Hoe werkt laserbehandeling van de huid?

Uiterlijk 12 april 2017 2 Reacties
Laserbehandeling van de huid

Lasertherapie was de afgelopen jaren erg populair. Het kan ingezet worden voor het behandelen van vele huidproblemen, zoals het behandelen van pigmentvlekken, rimpels, couperose en acnelittekens. Ook kan een laserbehandeling ingezet worden voor definitieve ontharing of voor het verwijderen van tatoeages. Wat is een laser eigenlijk? Welke soorten laserbehandelingen zijn? Is het veilig? En hoe ziet de toekomst van laserbehandelingen binnen de schoonheidsbranche eruit?

Wat is een laser?

‘Laser’ is een afkorting voor ‘Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation’. Dit kunnen we vertalen als ‘lichtversterking door gestimuleerde uitzending van straling’. Laserlicht is een ander soort licht dan gewoon zonlicht, doordat het licht gebundeld wordt in één geconcentreerde straal. Dit zorgt ervoor dat je met laser heel gericht en lokaal kunt werken. Lasers worden veel binnen de medische wereld gebruikt. Ondertussen worden ook binnen de schoonheidsbranche veel laserbehandelingen uitgevoerd.

Er moet voorzichtig gewerkt worden, want de laser kan diep inwerken en daardoor schade veroorzaken. De lasers binnen de schoonheidsbranche zijn minder krachtig dan binnen de medische wereld en worden cosmetische lasers genoemd. Er bestaan veel verschillende soorten cosmetische lasers.

Welke cosmetische lasers bij huidproblemen zijn er?

Er zijn allerlei soorten laserapparaten met verschillen op het gebied van golflengte (kleur), vermogen, de diepte waarop ze inwerken, de stof waarop ze werken (bijvoorbeeld CO2-gas of een vaste stof als glas) en of ze continue laserstralen uitzenden of met onderbrekingen (pulsen). De meeste laserapparaten worden ingedeeld naar het probleem dat ze behandelen. Zo zal je in schoonheidssalons vooral benamingen horen als; vaatlasers, pigment- en tatoeagelasers, foto-epilatielasers en resurfacing lasers.

Vaatlasers

Met het licht dat vaatlasers uitzenden, kunnen vaatjes dichtgeschroeid worden. Met deze lasers kunnen de volgende huidproblemen behandeld worden: couperose, wijnvlekken, spataderen, aardbeienvlekken, bezemrijs en rosacea. Voorbeelden van vaatlasers zijn: de kleurstoflaser (pulsed dye laser), KTP-laser, YAG-laser en diodelaser.

Pigment- en tatoeagelasers

Deze lasers verpulveren de kleurstof of het pigment tot diep in de huid, waardoor de uiteengevallen moleculen gemakkelijker weg te voeren zijn uit het lichaam. Pigment- en tatoeagelasers kunnen gebruikt worden voor het behandelen van sproeten, zonnevlekken, het verwijderen van pigmentvlekken, café au lait vlekken, zwangerschapsmasker en voor het verwijderen van tatoeages. Voorbeelden van deze soort lasers zijn: de robijnlaser, alexandrietlaser, diodelaser, YAG-laser en IPL-flitslampen.

Foto-epilatielasers

Dit zijn lasers waar behandelingen voor een definitieve ontharing mee uitgevoerd kunnen worden. Voorbeelden van deze soort lasers zijn: robijnlaser, alexandrietlaser, diodelaser, YAG-laser en IPL-flitslampen.

Resurfacing lasers

Deze lasers worden gebruikt voor het verminderen van rimpels en littekens. Hiermee kunnen ook acne littekens behandeld worden. Voorbeelden van resurfacing lasers zijn: IPL-flitslampen, fractionele CO2-laser en mixto laser.

Ontwikkelingen in laserbehandelingen voor de huid

De eerste lasers die werden gebruikt tegen huidveroudering en het behandelen van littekens waren CO2-lasers en YAG-lasers (Yttrium-Aluminium-Granaat). Met deze lasers wordt de opperhuid verwijderd, waardoor de huid veel tijd nodig heeft om te herstellen. Voor de behandeling moet men onder narcose en de kans op complicaties (littekens, pigmentverandering en infecties) is aanzienlijk.

Om deze reden zijn er minder krachtige, gefractioneerde CO2-lasers ontwikkeld. De behandeling met deze lasers geeft sneller resultaat en de kans op complicaties is kleiner. Deze lasers worden ‘lunchtime lasers’ genoemd. Het eindresultaat is wel iets minder goed.

IPL-flitslampen worden vaak ‘lasers’ genoemd, maar eigenlijk zijn ze dat niet. Het gaat hier om lichttherapie. IPL-flitslampen zijn minder krachtig en werken op de oppervlakte. Hoewel ze minder krachtig zijn, moet je met deze apparaten toch goed opletten voor verbranding en littekens.

Wie mag laserbehandelingen van de huid uitvoeren?

Laserbehandelingen brengen altijd risico’s met zich mee. Om deze risico’s tot een minimum te beperken is het noodzakelijk om de behandeling altijd door een professional te laten uitvoeren, die hierin gespecialiseerd is. Verkeerd uitgevoerde laserbehandelingen kunnen leiden tot verbranding, littekenvorming en pigmentverandering. Maar wie is die professional? Daarover bestaat nog onduidelijkheid. Iedereen mag nu IPL- en laserbehandelingen uitvoeren. Als het aan minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ligt, wordt dit aan banden gelegd. Zij heeft hiertoe een voorstel ingediend bij de Tweede Kamer.

Schippers wil dat vanwege de veiligheid alleen artsen en BIG-geregistreerde huidtherapeuten deze behandelingen mogen uitvoeren. ANBOS, de beroepsorganisatie voor schoonheidsspecialisten, is het hier niet mee eens en heeft vele vragen gesteld aan de minister en een petitie aangeboden met ruim 51.000 handtekeningen. Zij vinden dat gecertificeerde schoonheidsspecialisten ook veilig en verantwoord met deze apparatuur kunnen werken. Men wacht nog op een vervolgadvies van de RIVM op het voorstel van Schippers. Dus hoe de toekomst van laser- en IPL-behandelingen eruitziet, dat is nog onduidelijk. Mogelijk dat je hiervoor straks niet meer terechtkunt bij de schoonheidsspecialist, zoals dat nu wel nog kan.

Lasertherapie bij huidproblemen een goed idee?

Lasertherapie kan hele mooie resultaten geven bij huidproblemen. Het is een persoonlijke keuze. Of het voor jou een goed idee is, hangt van diverse factoren af, zoals van jouw wensen en de ernst van je huidaandoening. Het is in ieder geval belangrijk dat je je goed laat voorlichten, dat je voldoende inzicht hebt in de risico’s en dat je de behandeling laat uitvoeren door iemand met voldoende kennis en ervaring op het gebied van laserbehandelingen.

Auteur: Daphne van Winkel, in samenwerking met docenten van de Opleiding Huidverbetering van de Wellness Academie

2 Reacties

 • Eva schreef:

  Hallo vriend,

  Hoe gaat het met jou? Dit is Eva van Peking knipoog Laser schoonheid machine Company.
  We hebben variëteiten van professionele beauty-apparatuur, inclusief de nieuwste HIFU ultherapy machine, IPL, 808nm diodelaser, Thermage microneedle RF, SHR OPT, Skin Analyzer, Laser haargroei, LED, zuurstof, tanden bleken machine, multifunctionele machine, Microdermabrasie, Nd yag tattoo verwijdering laser, gezicht ader klaring machine etc.

  Als je enig idee van het bijwerken van uw apparatuur of het bezit van een aantal nieuwe functionele machine, ik denk dat er zal altijd een of meer perfect voor u met een hoge kwaliteit en de beste prijs.

  Voor meer informatie, neem dan contact met mij.
  Beste wensen
  eva

 • Rosalie schreef:

  Ik was op zoek naar informatie over laserbehandelingen. Ik wil graag een laserbehandeling ondergaan voor huidverjonging. Nu heb ik vernomen dat Kliniek Dokter Frodo in Amsterdam sinds kort gebruik maakt van de Harmony XL laser. Met deze laser kunnen er diverse behandelingen met verschillende lasers worden uitgevoerd zoals het verwijderen van pigmentvlekken en couperose. Dit is blijkbaar één van de beste lasers binnen de branche. Nu zit ik zelf te denken aan de behandeling met de Fractional Laser. Ik ben benieuwd of iemand deze behandeling (of vergelijkbare) al ondergaan heeft. Wil graag weten wat het resultaat is en hoe het in de praktijk werkt.

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *