Is make-up schadelijk voor je gezondheid?

Uiterlijk 10 maart 2017 3 Reacties
Is make-up schadelijk voor je gezondheid?

Elke ochtend voor de spiegel even wat make-up opdoen; het behoort voor veel dames tot hun dagelijkse beauty-rituelen. Maar hoe zit het eigenlijk met de risico’s van make-up voor de gezondheid? Je brengt het immers direct aan op je lichaam. We hebben dit vraagstuk onder de loep genomen.

Is make-up schadelijk voor de gezondheid?

Het antwoord op deze vraag is ‘nee’. Make-up wordt in Europa zeer streng gecontroleerd. Er is een speciale wetgeving voor cosmetica in het leven geroepen. Dit is de ‘Europese Cosmeticaverordening’. In deze verordening vind je zo’n veertig artikelen en tien annexen met vele eisen en regels rondom het op de markt brengen van make-up en andere cosmeticaproducten. Er staat in deze verordening nadrukkelijk geschreven dat: “Cosmetische producten de gezondheid niet mogen schaden, wanneer zij onder normale of redelijkerwijze te voorziene gebruiksvoorwaarden worden aangewend.” Alle producten worden dan ook streng gecontroleerd.

Schadelijke ingrediënten gevonden in make-up

Ondanks dat make-up-producten streng gecontroleerd worden, kan het toch gebeuren dat er giftige stoffen gevonden worden. Zo ontdekte In 2007 de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit tijdens een onderzoek dat er lood voorkomt in lipsticks die in ons land worden verkocht. De concentraties zijn echter zo klein, dat ze geen gevaar voor de gezondheid vormen. Het is niet altijd te voorkomen, dat toxische stoffen, zoals lood, cadmium, nikkel, beryllium en arsenicum, in kleine hoeveelheden in make-up voorkomen. Deze stoffen komen namelijk in de natuur in heel veel grondstoffen voor; in voeding, water en in de lucht. Ze mogen niet bewust toegevoegd worden aan make-up-producten, maar ze kunnen wel in kleine hoeveelheden voorkomen als bijproduct.

Make-up-gewoonten kunnen wel schadelijk zijn

Hoewel de make-up-producten niet schadelijk zijn, kan het toch gebeuren dat er gezondheidsproblemen ontstaan door het gebruik van make-up. De schuld ligt dan niet bij de make-up-producten, maar bij het verkeerd gebruik ervan. We geven hier enkele voorbeelden van make-up gewoonten die wel schadelijk kunnen zijn:

 • Make-up van elkaar lenen

Even snel de lipstick van een vriendin lenen? Make-up is een ideale broedplaats voor bacteriën. Misschien heeft die vriendin wel een lipinfectie onder de leden. Via de make-up wordt de infectie gemakkelijk op jou overgebracht.

 • Make-up verkeerd bewaren

Laat make-up doosjes niet onnodig lang openstaan en vermijd langdurige blootstelling aan licht en warmte. Dit kan de conserveringsmiddelen afbreken, die de bacteriën tegengaan.

 • Niet op de houdbaarheidsdatum letten

Ook make-up-producten hebben een houdbaarheidsdatum. Veel mensen letten daar niet op en blijven de make-up ook na de houdbaarheidsdatum gewoon gebruiken. Doordat conserveringsmiddelen niet meer optimaal werken, krijgen bacteriën vrij spel en kan je last krijgen van huidirritaties, uitslag en infecties.

 • Geen rekening houden met de zon

Wat veel mensen niet weten is dat door glanzende make-up uv-stralen nog sneller schade aan de huid aanrichten. Vooral met make-up-producten als transparante lipgloss moet je voorzichtig zijn op zonnige dagen. De glanzende make-up werkt als een vergrootglas en trekt de schadelijke uv-stralen naar je lippen toe. Je lippen kunnen hierdoor flink verbranden.

 • Slapen met make-up

Wie heeft er zin om voor het slapengaan nog uitgebreid de make-up van haar gezicht te verwijderen? Toch mag je dit beauty-ritueel niet overslaan. Vooral oogmake-up, zoals mascara, kan veel schade aanrichten. De make-up kan in de ogen terechtkomen, irritaties veroorzaken, in het hoornvlies krassen en infecties veroorzaken. Make-up, bijvoorbeeld foundation, kan zich ook ophopen op het hoofdkussen, dat sowieso al een broedplaats is voor bacteriën en hierdoor nog meer.

Make-up en allergieën

Behalve dat je je make-up-gewoonten in de gaten moet houden, is het ook belangrijk om goed naar je eigen huid te kijken. Elke huid is anders; de ene huid is gevoeliger dan de andere. Sommige mensen hebben snel last van allergische reacties en kunnen bepaalde make-up-producten niet goed verdragen. Deze allergische reacties hebben vaak niets met de kwaliteit van het product te maken. Ingrediënten die vaker voor allergische reacties zorgen zijn parfum, alcohol en minerale olie. Je kunt je ook laten testen om erachter te komen voor welke stoffen je allergisch bent. Dan kun je deze voortaan vermijden. LET OP: het is een misvatting dat hypoallergene cosmetica nooit een allergische reactie veroorzaken. Alleen de kans op een allergische reactie is een stuk kleiner.

Samengevat; make-up die je in Europa koopt is niet schadelijk. Krijg je na het gebruik van make-up toch klachten, check dan eens je eigen make-up-gewoonten. Of laat je huid analyseren door een schoonheidsspecialiste, zodat zij je professioneel advies kan geven over cosmeticaproducten die bij jouw huidtype passen. Last van allergische reacties? Dan kun je je laten testen bij een dermatoloog, zodat je weet welke ingrediënten in make-up je dient te vermijden!

Auteur: Daphne van Winkel, in samenwerking met docenten van de Opleiding Huidverbetering van de Wellness Academie

3 Reacties

 • Bea schreef:

  oh men, ik gebruik oogschaduw van vier jaar oud. Ik ga het NU weggooien

 • andre schreef:

  Nagellak zit vol oplosmiddelen en is samen met nagelakremover (aceton) kankerverwekkend…

 • Mir schreef:

  helaas zit in de meeste make-up C nrs of CI nrs (zijn kleurstoffen en metalen)deze veroorzaken allegieen zoals rode schilferige plekjes. Helaas zit het ook steeds meer in parfums en shampoo en douchegels. ook kunnen deze ingredienten voor droge slijmvliezen zorgen van neus en holtes wat weer hoofdpein veroorzaakt.

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *