand interesse in heeft maar wel miljoenen heeft gekost en dan gaan ze ons nog geld vragen voor voor kanker campagnes te ziek voor woorden er wordt zoveel belasting geld binnen gehaald ga dan ook niet de zielige schooiers uithange en investeer vol op in onderzoek en nieuwe toestellen tegen kanker inplaats van onze cente te gebruiken voor flits palen om ons nog meer geld af te pakken ik ben een buitenlander ja klopt maar dat zijn jullie ook als jullie land jullie achter laat voor he lot want in mijn ogen ben je hier gewoon een nummertje die zelf na zijn dood belasting moet betalen want anders graven ze je op en verbranden ze je als nog next ik hou van mensen maar we leven in een wereld die nog rotter is dan het leven in hell en nee ik heb geen respect voor konings of koningin of president of wat dan ook uit die tak ik heb respect voor mij broeders en zusters die net zo weinig te zeggen hebben als mij samen zijn we 1 samen zijn we sterk peace and many many love to all of yahh

  • vaska schreef:

   Respect voor dit bericht, en de schrijver natuurlijk. Ben het helemaal met je eens, helaas zal dat niets aan deze rotte wereld veranderen. Hou je goed!

 • simpele jonge man schreef:

  voor mensen die aan hun lot zijn overgelaten heb ik misschien iets ik heb verschillende site en doktoren horen zeggen dat vitamine b17 helpt tegen kanker ik hoop voor de gene die dit leest en in die situatie zit even onderzoek doet naar vitamine b17 je kunt er heel makkelijk aan komen maar je komt er al snel achter dat nederland en sommige andere landen het proberen tegen te houden omdat de industrie kapot zou gaan dat kun je zien doordat Nederland de pitte die niet gedroogd zijn uit de vrucht worden gehaald heyyy waarom is dat iemand die opgegeven is mag geen vitamine b17 om het toch nog te proberen

  • timmer zegt helemaal mee eens schreef:

   Waarheid vind de regering hard zal wat worden als geert wilders aan de macht komt wy hopen het echt niet misselyk mannetje tja en van kanker inderdaad dat houd de regering zelf in stand 23% btw als jullie snappen waar wy heen willen nederland heeft poen zat maar wel voor aids sorry mensen maar niks voor kanker welkom in welvarend holland ??????? Linda albert timmef

 • verdrietig schreef:

  Volgens mij is kanker gewoon op een dag bedacht. Zouden al die mensen voor niets doodgegaan zijn?

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *