Eczeem op je lichaam: van hoofdhuid tot voeten

Eczeem is een vervelende huidaandoening die zich kenmerkt door een rode, jeukende en schilferige huid. Van eczeem op de hoofdhuid tot eczeem op de oogleden: Dokterdokter geeft een overzicht van lichaamsdelen waar je eczeem kunt hebben.

Eczeem hoofdhuid

Eczeem op de hoofdhuid herken je aan rode huiduitslag op het hoofd en witte of gele korstjes. Je moet eczeem op de hoofdhuid niet verwarren met roos, een andere hoofdhuidaandoening. De medische term voor eczeem op de hoofdhuid is seborroïsch eczeem. Deze eczeemsoort komt bijvoorbeeld ook voor tussen de wenkbrauwen en achter de oren. Ook baby’s en kinderen hebben vaak eczeem op hun hoofdhuid, beter bekend als berg.

Eczeem oogleden

Minder bekend, maar veel voorkomend is eczeem rond de oogleden. Eczeem rond de oogleden ontstaat bijvoorbeeld door een allergische reactie op make-up of crèmes. Er kan echter ook sprake zijn van atopisch eczeem rond de oogleden.

Vanwege de kwetsbare huid is een voorzichtige behandeling van eczeem bij de oogleden aan te raden. Gebruik in ieder geval een crème tegen eczeem zonder parfum, alcohol en parabenen, bijvoorbeeld Gladskin Eczema (gesponsord).

Eczeem handen

Eczeem op de handen wordt ook wel handeczeem of kapperseczeem genoemd. Het is vaak een uiting van contacteczeem. Eczeem op de handen komt daardoor vaak voor bij beroepsgroepen met een grote blootstelling aan irriterende stoffen. Voorbeelden hiervan zijn kappers, mensen in de schoonmaakindustrie en in de horeca.  Er kan bij eczeem op de handen ook sprake zijn van atopisch eczeem. Vanwege de droge eczeem huid is een vette crème of zal aan te raden.

Eczeem anus

Eczeem rond de anus, oftewel anaal eczeem, kenmerkt zich door rode, schilferige en jeukende huid rond de anus. Enige oorzaken van eczeem rond de anus zijn:

Eczeem voeten en tussen tenen

Je kunt ook last hebben van eczeem op je voeten of eczeem tussen je tenen. Dit kan erg vervelend zijn bij het lopen. Het dragen van schoenen kan de jeuk bovendien verergeren door zweet en een schurende huid. Verwar eczeem tussen de tenen niet met zwemmerseczeem, dat is namelijk een schimmelinfectie.

Eczeem op voeten of tussen de tenen is vaak een uiting van de volgende soorten eczeem:

  • Contacteczeem
  • Atopisch eczeem
  • Dyshidrotisch eczeem

Bij alle vormen van de eczeem is de huidbarrière beschadigd. Dit is een ingang voor slechte bacteriën die vervolgens ontstekingen kunnen veroorzaken. Dit verergert symptomen zoals jeuk en roodheid. Met een crème zonder parfum, alcohol en parabenen kun je deze ontstekingen verminderen.

Auteur: Michelle Vellinga

Pagina laatst aangepast op 4 september 2019


Gerelateerd