Eksteroog of likdoorn wijst op ongezonde voeten

Uiterlijk 4 februari 2016 8 Reacties
eksteroog of likdoorn op voeten

Nauwe schoenen kunnen een eksteroog (likdoorn) veroorzaken. Daarom hebben meer vrouwen dan mannen er last van.

Daar loop je dan, met je parmantige hakjes à la Sex and the City te flaneren op straat. In deze bekende vrouwenserie lijkt het of vrouwen worden geboren op hakken. Maar nauwe hoge puntschoenen zijn niet bevorderlijk voor de gezondheid van je voeten. Als een schoen op een teengewrichtje drukt, kan een eksteroog ontstaan. En een eksteroog, ook wel likdoorn of clavus genoemd, kan behoorlijk pijnlijk zijn.

Hoe herken je een eksteroog of likdoorn?

Een eksteroog, likdoorn of clavus is een wigvormige eeltplek op je voet. Deze is maximaal enkele milimeters groot. Je kunt duidelijk de grenzen met de normale huid zien. Een likdoorn is pijnlijk en bevindt zich meestal op een van de volgende plaatsen:

 • Onder de voetzool
 • Boven op de tenen
 • Tussen de tenen (vaak tussen de kleine teen en de teen ernaast)

Wratje of eksteroog?

Een eksteroog of likdoorn voelt meestal hard aan, maar er bestaan ook zachte varianten. Daarom is het soms lastig om een likdoorn van een voetzoolwrat te onderscheiden. Een voetzoolwrat vormt ook eelt rondom zich. Maar als je het eelt voorzichtig verwijdert, komt de kern vrij. Bij voetzoolwratten zie je dan kleine zwarte puntjes, ook wel puntbloedinkjes genoemd. De huidlijnen lopen hierbij niet door. Bij een likdoorn zijn geen zwarte puntjes aanwezig. In het midden is vaak makkelijk wat weefsel weg te krabben. Een likdoorn bevindt zich altijd boven een benig gedeelte van de voet.

Overmatige druk

Wanneer een kleine plek op de voet onderhevig is aan overmatige druk of wrijving, ontstaat daar een extra hoeveelheid eelt. Door druk van buitenaf (schoenen) kan dit eelt zich niet aan de buitenkant ontwikkelen. Hierdoor wordt het eelt naar binnen gedrukt, wat een eksteroog tot gevolg heeft. Een eksteroog drukt op andere structuren in de voet, met name op het bot. Daardoor ontstaat een pijnlijk gevoel. Een eksteroog ontstaat overigens niet alleen door te nauwe, hoge of puntige schoenen. Andere oorzaken zijn:

 • Ouder worden (dunnere huid, veranderingen in de gewrichten, diabetes)
 • Herhaaldelijke belastende bewegingen (karate, hardlopen, werken met gereedschap)
 • Standsafwijkingen van de voet
 • Onvoldoende verzorging

Voorkom eksteroog

Likdoorns zullen steeds blijven ontstaan als je de oorzaak niet aanpakt. Wanneer je er herhaaldelijk last van hebt, is het verstandig om structureel je voet te ontlasten. Dit kun je doen door goede schoenen te kopen of ontlastende zooltjes te dragen. Ook kun je likdoornringetjes gebruiken. Die zijn bij de drogist verkrijgbaar.

Zelfcursus likdoorn verwijderen

Het is mogelijk om zelf een likdoorn te verwijderen. Hier zijn verschillende manieren voor. Je kunt je eksteroog verweken met warme voetbaden, eventueel met soda. Na het voetbad haal je voorzichtig met een scherp mesje de bovenste laag eelt eraf. Het dieper wegsnijden van eelt kun je beter aan een arts overlaten. Als een voetbad niet werkt, kun je de likdoorn ook week maken met een zalf of tinctuur waar salicylzuur inzit. Salicylzuur is een bijtend middel, dus pas op voor de huid rondom de likdoorn. Na één of twee dagen kun je met een scherp mesje het eelt verwijderen. Er zijn ook likdoornpleisters verkrijgbaar die hetzelfde effect hebben. Wanneer het je niet lukt om zelf van likdoorns af te komen, ga dan naar je huisarts.

Auteur: Rachel van de Pol
Bron: Medisch A-Z

8 Reacties

 • Carrine schreef:

  Wat jammer dat in uw artikel niets wordt gezegd over de pedicure.
  Zij/hij kan vaak uw pitje effectief verwijderen. Als u het zelf weghaalt blijft er meestal nog wat eelt achter waardoor de pijnlijke plek snel weer terugkomt.
  Een goede pedicure, meestal lid van de branche-organisatie, kan ook samen met u de schoenen bekijken om zo de oorzaak van het probleem te zoeken.

  Voor advies mag u me altijd mailen, voetverzorging-passo@live.nl .

 • ambiemans schreef:

  Ik vindt het ook jammer dat er niets over een behandeling bij een goede pedicure die is aangesloten bij Provoet wordt vermeld,die zijn gespecialiseerd in dit soort behandelingen,en wat ik nog wil toevoegen,ga NOOIT met een scherp mes aan de gang en ook vooral niet met salicylzuurzalf, laat dat echt aan een professional over.
  Aarta Biemans
  pedicure+
  Pedicure & Massagepraktijk Biemans
  ambiemans@gmail.com

 • 03. schreef:

  Elke pedicure kent een likdoorn/eksteroog, in NL heb ik hem weg laten halen bij een pedicure. Helemaal volgens de regels alles netjes schoon/klinisch en met een elektrisch apparaatje. De likdoorn is helaas terug gekomen nu ik voor 8 maanden in Italië ben. Daar ben ik een pedicure praktijk binnen gestapt, hier is alles met de hand gedaan en het ziet er goed uit. Een likdoorn die nog klein is kan elke pedicure prima weg halen. Er is 1 tip die ik je kan geven: ga zo snel mogelijk, hoe langer je ermee wacht hoe dieper ze moeten graven in de likdoorn dus hoe pijnlijker het wordt.

  Groetjes

 • 04 schreef:

  Je kan ook gewoon betere schoenen kopen. Of je schoen laten oprekken bij een schoenmaker.

 • Ben schreef:

  Heb al lang last van likdoorn heb van alles geprobeerd , pleisters met een schep mes het er af snijden ,
  Maar zie tijdens het wegsnijden dat het heel diep erin zit , hoe kan ik het beste dit oplossen ,
  Groet Ben ,

 • jan schreef:

  Ben,
  ik zou zeggen (schrijven) bezoek eens een pedicure ik heb ook steeds last van irritatie ,pitjes e.d onder mijn voeten.
  Oorzaak ik denk zelf overgewicht maar de oorzaak vind ik niet relevant, het er vanaf komen wel.

 • cagirl schreef:

  Ik heb onder beide voeten een clavus, eeltpit, zitten sinds 17 jaar. Lopen is zo pijnlijk dt ik daar mee ben gestopt. Auto rjden lukt niet meer. Al die jaren weggestuurd want ik kon alleen geholpen worden in het buitenland. Nu eindelijk slotervaartziekenhuis amsterdam de oplossing. Tenen worden doorgezaagd, verkort en weer met schroefjes en plaatjes vastgezet. Op hoop van zege dat dit de oplossing is.

 • Amber schreef:

  Ik heb een klein wit schijfje op de zijkant van mijn voet, weet iemand wat dit kan zijn.

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *