Detoxen: is een detoxkuur zinloos?

Detoxen of ontgiften: het verwijderen van levensbedreigende gifstoffen uit het lichaam. Zo verwoordt de reguliere geneeskunde het woord detox. In de alternatieve geneeskunde heeft het eigenlijk niet één betekenis. Een detoxkuur zou in ieder geval gifstoffen uit je lichaam verwijderen. Zo’n detoxkuur kan bestaan uit enkel detox thee en sapjes (een extreme vorm van detoxen), maar kan ook bestaan uit onbewerkte en gezonde voeding, met veel groenten en fruit.

Weinig onderzoek naar detoxkuur

Kan er antwoord gegeven worden op de vraag: is een detoxkuur zinloos? Eigenlijk niet. Er is tot nu toe weinig onderzoek verricht naar detoxen. De onderzoeken die er zijn, zijn vaak kleinschalig en worden wetenschappelijk niet onderbouwd. Wel is bekend dat we dagelijks chemicaliën binnenkrijgen, bijvoorbeeld via medicijnen, uitlaatgassen, bewerkte voeding en pesticiden. Het lichaam heeft echter een eigen afvalverwerkingssysteem, zodat het giftige stoffen kan opruimen en uitscheiden. Dit gebeurt voornamelijk via de lever. Mensen met een gezond lichaam en een gezonde lever hebben hierdoor weinig risico dat gifstoffen zich ophopen.

Het is daarom maar net de vraag: hebben we wel zo’n detox dieet nodig of is het alleen bij extreme vergiftigingen of een verminderde werking van bepaalde organen (zoals je lever) nodig? Verder onderzoek zou moeten uitwijzen of een detoxkuur daadwerkelijk effectief is.

Slechte eetgewoonten

Volgens de Amerikaanse professor Clemens is er geen enkel bewijs voor te vinden dat detox kuren werken. Clemens zegt dat sommige mensen zich beter voelen tijdens een detoxkuur, maar dat komt volgens hem simpelweg doordat tijdens een detoxkuur eerdere slechte eetgewoonten even geen kans krijgen. Uit onderzoek van Clemens blijkt dat normale, gezonde en gevarieerde voeding, genoeg lichaamsbeweging en voldoende slaap het lichaam de beste voorwaarden biedt om zichzelf te reinigen.

Detoxkuur kan gevaarlijk zijn

Sommige onderzoekers waarschuwen dat enkele detox kuren gevaarlijk kunnen zijn, bijvoorbeeld als wordt aangeraden (uitzonderlijk) veel water te drinken. Dat kan leiden tot verkeerde bloedwaarden en soms zelfs tot schade aan de nieren.

Alleen detox thee en sappen

Bij een extreme detoxkuur met alleen detox thee en groentesappen krijg je vaak te weinig voedingsstoffen binnen, zoals koolhydraten. Er vindt dan ketogenese plaats, waarbij je lichaam moeite heeft met het omzetten van suikers in energie. Dit leidt onder andere tot vermoeidheid en slechtere lichamelijke en mentale prestaties. Bij te weinig koolhydraten maakt je lichaam bovendien gebruik van spiereiwit als energiebron, dat ten koste gaat van je spieren. Door te weinig voedingsstoffen binnen te krijgen riskeer je verder ook een vitamine- en mineralentekort en een negatieve invloed op het immuunsysteem.

Gezonde en onbewerkte voeding

Een detoxkuur is een korte periode van ongeveer anderhalve week. Bij een extreme detoxkuur zul je waarschijnlijk een paar kilo’s kwijtraken. Daarna kun je gemakkelijk in je oude gewoonten terugvallen, waardoor je een soort jojo-effect krijgt. Wanneer je gaat detoxen val je af, daarna kom je steeds weer aan.

Er zijn ook minder extreme detox kuren, waarbij je veel let op je voeding. Je eet bijvoorbeeld geen bewerkt vlees en zorgt dat je veel groenten en fruit binnenkrijgt. Dit hoeft niet per se een kuur te zijn: je kan het prima in je dagelijkse leven toepassen en er een leefstijl van maken.

Andere methoden om je lichaam vanbinnen gezond te houden:

Het gebruik van detoxproducten

Het onafhankelijke Engelse instituut Sense about Science onderzocht eerder vijftien detoxproducten en concludeerde dat fabrikanten de ontgiftende werking van hun producten niet kunnen waarmaken. In het onderzoek werden producten onderzocht zoals mineraalwater, vitaminekuren, gezichtsreinigers en lichaamsborstels. De meeste producenten van deze artikelen en kuren gaven bij navraag toe dat ze de term detox gebruiken voor schoonmaken of borstelen, terwijl de letterlijke betekenis ‘het verwijderen van giftige bestanddelen’ is.

Auteur: Jacqueline van Kuler
Bronnen: Sense about Sience, BBC, Prof. Clemens, Voedingscentrum, Iamafoodie.nl, Fitlifecoach.nl, Detox diets for toxin elimination and weight management: a critical review of the evidence van Klein, A.V. & Kiat, H., Detox: science or sales pitch van Cohen, M.

Pagina laatst aangepast op 26 juni 2019


Gerelateerd