Haarvaten en spataderen verwijderen

Veel vrouwen hebben er last van: ontsierende aderen op hun benen. Dit kunnen haarvaten, maar ook spataderen zijn. Het liefst laat je deze haarvaten en spataderen verwijderen. Vaak denken vrouwen echter dat deze aderen nu eenmaal een gevolg zijn van zwangerschappen die ze hebben gehad, of omdat ze ouder worden en dat er niets meer aan te doen is. Dat is gelukkig achterhaald. Maar hoe ontstaan haarvaten en spataderen eigenlijk? En hoe kom je er vanaf?

Haarvaten

Ons lichaam bevat duizenden haarvaten, die ons hele lichaam van voeding voorzien en afval afvoeren. Helaas zijn deze vaatjes kwetsbaar en willen ze nog wel eens wijd worden, waardoor ze duidelijk zichtbaar worden onder de huid. Omdat onze benen het relatief zwaar hebben, omdat ze altijd als we staan of lopen ons gewicht moeten dragen, zijn daar vaak de meeste haarvaten te zien. Deze kunnen zowel rood als blauw zijn en worden ook wel berkentakjes genoemd.

Spataderen

Via onze slagaderen stroomt het bloed van ons hart naar onze benen en wordt daarna teruggevoerd via de aderen. Bij mensen met spataderen functioneren deze beenaderen onvoldoende en als gevolg van deze verstoorde bloedafvoer ontstaat er stuwing in deze aderen. Daardoor ontstaat een verhoogde bloeddruk in de beenaderen, met spataderen als gevolg. Klachten die ontstaan zijn krampen, jeuk, vermoeide of rusteloze benen. Deze klachten worden vaak onderschat omdat er in het begin vaak nog nauwelijks zichtbare afwijkingen zijn. Als er uiteindelijk niets tegen spataderen gedaan wordt, kunnen problemen ontstaan zoals vochtophoping rond de enkels en vochtafscheiding uit de aderen.

Haarvaten en spataderen verwijderen gaat zo in zijn werk

Zowel haarvaten als spataderen zijn op veel plaatsen in Nederland goed te behandelen. Veel ziekenhuizen hebben een speciale flebologiepolikliniek en er zijn ook veel privéklininieken die hierin gespecialiseerd zijn. De technieken voor het verwijderen van spataderen en haarvaten breiden zich steeds verder uit. De mogelijkheden op een rijtje:

  • Spataderen laseren. Via een katheter en laserdraad worden de aderen als het ware dicht gelaserd.
  • Compressie. Door middel van druk (denk bijvoorbeeld aan elastische kousen) wordt de bloedcirculatie bevorderd, waardoor klachten mogelijk afnemen.
  • Spataderen wegspuiten. Er wordt een vloeistof in je aderen gespoten, zodat de aders worden dichtgedrukt en de vaatwanden aan elkaar blijven kleven.
  • VNUS closure procedure. Via een klein sneetje in de huid wordt een katheter in de ader geschoven. De spatader krimpt vervolgens door de hitte van hoogfrequente radiogolven.
  • Spataderen operatief verwijderen. De spataderen worden via een sneetje bij je lies of sneetjes in de huid naast de spataderen uit je been getrokken.

Op solvo kun je alles lezen over de verschillende behandelingen van spataderen.

Spataderen en haarvaten voorkomen

Bij spataderen spelen factoren als erfelijke aanleg, geslacht, zwangerschap en trombose een rol. Maar ook bij mensen die voor hun beroep veel stil moeten staan komen spataderen vaak voor. Voor deze doelgroep is het belangrijk om veel extra te bewegen en tijdens het staan regelmatig hun kuitspieren aan te spannen. Lees meer over het voorkomen van haarvaten en spataderen op 'Spataderen voorkomen: doe-het-zelftips!'.

Auteur: Jacqueline van Kuler
Bronnen: Preventievegezondheidszorg.com, Polikliniek de Blaak, Gezondheidsplein.nl

Pagina laatst aangepast op 26 juni 2019


Gerelateerd