De betrekkelijkheid van schoonheid

Uiterlijk 25 juli 2017 5 Reacties
De betrekkelijkheid van schoonheid

Wat is schoonheid? Een slank lijf en een bruine teint? Buiten Nederland denken ze daar heel anders over.

Dik is sexy, een witte huid is gezond en littekens op je buik zijn voor een vrouw de garantie om een leuke man aan de haak te slaan. Op welke planeet gelden deze schoonheidsregels? Heel simpel, gewoon op deze aarde. Het strikte schoonheidsideaal van slank zijn, lang haar hebben, een bruine teint op je gezicht en een mond vol witte tanden lijkt hier soms dé standaard die zou moeten gelden voor elke vrouw. Maar als je verder kijkt dan de westerse modebladen, blijkt schoonheid een kwestie van perceptie te zijn.

Dik zijn is sexy

In landen als Nederland of Amerika staat slank zijn als schoonheidsideaal op nummer één. Vrouwen, maar ook mannen gaan soms zo ver dat ze zich uithongeren of levensgevaarlijke dieetpillen innemen. Maar in Mauritanië, een West-Afrikaans land, geldt een compleet tegenovergestelde norm. Vrouwen moeten daar juist dik zijn om in aanmerking te kunnen komen voor een man. Meisjes worden vanaf hun 6e jaar al volgestopt met vette kamelenmelk en couscous. Ook daar gaan sommige vrouwen tot het extreme om hun schoonheidsideaal te bereiken. Bijvoorbeeld door illegale verdikkingsmiddelen te gebruiken, die eigenlijk voor dieren zijn bedoeld. Striae en cellulitis maken een vrouw extra gewild. Een man mag in Mauritanië daarentegen geen gram te veel wegen.

Witte huid is sleutel tot schoonheid

De zonnebanken in Nederland draaien overuren in de winter, want een bleek gezicht wil niemand. Dan lijk je ziek en ongezond. In Japan wordt een bleek en egaal gezicht juist weer wél als de sleutel tot schoonheid beschouwd. Japanse vrouwen gebruiken zelfs crèmes die hun gezicht witter maken. Ook zijn de uitwerpselen van de nachtegaal een populair gezichtsverzorgingsproduct. Van deze vogelpoep maken ze poeder, dat gemengd kan worden met zeep. Dit mengsel zou de huid van vrouwen jonger laten lijken. Om een egale, rimpelloze huid te krijgen, voegen veel Japanners collageen toe aan hun voedsel. Er is nog niet wetenschappelijk bewezen dat collageenrijk voedsel werkt tegen rimpels, maar veel Japanse vrouwen zweren erbij.

Een pleister mag gezien worden

In de meeste landen verbergen mensen liever dat ze operatief iets aan hun neus of borsten hebben laten doen. Maar Iran is hier een uitzondering op. Ondanks het conservatieve imago van het land, is Iran de metropool van neuscorrecties. Vrouwen moeten hun lichaam en haar bedekken, dus er ligt veel nadruk op hun gezicht. Er worden ongeveer 60.000 neuscorrecties per jaar uitgevoerd, voornamelijk bij vrouwen. En als een vrouw een neuscorrectie heeft gehad, dan komt ze daar trots voor uit. De operatie is zeer prijzig in Iran, de pleister wordt dan ook gezien als een statussymbool. Iraanse vrouwen laten de pleister soms wel twee jaar zitten. Er zijn zelfs vrouwen die een pleister dragen zonder dat ze een neuscorrectie hebben ondergaan.

Littekens trekken mannen aan

Littekens worden in Nederland meestal beschouwd als oneffenheden die je zo goed mogelijk moet verbergen. Maar dat is één manier waarop je er naar kan kijken. Bij de Karo-stam in Ethiopië denken ze er anders over. Jonge meisjes laten vanaf hun jeugd sneden in hun buik zetten, zodat er littekens ontstaan. De littekens zijn een teken van schoonheid. Hun functie is om een man aan te trekken die de vrouw vreugde schenkt. Als een Karo-meisje haar laatste litteken heeft ontvangen, is ze klaar om te trouwen en kinderen te krijgen.

Kersrode lippen?

Rode lippen worden in Nederland beschouwd als een teken van sensualiteit. De meeste lippenstiften zijn daarom te vinden in de kleur rood en roze. Maar de Maori-stam in Nieuw Zeeland heeft de voorkeur voor een andere kleur lippen. Daar tatoeëren ze de lippen van een vrouw blauw. Een vrouw met volle, blauwe lippen wordt daar beschouwd als gewild en aantrekkelijk. Het tatoeëeren is daar een heilig ritueel. Ook de kin van een Maori-vrouw wordt op traditionele wijze in kunstige patronen blauw getatoeëerd.

Auteur: Rachel van de Pol
Bronnen: Oprah.com, Nederlandse Academie voor Eetstoornissen

5 Reacties

 • Anoniem schreef:

  Ik ben een vrouw van voorbij de 50, heb al jaren een dikke buik en zou hem graag wat meer in proporties hebben. Helaas heb ik een nekhernia waardoor ik geen buikspieroefeningen kan doen. Welke oefeningen kan ik doen om de buikspieren steviger te maken en het vet minder zonder de nek te belasten?

 • Huub Kimman - fysiotherapeut - expert dr schreef:

  @anoniem
  De vorm van de buik wordt voor een groot gedeelte bepaald door het vetschort : te veel vet veroorzaakt een dikke buik. Sterke buikspieren kunnen de buik iets intrekken en daarmee gedeeltelijk bijdragen aan een betere vorm. Buikspiertraining met een rolbeugel met steun voor de nek is vaak goed voor lage- hoge- en schuine buikspieren. Ik raad je wel aan een paar keer naar een fysiotherapeut te gaan om de oefeningen goed door te nemen en daardoor de oefeningen goed uit te voeren.

 • Anoniem schreef:

  @Huub
  Bedankt voor je snelle reactie, maar zelfs op zo’n apparaat verga ik na een paar keer van de pijn, dit is ook voor mij geen optie. Zijn er nog andere mogelijkheden? Op de tv zie je veel apparaten met een zijwaartse beweging, kunnen die helpen of is dat alleen maar flessentrekkerij?
  Tellsell heeft geen beste naam en de apparatuur is behoorlijk duur dus ik vind het zonde van het geld om zomaar iets te proberen.

 • Huub Kimman - fysiotherapeut - expert dr schreef:

  @anoniem
  Spullen van Tellsell e.d. zijn meestal niet effectief. Ze suggereren vooral dat het mogelijk is goede/sterke buikspieren te krijgen zonder al teveel te trainen. Goede/sterke buikspieren krijg je alleen met een strak oefenregime. Je kunt je schuine buikspieren wel trainen bij de fitness op aparte apparaten. Je rechte buikspieren trainen blijft echter bij elk apparaat nekbelastend.

 • pien schreef:

  hallo,
  een vriendin en ik zijn bezig met een project voor schoon over schoonheidsidealen. Hiervoor moeten wij een expert interviewen. Ik heb net Uw artikel gelezen en vroeg mij af of U een paar vragen voor ons zou kunnen beantwoorden voor ons verslag.
  Groetjes,
  Pien

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *