Gezond met een maatje meer

Uiterlijk 10 mei 2012 4 Reacties
vrouw houdt buik vast

Volgens de BMI-score heb je overgewicht. Gelukkig betekent dit niet automatisch dat je ook ongezond bent.

Het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) heeft berekend dat Nederland in totaal 70 miljoen kilo overgewicht heeft. Dat zijn behoorlijk wat kilo’s. Volgens de BMI-index zou dat betekenen dat de gezondheid van veel Nederlanders gevaar loopt. Maar is de relatie tussen gewicht en gezondheid echt zo hecht als we moeten geloven? Of kun je met een maatje meer nog steeds fit zijn?

BMI
De Body Mass Index is de meest gebruikte richtlijn om te bepalen of je overgewicht hebt. Volgens deze richtlijn spreek je bij een BMI tussen 18,5 en 25 van een gezond gewicht. Bij een BMI tussen de 25 en 30 is het, zeker als je al gezondheidsklachten hebt, verstandig om af te vallen. Een BMI van 30 of hoger levert risico’s voor de gezondheid, afvallen is dan noodzakelijk. Het BMI zegt echter lang niet alles. Zo gelden voor kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met zeer veel spiermassa andere normen. Maar er zijn nog meer kanttekeningen te zetten bij een BMI-score.

Opslagplaats van vet
Of je ongezond overgewicht hebt, ligt onder andere aan de plek waar het overtollig vet is opgeslagen. Vooral visceraal vet vormt een risico voor de gezondheid. Dit vet ligt opgeslagen rond organen en is van buitenaf niet zichtbaar. Bij personen met dezelfde BMI kan bijvoorbeeld de hoeveelheid vet in de buikholte aanzienlijk verschillen en daarmee het risico voor de gezondheid. Veel vet in de buikholte is een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van onder andere diabetes mellitus II en hart- en vaatziekten. Het kan dus voorkomen dat een slank persoon met een BMI-score van 20 van binnen toch een dikkerd is. Andersom kunnen mensen die hoog scoren op de BMI-index, van binnen keurig mager zijn. Een bekend voorbeeld zijn de Japanse sumo-worstelaars. Bij hen zit het vet vooral onder de huid.

Verminderde kans op ziekten
Nieuw onderzoek wijst uit dat een te hoog BMI ook niet direct hoeft samen te hangen met een verhoogde kans op ziektes. In het boek The Obesity Myth: Why America’s Obsession with Weight Is Hazardous to Your Health, haalt auteur Paul Campos diverse studies aan die uitwijzen dat mensen met een BMI-overgewicht een verminderde kans hebben op longkanker, chronische bronchitis, bloedarmoede en osteoporose. Het tijdschrift Obesity publiceerde een langlopende studie die uitwees dat mensen met een iets te hoge BMI-score een lagere sterfkans hebben dan welke gewichtsgroep dan ook.

Gezond vet
De Wageningse hoogleraar Michael Müller, gespecialiseerd in voeding en metabolisme, zegt dat vet goede, ontstekingsremmende eigenschappen kan hebben. Vooral het vet dat direct onder de huid ligt, produceert allerlei goede stoffen. Womens Health schrijft dat vet op de heupen, dijen en billen zit, chemisch gezien erg stabiel is. En stabiel vet ‘vangt’ schadelijke verbindingen die tijdens de vertering vrijkomen. Goed nieuws dus voor peervormige vrouwen.

Vet kweken
Betekent dit dan dat je beter dik dan dun kunt zijn? Nee. Het wil zeggen dat een iets te hoge BMI-score of een paar kilo’s extra niet direct een bedreiging voor je gezondheid hoeven te vormen. Je gezondheid draait vooral om een leefpatroon met voldoende beweging en gezonde voeding. De ene mens heeft bij een gezond leefpatroon een BMI van 22, de ander een BMI van 27.

Auteur: Rachel van de Pol
Bronnen: WomensHealth, The Obesity Myth, Ook slanke mens moet orgaanvet te lijf

4 Reacties

 • Gaymo schreef:

  Ik ben blij dat een dergelijk artikel verschijnt. Ik ben een Afro Surinaamse vrouw. Wat ik zelden tegenkom is dat Nederland een multiculturele samenleving kent, maar dat men voortdurend uitgaat van de witte mens. Zwarte en witte verschillen als het gaat om lichaamsbouw. Ook als het gaat om overgevoeligheid/intolleratie van voeding(smiddelen) Ik moet zelf op zoek gaan naar wat ik moet doen/laten. Zo kan ik me voorstellen dat ook als het gaat om voedingspatroon en het omgaan met voedingsmiddelen er een brug geslagen moet worden. Ik heb altijd mijn eigen weg gezocht en gevonden, maar nu er onderzoek is gedaan over: wat onder overgewicht verstaan wordt en er gezegd wordt de ene persoon is de ander niet, hoop ik dat in de artikelen ook aandacht wordt besteed aan andere groepen en niet alleen op de hollanders.

 • Bido schreef:

  Heerlijk artikel!

  Ik ben zelf zo\’n figuur met een vetpercentage van 8%, maar ik hoop dat vrouwen nu eindelijk gaan inzien dat ze zich niet onzeker hoeven to voelen om een paar pondjes extra! Dit vinden mannen over het algemeen toch al veel aantrekkelijker! Wat ons instinct ons allemaal voor goede dingen zegt. Dat het nu wetenschappelijk bewezen is een leuke extra bonus:)

  Hulde voor dokter dokter:)

 • Ad schreef:

  Gezondheid door gewichtsbeheersing, maar wat nog meer?

  Natuurlijk weten we al langer dat veel overgewicht risico’s meebrengt en als je net als ik ietsje te dik bent maar wel alles kan en gezond probeert te eten en te bewegen dan nog blijven er die verborgen andere dingen die wij met ons voedsel binnen krijgen zoals de gevaarlijke E-nummers, de toxines die wij straks krijgen van Genetisch Gemanipuleerd voedsel, de antibiotica vanuit het megastallen vlees, ook daar hebben we ongemerkt steeds meer last van. Als we nu eens een systeem zouden bedenken dat iedereen bewust het goede voedsel kiest zonder de E-nummers, zonder de toxines etc, dus goede telers, poeliers opzoeken en misschien ook een beetje zelf kweken dan komen we van die andere kwalen welke niet door overwicht zijn ontstaan ook af want die zijn een veel grotere bedreiging voor de mensheid, jammer dat de voolichting daarin zo slecht is en de voedselindustrie en ons ministerie van land en tuinbouw aleen maar de economie in het vaandel hebben als belangrijk item, wij zijn als consument overgelevert aan de grillen van de grote geldverdieners.
  De verbetring van die toestanden zouden ook beter onze gewichtbeheersing helpen en konden we geoznder leven, zeker voor de grote groep mensen die achteloos in de reclameaanbiedingen trappen.
  Jammer, maar ik blijf toch wel op mijn gewicht letten.

 • Bido schreef:

  Jouw quote… als we nu eens een systeem bedenken……..
  Deze systemen zijn er al! We moeten alleen nog uitvoeren!

  Check Projecten met Permacultuur. Dit is een allesomvattend concept voor een zeer divers scala aan problemen, wat ook erg sterk de relatie tussen de verschillende onderdelen probeert te begrijpen.

  Check it out zou ik zeggen:) Een ding zei je al volkomen juist… Ga je eigen eten verbouwen! Dit is HET krachtigste middel om de wereld, en jezelf een stukje beter te maken! Klinkt raar, … maar de veel problemen ontstaan doordat we maar MOETEN CONSUMEREN! = (kopen)

  Liefs Bido

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *