Kan een massage helpen afvallen?

Afvallen door plaats te nemen op de massagetafel? Er wordt soms beweerd dat massages helpen bij afvallen. Weg dan maar met die moeilijk vol te houden diëten en zware trainingsprogramma’s! De waarheid ligt helaas genuanceerder. Afvallen enkel door massages, dat is een fabeltje. Wat wel een feit is, is dat massages kunnen helpen bij afvallen. Dokterdokter legt uit hoe dit werkt.

Massage bevordert de afvoer van afvalstoffen

Tijdens het afvallen wordt je lichaam flink aan het werk gezet; er wordt een grote schoonmaak gehouden. Hiervoor is een optimale stofwisseling nodig om zo de verhoogde vetverbranding en de afvoer van afvalstoffen soepel te laten verlopen. Dit doe je door een gezond en regelmatig eetpatroon aan te meten, voldoende water te drinken en met extra lichaamsbeweging. Massage kan hierin een belangrijke ondersteunende rol spelen. Massage bevordert namelijk de bloedsomloop en stimuleert daarmee vele processen in het lichaam, waaronder de spijsvertering, de afvoer van afvalstoffen en de afvoer van vocht.

Massage verbetert de conditie van de huid

Massage bevordert de doorbloeding van de huid. Voedingsstoffen bereiken beter de huid en de aanmaak van collageen en elastine wordt gestimuleerd, wat voor een stevige huid zorgt. Daarnaast worden afvalstoffen beter afgevoerd. Er zijn speciale bindweefselmassages die zich richten op het verminderen van cellulite (sinaasappelhuid of panniculose). Cellulite wordt vaak geassocieerd met overgewicht, maar dat hoeft niet zo te zijn. Cellulite is namelijk het gevolg van een slechte afvoer van afvalstoffen of het ontstaat door hormonale invloeden. Vetcellen blazen zich op waardoor je een bobbelige huid krijgt. Bindweefselmassages kunnen dit probleem verminderen; ze zorgen niet direct voor gewichtsverlies, maar wel voor een strakkere huid.

Minder behoefte aan snacken

Overgewicht kan het gevolg zijn van ‘emotie-eten’, vanwege een ongelukkig gevoel of stress. Massage helpt je om beter te ontspannen en je gelukkiger te voelen. Tijdens massages worden de signaalstoffen serotonine, oxytocine en endorfine aangemaakt, die de bijnamen ‘gelukshormonen’ en ‘feelgood-stofjes’ hebben. Ook daalt door massage het cortisolniveau (stresshormoon), waardoor stress, stemmingswisselingen en depressieve gevoelens verminderen. Doordat massage je helpt om je gelukkiger te voelen, verval je minder snel in emotie-eten en laat je ongezonde voedingsmiddelen als suikerhoudende producten en vette snacks gemakkelijker staan.

Geschikte massagevormen

Er bestaan verschillende massagevormen die je kunnen ondersteunen bij het afvallen:

Bindweefselmassage

Bij deze massage wordt er met diepe massagetechnieken invloed uitgeoefend op de middelste huidlaag om de huid tot vernieuwing aan te zetten en om verklevingen los te werken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan diepe knedende en rollende massagegrepen. Het resultaat is een strakkere huid.

Cupping massage

Bij deze massage wordt de huid vacuüm gezogen met cups, waardoor plaatselijk de doorbloeding sterk wordt geactiveerd, de stofwisseling in de vetcellen wordt bevorderd en verklevingen worden losgetrokken. Met ook hier als resultaat een strakkere huid.

Sveltessa afslankingsmassage

Deze massage combineert bindweefselmassage met cupping massage en richt zich op het losmaken van vastzittende vetvellen en cellulite. Er wordt gewerkt met een speciaal ontwikkeld systeem dat het celluvacuma® systeem wordt genoemd. De massage leidt tot omvangverlies. Gewichtsverlies kan een bijkomstigheid zijn.

Manuele lymfedrainage

Dit is een hele zachte behandelvorm, die zich richt op de doorstroom van het lymfevocht. Hiermee worden vochtophopingen verholpen en worden afvalstoffen op een effectieve manier uit het lichaam weggeleid. Het reinigen van het lymfesysteem heeft bovendien een versterkende werking op het immuunsysteem.

Klassieke ontspanningsmassage

Mensen die last hebben van overgewicht door stress, hebben veel baat bij klassieke ontspanningsmassages met zachte massagetechnieken. Het zorgt voor een groter gevoel van welbevinden en helpt mensen om beter in contact te komen met hun eigen lichaam. Acceptie van het eigen lichaam speelt hierbij een belangrijke rol.

Auteur: Daphne van Winkel, in samenwerking met docenten van de Opleiding Sveltessa Afslankingsmassage van de Wellness Academie

Pagina laatst aangepast op 26 juni 2019


Gerelateerd