8 Tips om een schrale huid te voorkomen

Een schrale, droge huid in de winter is niet schadelijk voor je gezondheid, maar is wel erg vervelend. Zo'n geschilferde rode huid kan namelijk behoorlijk jeuken en ruwe plekjes voelen niet prettig aan. Gelukkig kun je veel tegen een schrale en droge huid doen.

Hoe ontstaat een droge huid?

Je huid krijgt in de winter heel wat te verduren door guur weer en droge hete lucht binnenshuis. Door een laag vochtigheidspercentage in de lucht droogt je huid snel uit.

Normaal gesproken worden de bovenste lagen van de huid gevoed vanuit de diepere huidlagen. Op het oppervlak van de huid bevindt zich een dun laagje talg: een vettig mengsel van stoffen uit de huid. Dat onzichtbaar dunne laagje houdt de huid soepel en zacht en voorkomt vochtverlies via de huid. Als het natuurlijke proces van voeding vanuit de diepere lagen en/of het dunne laagje vet en talg op de huid wordt beschadigd, kan er een droge huid ontstaan.

Wat kun je tegen een droge huid doen?

Tip 1: Zorg voor voldoende luchtvochtigheid. De relatieve vochtigheidsgraad van de omgeving is van belang voor het vochtgehalte van de huid. Tijdens de winter bij schraal weer en bij centrale verwarming binnenshuis ontstaat een relatief laag vochtigheidspercentage van de lucht. Hierdoor verliest de huid meer vocht. Je huid wordt droog en schraal, wat kan gaan jeuken. Een goede vochtigheidsgraad in huis kan de hinder die je van de droge huid ondervindt, beperken. Dit kan door middel van een luchtbevochtigingsinstallatie of, nog eenvoudiger, door een bakje water naast de verwarming te zetten. Zet dan meteen je verwarming een tandje lager.

Tip 2: Douche en badder niet te lang en te heet. Vermijd langdurig baden en douchen waardoor vocht onttrokken wordt aan de huid en uitdroging plaatsvindt. Ook (te) heet water en krachtig afdrogen zijn slecht voor de huid. Ga je toch in bad, gebruik dan badolie in plaats van badschuim.

Tip 3: Wees voorzichtig met het gebruik van zeep, shampoo en badschuim. Veelvuldig gebruik van zeep, badschuim en shampoo bevordert het ontstaan van een schrale en droge huid. Deze producten beschadigen de samenstelling van het beschermlaagje op de huid namelijk. Het gebruik van niet-alkalische zeep en producten zonder parfum hebben de voorkeur.

Tip 4: Breng na het douchen gelijk een vette crème aan. Droog je na het douchen licht af en breng daarna gelijk een vette crème aan. De crème houdt het water in de huid vast, waardoor deze soepel en zacht blijft.

Tip 5: Gebruik geen huidproducten met alcohol of parfum. Alle crèmes die parfum (fragrance) of alcohol bevatten, zijn eigenlijk uit den boze bij een droge huid. Deze producten zijn namelijk erg agressief voor de huid. Natuurlijke producten kunnen dat ook zijn, zoals lavendel, munt, citroen of eucalyptus. Hetzelfde geldt voor reinigingsproducten. Gebruik daarom alleen milde producten en vermijd producten met alcohol en parfum.

Tip 6: Scrub af en toe. Dode huidschilfers kun je verwijderen door af en toe te scrubben. Doe dit alleen niet te vaak en ga voorzichtig te werk. Kies een fijne scrub en vermijd scrubs met grote, harde korrels. Deze zijn zeker voor een gevoelige huid te agressief en kunnen de beschermlaag aantasten.

Tip 7: Beperk zonnebankgebruik. Een zonnebankkuur in de winter lijkt heerlijk. Maar het droogt de huid uit en het is een belangrijke huidverouderaar. Daarnaast behoort zonnebankgebruik tot de hoogste risicocategorie op het krijgen van kanker.

Tip 8: Badder in havermout. Dit klinkt misschien vreemd, maar havermout brengt je droge, jeukende huid tot rust. Bij de apotheek is colloïdaal havermout verkrijgbaar. Dit kun je in het badwater strooien. Ook kun je havermout in een washandje doen, natmaken, goed uitknijpen en op het lichaam aanbrengen.

Auteur: Ine Mulder
Bronnen: Medisch A-Z, HuidartsMens & gezondheid

Pagina laatst aangepast op 27 juni 2019


Gerelateerd