Wéér een ingegroeide haar? Alle ins en outs op een rij

Een ingegroeide haar is een haartje dat na het scheren of epileren niet opnieuw naar buiten groeit. Je herkent het aan een rood bultje, vaak gepaard met een gele verkleuring (talg). Ingegroeide haren kunnen op elke plek van het lichaam ontstaan. Toch ontstaan ze met name op plekken waar de haren dikker zijn, zoals in de schaamstreek, oksels en op de benen. Mannen kunnen daarnaast ingegroeide baardgroei hebben. Een ingegroeide haar kan erg gaan irriteren, helemaal wanneer het haarzakje ontstoken is.

Hoe ontstaat een ingegroeide haar eigenlijk? Moet je de ingegroeide haar verwijderen en kun je een ingegroeide haar uitknijpen? Lees er meer over in dit artikel!

Hoe ontstaat een ingegroeide haar?

Een ingegroeide haar ontstaat doordat een haar opgesloten raakt na het scheren of epileren. Wanneer je een haar verwijdert, staat de huid onder lichte spanning. Bij het scheren of epileren worden haren iets van elkaar getrokken en ontstaat er een scherp puntje aan het einde van de haar. Dit puntje kan in de wand van het haarzakje prikken, waardoor het de uitgang van het haarzakje blokkeert. De haar groeit vervolgens niet meer goed naar buiten, waardoor deze onder het huidoppervlak zit en een weg zoekt om toch te groeien. Meestal ontstaat een ingegroeide haar doordat:

  • Je tegen de haargroei in scheert. Tegen de haargroei in scheren geeft toch een gladder resultaat? Dat klopt, toch is het beter als je met de haargroei mee scheert, omdat dit de kans op infecties onder de huid verkleint. Wanneer je tegen de haargroei in scheert, worden de haartjes kort afgesneden en is de kans groter dat de haar opgesloten raakt onder de huid. De haar gaat dan onder het huidoppervlak groeien, waardoor er een ingegroeide haar ontstaat.
  • Je een bot scheermes gebruikt of de haren epileert. Is je scheermes niet scherp meer? Gooi hem dan weg. Een bot scheermesje trekt net zoals bij epileren de haren eruit, in plaats van dat je haren netjes afgeschoren worden. Hierdoor breken de haartjes sneller af en is de kans groter dat de haar niet goed naar buiten groeit.
  • Je de huid niet regelmatig scrubt. Scrub je de huid niet regelmatig (één tot twee keer per week)? Dan is de kans op dode huidcellen groter. Dode huidcellen zorgen ervoor dat de porie-opening waar de haartjes naar buiten moeten groeien afgesloten raken. Hierdoor raakt een haar sneller opgesloten en groeit deze onder de huid.

Ontsteking van het haarzakje

Een ingegroeide haar kan leiden tot een ontsteking van het haarzakje. Een haar die onderhuids groeit kan namelijk de talgproductie in de talgklier blokkeren. Hierdoor komt het haarzakje onder druk te staan, wat leidt tot een ontsteking. Het haarzakje wordt rood, gezwollen en kan pijnlijk aanvoelen. De gele verkleuring die soms optreedt is talg.

Een ingegroeide haar kan overigens eerst boven het huidoppervlak groeien en vervolgens met een krul terug in de huid groeien. Je lichaam zal de huid hiertegen beschermen met een ontsteking in het haarzakje. Een ontsteking is een beschermingsreactie van de huid. Het zorgt dat aangerichte schade wordt hersteld.

Ingegroeide haar verwijderen

Een ingegroeide haar is een bultje dat erg kan irriteren en soms pijnlijk en ontstoken aanvoelt. Hoewel de verleiding groot kan zijn, doe je er goed aan van het bultje af te blijven. Dit in verband met huidbeschadiging en littekenvorming.

Wil je toch dat de ingegroeide haar verwijderd wordt? Schakel dan een schoonheidsspecialist in. Deze knijpt het bultje uit met een speciaal naaldje. Tijdens het uitknijpen komt er soms een beetje talg of bloed uit. Meestal komt de ingegroeide haar mee naar boven en wordt deze er voorzichtig uitgehaald met een gedesinfecteerde pincet.

Ingegroeide haar definitief verwijderen

Wil je (ingegroeide) haren definitief behandelen? Dan biedt laserontharing vaak uitkomst. Bij laserontharing worden de haarzakjes vernietigd door een laser. Het pigment van de haren absorbeert het laserlicht en zet dit om in warmte. Het haarzakje gaat kapot, waardoor er geen nieuwe haar meer groeit. Toch kan het voorkomen dat (een paar) haartjes terug groeien na een laserbehandeling. Ze zijn dan wel een stuk lichter en dunner dan voorheen.

Het aantal behandelingen verschilt per persoon. Dat heeft onder andere te maken met de structuur en de hoeveelheid van de haren.

Wat kun je doen om ingegroeide haren te voorkomen?

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om ingegroeide haren te voorkomen:

  • Scheer met de haargroei mee en zorg dat je regelmatig een schoon scheermesje gebruikt.
  • Zorg dat je scheermesje scherp is, zodat je de haren er niet uit trekt.
  • Het advies is om niet dagelijks te scheren, omdat de huid daar sneller geïrriteerd van raakt.
  • Het is belangrijk dat je de huid goed reinigt door middel van een scrub. Zo verwijder je de dode huidcellen en raken de poriën minder snel verstopt. Het advies is om ongeveer één tot twee keer per week je lichaam en gelaat te scrubben.
  • Beperk of vermijd het gebruik van huidproducten met parfum of andere irriterende stoffen. Smeer bij voorkeur niets op het bultje of het plekje waar de ingegroeide haar is verwijderd.

Voor meer informatie over een juiste verzorging kun je langsgaan bij een huidtherapeut of schoonheidsspecialist. Er zijn namelijk verschillende producten beschikbaar om de huid en haren zachter te maken en bacteriën te doden. Ook bestaan er verschillende peelings waarmee je de dode huidcellen verwijdert en de huid stimuleert om gezonde cellen aan te maken.

Auteur: Iris Broerse, in samenwerking met schoonheidsspecialiste Mariska van Kuler

Pagina laatst aangepast op 4 juli 2019


Gerelateerd