Au! Wat een kou: herken winterhanden en wintertenen

Uiterlijk 16 maart 2018 4 Reacties
Herken winterhanden en wintertenen

Ongeveer één op de tien Nederlanders heeft er wel eens mee te maken (gehad): winterhanden of wintertenen. Rode of paarse plekken of zwellingen en pijn aan tenen en handen nadat je uit de kou weer binnen bent. Wat veroorzaakt winterhanden en -tenen? Wat kun je ertegen doen? Antwoorden op zes vaak gestelde vragen.

Hoe herken je winterhanden en wintertenen?

Wintertenen en winterhanden, ook wel perniones genoemd, herken je aan roodheid, zwellingen, pijn en jeuk. Je kunt er last van krijgen als het buiten nat en koud is. Op je tenen en je handen kunnen rode of paarse pijnlijke en jeukende plekken of zwellingen zichtbaar worden. De jeuk en pijn nemen toe zodra je een warme ruimte binnengaat. De plekken verschijnen vooral aan de bovenzijde van de vingers en de tenen, maar ook de voeten, benen, heupen, armen en oren kunnen getroffen worden.

Hoe ontstaan winterhanden en wintertenen?

Als je in de winter van buiten naar binnen gaat, verwijden de bloedvaten zich zodat er meer (warm) bloed door de vaten kan stromen: je warmt op. Als je last hebt van wintertenen en winterhanden, reageert een deel van de bloedvaatjes in de huid niet snel genoeg op dat temperatuurverschil. Er is wel toevoer van extra bloed, maar de doorstroming stokt, zodat er een ophoping van bloed ontstaat. Daardoor kunnen de wanden van de bloedvaten beschadigd raken. Ook het weefsel eromheen kan schade oplopen.

Welke mensen hebben er vooral last van?

Jonge mensen hebben vaker last van wintertenen of -handen dan ouderen. Ook mensen die al een aandoening aan de aderen hebben, zoals aderverkalking, of mensen die bètablokkers gebruiken hebben eerder last van klachten. Daarnaast vergroot ook overgewicht of ondergewicht de kans op winterhanden of -tenen.

Kan ik zelf iets doen aan mijn wintertenen en winterhanden?

Over de pijnlijk plekken wrijven verlicht de jeuk en pijn enigszins. Wees wel voorzichtig, want de huid op die plekken is extra gevoelig voor irritatie. Een pijnstiller zoals paracetamol kan de pijn eventueel verlichten. Ook een wisselbad helpt soms: houd je handen of voeten drie minuten in warm water, daarna een halve minuut in koud water en afsluitend weer 3 minuten in warm water. Ga nooit krabben, want zo loop je de kans dat er wondjes ontstaan. En die kunnen door de matige doorbloeding op die plekken weer sneller gaan ontsteken.

Hoe bescherm ik mezelf het best tegen kou en vocht?

Een wisselbad – zoals in de alinea hierboven staan beschreven, helpt niet alleen de klachten te verminderen maar heeft ook een preventieve werking. Ga je de kou in, draag dan ruime en warme schoenen en handschoenen en vermijd strakke kleren. Probeer daarnaast zo veel mogelijk te bewegen, blijf niet te lang stilstaan of stilzitten.

Wanneer moet ik naar de huisarts?

Ga naar de huisarts als de plekken zich vanuit de handen en tenen uitbreiden naar andere plekken, en als je ook klachten hebt zonder dat je buiten bent geweest. Ook als je erg veel klachten hebt en als je bètablokkers gebruikt, is het verstandig om een afspraak te maken bij de huisarts.

Auteur: Ine Mulder
Bron: Medisch A-Z

4 Reacties

 • andries schreef:

  kan iemand zeggen hoeveel keer per dag een wisselbad tegen wintertenen moet worden gedaan?

 • Lies schreef:

  O ik wordt er gek van. Winterhanden en bij mijn mond heb ik t ook. Is er echt niet nig iets wat je eraan kan doen?

 • sathlodaluma schreef:

  Dit helpt het is een middel van mijn overgrootouders en mijn schoonmoeder herkende het ook .
  was ruim een kilo aardappelen en schil ze met dikke schil ,kook de schillen tot het een vieze pap is laat het wat afkoelen en giet het over in een voetenbadje en zet je voeten er minimaal een half uurtje in droog ze schoon en als je een douche neemt in de ochtend voel je het direct .
  Mijn dochter had als meisje van 15 wintertenen en ik hoorde dit van Fam. en het is opgelost ,als je het erg hebt dan heb je het er voor over het werk wat je er mee hebt

 • lyd schreef:

  is het dan echt helemaal over? en hoe vaak moet je dat dan doen?

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *