Gevoelige huid: do’s en don’ts bij huidverzorging

Een gevoelige huid heeft vaak extra aandacht nodig. Een verkeerde aanpak kan echter funest zijn voor je huid, waardoor jouw gevoelige huid verergert in plaats van vermindert. Dokterdokter vertelt wat je wel én vooral niet moet doen bij een gevoelige huid.

Het ontstaan van een gevoelige huid

Je huid verandert naarmate je ouder wordt. Tijdens de puberteit is je huid vaak sterk en soepel, daarna verdunnen de huid en vetlaag (talg) geleidelijk en ontstaan uiteindelijk rimpels. Je huid wordt droger en minder elastisch. Ook nemen zweetklieren, melanocyten (pigmentcellen) en bloedvaten in de huid af, met als gevolg voor veel mensen: een gevoelige huid.

Je huid reageert hierdoor heftiger op externe invloeden. Je hebt ineens een (over)gevoelige huid bij kou en warmte. Tijdens de zwangerschap en overgang is je huid niet meer wat het geweest is. Bepaalde gewoontes, zoals het drinken van een wijntje bij het avondeten of af en toe een sigaretje in het weekend, veroorzaken jeuk, vlekken, irritatie en schrale plekken op de huid.

Dagcrème gevoelige huid

Do: een gevoelige huid is meestal droog. Hypoallergene (weinig tot geen kans op allergische reactie) en hydraterende (vochtinbrengende) producten zijn vaak geschikt voor een droge en gevoelige huid. Breng vochtinbrengende producten aan op een vochtige huid, bijvoorbeeld na het douchen. Een vochtinbrengende crème, lotion, olie of zalf voorkomt namelijk uitdroging door verdamping van vocht te remmen. Het brengt geen vocht in je lichaam, zoals de term doet vermoeden. Gebruik je een nieuw product? Breng het eerst aan op de rug van je hand of op de binnenkant van je elleboog.

Do: is het koud buiten? Zorg dat je altijd je huid goed insmeert voordat je naar buiten gaat. Zo bescherm je je huid tegen uitdroging.

Don’t: gebruik geen geparfumeerde, ontvettende en alcoholhoudende verzorgingsproducten. Dit wekt irritatie op, vooral bij een gevoelige huid.

Overgevoelige huid

Do: je kunt dus bij een gevoelige huid een hydraterende en hypoallergene dagcrème en eventueel een nachtcrème gebruiken. Bij een overgevoelige huid en extreme droogheid zijn zalven of oliën mogelijk geschikter, omdat ze vettiger zijn dan een crème. Zalven en oliën houden door de oliebasis vocht vast en beschermen zo je huid tegen beschadigende en irriterende stoffen van buitenaf.

Don't: vermijd scrubben bij een (over)gevoelige huid. Door te scrubben verwijder je weliswaar dode huidcellen, maar het kan de gevoelige huid ook irriteren en beschadigen. Vooral een overgevoelige huid. Denk je dat je huid het wel aankan? Probeer dan in ieder geval een milde scrub en kijk hoe je huid hierop reageert.

Gevoelige huid reinigen

Do: dep bij het reinigen van de gevoelige huid voorzichtig met een washandje je huid schoon. Dep vervolgens met een handdoek de huid droog. Gebruik bij het reinigen van je huid een mild reinigingsproduct en breng dit met je hand aan.

Don't: breng een reinigingsproduct niet met een droog washandje aan op je huid. Hierdoor schuurt het washandje teveel langs je gevoelige huid.

Don’t: lang en warm douchen is heerlijk tijdens de koude wintermaanden, maar een absolute don’t voor de gevoelige huid. Het vetlaagje op je huid neemt namelijk af tijdens het douchen en baden, waardoor de huid uitdroogt en gevoeliger wordt.

Don’t: maak je aan het eind van de dag je huid schoon? Wrijf niet te hard met een washandje langs de gevoelige huid om irritatie te voorkomen.

Vitamines bij een gevoelige huid

Do: zorg ervoor dat je dagelijks voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt. Veel vitamines en mineralen hebben een positief effect op je huid:

  • Vitamine A voor het behoud van een goede huidconditie
  • Vitamine B2, B3 en B8 voor een gezonde huid
  • Vitamine C voor een stevige, egale huid en voor vermindering van schade door ultravioletstraling, acne, pigmentvlekken en rosacea
  • Vitamine E voor beperking van huidschade en huidverbranding en voor versterking van het beschermende vetlaagje
  • Jodium voor een gezonde huid
  • Koper voor voldoende pigment in je huid
  • Zink voor een kalmerend effect bij een geïrriteerde huid

Don’t: wanneer je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt, hoef je geen extra vitamines en mineralen in te nemen. Sommige vitamines en mineralen zorgen zelfs voor een negatief effect bij een ‘overdosis’. Zo raken je nieren mogelijk overbelast en kan de opname van koper remmen bij een overdosis aan vitamine C. Lees meer over het gebruik van vitamines in het dossier ‘Vitaminen’ van Gezondheidsplein.

Lees meer over de oorzaken, symptomen en behandeling van een gevoelige huid op Gezondheidsplein.

Auteur: Jacqueline van Kuler
Bronnen: Merck Manual Medisch Handboek, Huidziekten.nl, Gezondheidsplein.nl, Dr-jetskeultee.nl, Vitamine-info.nl

Pagina laatst aangepast op 26 juni 2019


Gerelateerd