Gewichtsverlies effectief tegen diabetes

Algemeen, Uiterlijk 28 september 2017 1 Reactie
gewichtsverlies effectief tegen diabetes

Wist je dat overgewicht een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van diabetes type 2? Wereldwijd hebben miljoenen mensen diabetes type 2 en dit aantal blijft stijgen, vooral door de toename van overgewicht. Uit onderzoek blijkt dan ook dat gewichtsverlies effectief is tegen dit type diabetes. Hoe dit precies werkt en hoe je het beste kunt afvallen als je diabetes hebt, lees je in dit artikel.

Wat is diabetes type 2?

Diabetes type 2 is een stofwisselingsziekte waarbij het lichaam de glucose (suiker) in het bloed niet meer in evenwicht kan houden. Dit komt doordat het lichaam te weinig insuline heeft. Insuline is het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt. Bij gezonde mensen wordt de bloedsuikerspiegel gereguleerd door insuline, maar bij mensen met diabetes type 2 reageert het lichaam niet goed op dit hormoon. Hierdoor blijft er te veel suiker in het bloed zitten, wat tot gezondheidsproblemen leidt. De kans op diabetes type 2 wordt onder andere vergroot door overgewicht, ongezond eten en weinig lichaamsbeweging.

Gewichtsverlies als remedie voor diabetes

Mensen met diabetes type 2 en overgewicht hebben er baat bij om af te vallen. Al na het verliezen van een paar kilo, knappen je bloedsuikerwaarden op en reageert het lichaam weer beter op insuline. Het Leids Universitair Medisch Centrum deed hier onderzoek naar. Hieruit bleek zelfs dat mensen met diabetes type 2 na gewichtsverlies minder (of zelfs geen) medicijnen tegen diabetes gebruikten dan daarvoor. Door het gewichtsverlies daalde het bloedsuikergehalte door een beter glucoseverbruik, voornamelijk vanwege een verbeterde insulinewerking van de spieren.

Dieet bij diabetes

Heb je diabetes type 2 en ben je te zwaar? Dan is het dus goed om wat af te vallen. Dit doe je door je eet- en beweegpatroon aan te passen. Een aantal dingen zijn hierbij belangrijk:

  • Neem kleine porties
  • Eet veel groente
  • Drink zo min mogelijk gesuikerde dranken (ook geen vruchtensap)
  • Drink zo min mogelijk alcohol
  • Beperk snoepen
  • Probeer dagelijks een uur flink te bewegen

Koolhydraatbeperkt dieet

Een dieet met minder koolhydraten (koolhydraatbeperkt) kan ook helpen om af te vallen en de bloedsuikerwaarden te verbeteren. Als mensen met diabetes minder koolhydraten eten, hebben ze ook minder insuline of medicijnen nodig. Heb je diabetes en wil je een koolhydraatbeperkt dieet gaan volgen? Doe dit dan onder begeleiding van je (huis)arts of diëtist. Je medicijnen moeten namelijk aangepast worden om het risico op hypo’s te verkleinen. Daarnaast adviseert de diëtist je over gezonde voeding die bij jouw situatie past.

Maagoperatie bij diabetes

Voor mensen met diabetes type 2 en ernstig overgewicht (BMI boven de 30), kan een maagoperatie gevolgd door een leefstijlprogramma helpen. Uit onderzoek is gebleken dat dit beter werkt dan alleen een leefstijlprogramma. Een maagbypass of maagband zorgde bij een groot deel de proefpersonen van het onderzoek voor een gezonder bloedsuiker. Ook verloren ze meer gewicht en ging hun gebruik van diabetesmedicatie verder omlaag dan bij mensen die alleen hun leefstijl aanpasten. Van de twee maagoperaties (bypass of maagband) bleek een maagbypass effectiever. Wel is een maagband minder ingrijpend en minder risicovol.

De onderzoeksresultaten betekenen echter niet dat iedereen met diabetes type 2 en overgewicht een maagband moet nemen. De onderzochte patiënten hadden ernstig overgewicht en werden behandeld door experts op het gebied van operatieve maagverkleining. Ook kregen ze na de operatie intensieve en professionele begeleiding.

Heb je diabetes type 2 en heb je overgewicht? Probeer dan een paar kilo af te vallen door je eet- en beweegpatroon wat aan te passen. Je kunt hiervoor altijd hulp vragen aan je huisarts en/of diëtist. Overweeg je een maagoperatie? Overleg dan met je (huis)arts wat het beste bij jouw situatie past.

Auteurs: Rachel van de Pol & Floortje Gielen
Bronnen: LUMC, Diabetes Fonds

1 reactie

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *