Hoe behandel je psoriasis op de hoofdhuid?

Uiterlijk 20 december 2016 5 Reacties
Hoe behandel je psoriasis op de hoofdhuid? - met shampoo, lotions en meer!

Psoriasis is een chronische huidaandoening die gepaard gaat met dikke schilfers op de huid, onder andere op de hoofdhuid. Dit kan hevige jeuk veroorzaken, maar het zorgt ook voor problemen op psychisch en sociaal vlak. Mensen zijn bang dat ze vanwege hun uiterlijk buitengesloten worden of dat mensen denken dat het besmettelijk is, maar dat is psoriasis niet. Je kunt psoriasis op de hoofdhuid onder andere behandelen met shampoo en lotion. Lees in dit artikel meer.

Wat is psoriasis?

De opperhuid vernieuwt zich normaal gesproken om de 27 tot dertig dagen. Bij psoriasis vernieuwt de huid zich al om de zes tot zeven dagen en is zeer schilferig. Dat komt omdat de huidcellen die zo snel de oppervlakte bereiken nog over hun celkern beschikken. Dit, in tegenstelling tot de huidcellen van de gezonde huid. Doordat de huid weinig hoorn bevat en nog niet is afgeplat, ontstaan er grote plekken met een schilferige huid. Hoewel psoriasis een chronische huidafwijking is hoeft men er niet altijd last van te hebben. De klachten nemen vaak toe in stressvolle periodes.

Psoriasis op de hoofhuid

Psoriasis ziet eruit als witte huidschilfers op een rode huid. Het kan op verschillende plekken op het lichaam voorkomen, zoals op de ellebogen, knieën en onderrug. Ook op de behaarde hoofdhuid komt het veel voor. Dit is een lastige plek om te behandelen, omdat zalven en lotions door de dikke schilfers de hoofdhuid moeilijk kunnen bereiken. Ook hele vette zalven met bijvoorbeeld vaseline zijn minder geschikt voor de behaarde hoofdhuid, omdat dit niet goed eruit te wassen is.

Losweken van de schilfers

Voor een goede behandeling van de hoofdhuid moet je de schilfers eerst losweken. Hiervoor bestaan speciale producten, waaronder axungia. Dit is zacht varkensvet (reuzel). Je kunt ook een zalf met cetomacrogol gebruiken. Hoewel dit een vette zalf is, is het toch goed uitwasbaar. Om de schilfers goed los te weken, moet de zalf een nacht inwerken. Denk hierbij wel aan een beschermhoes voor je hoofdkussen en zet een douchemuts op tijdens het slapen.

Geschikte psoriasis shampoos

De volgende ochtend was je de zalf eruit. Voordat je onder de douche stapt, is het verstandig om eerst wat shampoo aan te brengen om het vet te neutraliseren. Je kunt ook alvast de schilfers met een fijne kam wat losmaken. Doe dit wel heel voorzichtig zonder de hoofdhuid te beschadigen. Er bestaan verschillende soorten shampoo bij psoriasis:

 • Teershampoo

  Een veelgebruikte shampoo bij psoriasis is teershampoo. Het werkzame bestanddeel in teershampoo is koolteer. Het werkt ontstekingsremmend, stimuleert de normale huidvernieuwing, kalmeert de jeuk, werkt licht ontsmettend en vermindert zwellingen. Vaak wordt er aan teershampoo ook menthol toegevoegd vanwege het verkoelende effect. Een nadeel van teershampoo is de geur. Andere nadelen zijn dat het soms tot huidirritatie leidt en vlekken maakt op de huid of op kleding.

 • Shampoo clobatesol propionaat

  Als alternatief voor teershampoo kun je ook shampoo met clobatesol propionaat gebruiken. Dit is een sterkwerkende corticosteroïde (bijnierschorshormoon) dat de ontstekingen remt en de schilfering, jeuk en zwelling vermindert. Gebruik liever niet meer dan vijftig gram per week en gebruik de shampoo niet langer dan vier weken achter elkaar. Mogelijke bijwerkingen zijn: huidinfecties, huiduitslag, dunner wordende huid en verergering van acne.

Lotion met corticosteroïden

Door enkele dagen achtereen de schilfers los te weken en te wassen met een speciale shampoo tegen psoriasis, zullen schilfers verdwijnen. Daarna is het belangrijk om de huid te behandelen met een lotion met corticosteroïden, die door een dermatoloog wordt voorgeschreven. Maak met een kam scheidingen in nat haar en breng vervolgens de lotion aan op de psoriasisplekken op de hoofdhuid.

Houd de huid in goede conditie

De hormoonlotion gebruik je totdat de hoofdhuid weer rustig is. Verzorg de hoofdhuid vervolgens elke dag goed, zodat hij niet te droog wordt. Een droge huid gaat jeuken en zorgt sneller opnieuw voor problemen. Omdat zalven en crèmes erg vet zijn, kun je het beste een verzorgende en hydraterende lotion gebruiken die geschikt is voor de hoofdhuid. Zo houd je de huid in een goede conditie.

Auteur: Daphne van Winkel, in samenwerking met docenten van de Opleiding Huidverbetering van de Wellness Academie

5 Reacties

 • Willem schreef:

  kan een gewone shampoo met piroctine olamine ook werken, of is dat tegen roos? zoals deze https://www.goedeshampoo.nl/product/neofollics-shampoo/

 • Sandra schreef:

  @Willem, de shampoo waar jij naar refereert is geen ‘gewone shampoo’. Het bevat specifieke ingredienten (o.a. Piroctone Olamine) die haargroei ondersteunen maar ook de gezondheid van de hoofdhuid bevorderen en jeuk en ernstige roos tegengaan. Deze shampoo met Piroctone Olamine in hoge concentratie (1%) zou daarom ook mogelijk tegen psoriasis kunnen werken.

 • José schreef:

  Helpt Propolis tinctuur tegen eczeem? Dit zou geneeskrachtig zijn. Crèmes en zalven zijn over het algemeen vet.
  José

 • A.C.Overvoorde schreef:

  Ik gebruik Denorex haarshampoo 2/3x per week ,werkt goed tegen PSORIASIS .
  Je kan het krijgen via de apotheek van je huisarts .
  Ad.

 • Lucy Kuijk schreef:

  Mijn vader (89) is ongeveer kaal maar heeft erge psoriasis op zijn hoofd. Hij heeft van de huisarts een creme of zalf, maar heel veel schilfers. Ik lees overal dat je een huidverzorgende creme kunt gebruiken om de huid vet te houden. Nergens staat echter een merk/soortnaam. Kunt u mij helpen?
  Groeten,
  Lucy

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *