Cellulite (deels) voorkomen begint op vroege leeftijd

Cellulite is de schrik van iedere vrouw. Een beetje putjes in billen en bovenbenen kan haar zelfvertrouwen - vooral in de zomer - een flinke deuk doen oplopen. Gelukkig valt op vroege leeftijd de ontwikkeling ervan deels te voorkomen.

Cellulite komt bij zeer veel vrouwen voor en is een volkomen onschuldig en normaal verschijnsel. Het wordt ook wel sinaasappelhuid genoemd. Veel mensen denken dat een sinaasappelhuid hetzelfde is als cellulitis, maar het zijn twee verschillende huidproblemen. Cellulitis is namelijk een ontsteking, terwijl cellulite een onschuldig huidprobleem is. Lees in het dossier "Cellulitis en cellulite" meer over de verschillen.

De gevreesde kuiltjes komen vooral voor op de billen en dijen, omdat de vetcellen (adipocyten) op deze plekken vlak onder de huid liggen. Hier ligt het voornaamste verschil met overgewicht, waarbij het vet veel dieper in het lichaam gelegen is en zich meestal ophoopt rond organen zoals het hart en de lever. Je kunt dus cellulite hebben en hartstikke slank zijn, maar ook overgewicht hebben zonder dat je cellulite hebt.

Eten en bewegen

Toch staan cellulite en overgewicht niet helemaal los van elkaar. De putjes ontstaan waarschijnlijk door een combinatie van factoren, waaronder verkeerde eetgewoonten en een gebrek aan lichaamsbeweging. Tijdens de kindertijd kunnen hierdoor te veel vetcellen ontstaan, wat gepaard gaat met een grotere kans op cellulite. Door dus op jonge leeftijd een gezonde leefstijl aan te leren, is het mogelijk om de ophoping van de vetcellen binnen de perken te houden.

Puberteit

Tijdens de puberteit eten tieners regelmatig grote hoeveelheden. Helaas hebben veel kinderen de neiging om voornamelijk naar zoete, calorierijke etenswaren te grijpen en zo hun calorie-inname naar een te hoog niveau op te schroeven. De verstoring van hun voedingsevenwicht werkt de ontwikkeling van overgewicht in de hand en daarmee ook de ontwikkeling van cellulite. Het is daarom met het oog op een gladde huid verstandiger om een gezond dieet te volgen. Snoep, chips, chocolade en ander ongezond voedsel zijn niet verboden, maar voor een te grote consumptie ervan moet je natuurlijk wel oppassen.

Roken en drinken

Naast een ongezonde eetstijl vormen roken en het drinken van alcohol voor veel pubers een vast onderdeel van hun leven. Deze gewoonten hebben ook een negatieve invloed op de ontwikkeling van cellulite. Roken is niet goed voor de bloedsomloop, waardoor cellulite nog verder in de hand wordt gewerkt. Alcohol bevat veel calorieën en dat vertaalt zich vervolgens in een groter aantal vetcellen. Stoppen met roken en drinken is voor velen misschien niet haalbaar, maar hiermee minderen zou zeker effect hebben. Wie daarbij nog sport, verbrandt calorieën en bevordert bovendien tegelijkertijd de bloedsomloop.

Hormonen

Helaas is de puberteit ook een cellulite-gevoelige periode om een reden die niet met onze leefstijl te maken heeft. Tijdens de puberteit vinden in het lichaam grote hormonale veranderingen plaats en die blijven voor de vetcellen niet onopgemerkt. De cellen zijn erg gevoelig voor deze schommelingen, met cellulite als gevolg. Hier kunnen tieners niets aan doen, maar je kunt als je de pil gaat gebruiken voor een licht type kiezen of voor een andere vorm van anticonceptie.

Klinkt erger dan het is

Wie toch niet de stralende, egale huid heeft waar zij op hoopte, hoeft zich daar eigenlijk niets van aan te trekken. Cellulite klinkt weliswaar als een ziekte, maar dat is het volstrekt niet. Het grootste deel van de vrouwelijke bevolking heeft of krijgt er mee te maken en het belangrijkste: gezondheid en levensgeluk zullen er nooit van afhangen.

Auteur: Ivan Wolffers, hoogleraar Gezondheidszorg en cultuur VU
Bron: "Cellulitis op elke leeftijd", E-gezondheid.be

Pagina laatst aangepast op 4 juli 2019


Gerelateerd