5 kilo afvallen in 1 week? Niet doen!

Uiterlijk 10 februari 2017 1 Reactie
5 kilo afvallin in 1 week niet doen

Het klinkt haast te mooi om waar te zijn, 5 kilo afvallen binnen 1 week. Toch staat het internet vol met websites die jou vertellen dat het mogelijk is. Vaak wijzen deze naar het ziekenhuisdieet. In dit artikel gaan we verder in op het ziekenhuisdieet en waarom je beter niet te snel kunt afvallen.

Het ziekenhuisdieet

Het ziekenhuisdieet is een crashdieet dat oorspronkelijk uit de medische wereld komt. Het bevat extreem weinig calorieën. Met het ziekenhuisdieet eet je ver onder je behoefte, namelijk ongeveer 1000 calorieën op een dag. En dit terwijl vrouwen gemiddeld 2000 calorieën per dag nodig hebben. Bij de mannen ligt dit zelfs hoger, rond de 2500 calorieën per dag. Je eet bij dit dieet drie maaltijden op een dag: in de ochtend, middag en avond. Deze maaltijden bestaan uit voedingsmiddelen als sinaasappelen, geroosterd brood, tomaat, sla, ei en kwark. Er is van elke productgroep wat, maar doordat je zo weinig eet krijg je nooit alle benodigde voedingsmiddelen binnen. Dit brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Bekijk alle productgroepen op Voedingscentrum.nl.

Voor wie is het ziekenhuisdieet doorgaans bedoeld?

Het ziekenhuisdieet is bedoeld voor mensen met morbide obesitas die een operatie moeten ondergaan of voor andere medische doeleinden. Om de slagingskans bij een operatie te verhogen is het belangrijk om af te vallen. Vaak is er weinig tijd tot de operatie en daardoor moet de patiënt veel afvallen in een korte tijd. Het ziekenhuisdieet is eigenlijk bedoeld als noodoplossing voor in het ziekenhuis waarbij er begeleiding is. Tegenwoordig volgen mensen het dieet ook gewoon in hun eigen omgeving zonder enige begeleiding.

Experimenteren met het ziekenhuisdieet kan risico’s hebben voor je gezondheid. Er is geen enkel wetenschappelijk onderzoek gedaan over de werking van het dieet en wat de gevolgen ervan zijn.

Voordelen van snel afvallen

Naast het snelle gewichtsverlies zijn er nagenoeg geen voordelen van snel afvallen. Hier komt gelijk een nadeel bij kijken; hoe sneller je afvalt, hoe sneller het gewicht er weer aankomt.

Nadelen van snel afvallen

Er zijn tal van redenen waarom snel afvallen niet goed voor je is. Zo is de kans op een terugval erg groot en hebben mensen die snel afvallen voortdurend honger. Hieronder lees je meer over de grootste nadelen.

  • Gebrek aan voedingsstoffen
  • Ziekteverschijnselen
  • Spierverlies
  • Weinig energie
  • Jojo-effect
  • Prikkelbaar
  • Constant honger

Lees hier meer over de gevolgen van een crashdieet.

Ziekteverschijnselen door een gebrek aan voedingsstoffen

Doordat je plotseling veel minder voedingsstoffen binnenkrijgt dan normaal schakelt je lichaam in spaarstand. Dit zorgt ervoor dat al je lichaamsfuncties op een laag pitje staan. Klachten als hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, lusteloosheid en vermoeidheid komen dan veel voor. Als je wekelijks veel gewicht blijft verliezen kun je galstenen oplopen. Je cholesterol stijgt namelijk door het verliezen van veel gewicht en het teveel komt in je bloed en gal terecht. Daardoor ontwikkel je sneller galstenen dan normaal.

Spierverlies en weinig energie door snel afvallen

5 kilo afvallen in 1 week is niet goed voor je spieren. Je lichaam gaat in ‘spaarstand’ ofwel hongerstand. Je cellen vragen om glucose (zodat zij dit kunnen omzetten naar energie) en je lichaam probeert overal glucose weg te halen. In je lever en spieren ligt glycogeen opgeslagen, wat omgezet kan worden naar glucose. Hierdoor heb je weinig energie en voel je je slap. Het is belangrijk om dit te voorkomen, want je spieren hebben veel belangrijke functies binnen het lichaam. Spieren zorgen voor stabiliteit van je lichaam en voor de instandhouding van de lichaamstemperatuur.

Jojo-effect

Om het jojo-effect te begrijpen lees je eerst iets meer over het ontwikkelingsproces van obesitas. Bij obesitas krijgt je lichaam teveel energie binnen en slaat deze op ‘voor later’. De vetcellen in je lichaam proberen zoveel mogelijk op te slaan (denk aan een ballon die je verder opblaast om zoveel mogelijk lucht erin te persen). Op een gegeven moment zijn alle vetcellen ‘opgeblazen’. Als er nog steeds teveel energie binnenkomt, maakt het lichaam meer vetcellen aan, om meer energie op te slaan. Dat is hoe iemand dik wordt.

Bij een crashdieet wordt de energie uit de vetcellen weer vrijgemaakt (je valt af), maar de vetcellen die gemaakt zijn worden niet afgebroken. Dus als je stopt met crashdiëten, gaan alle cellen weer zoveel mogelijk energie opslaan (je komt weer aan). Dit wordt ook wel het jojo-effect genoemd.

Prikkelbaar en constante honger

Natuurlijk zullen de mensen om je heen jou zoveel mogelijk aanmoedigen om af te vallen. Door een streng dieet heb je echter vrijwel continu honger en dat is niet goed voor het humeur. Je wordt prikkelbaarder en kunt slecht tegen commentaar. Dit lokt soms ruzies uit.

Conclusie

5 kilo afvallen in 1 week doet veel met je lichaam. Je verliest niet alleen vet, maar ook spiermassa. Je ervaart klachten als lusteloosheid en je hebt weinig energie. Ook is het onmogelijk om elke week 5 kilo af te vallen. Wanneer je van het dieet afstapt zal je schrikken hoe snel de kilo’s er weer aankomen.

Hoe val ik snel én gezond af?

Kijk niet naar het aantal kilo’s dat je verliest, maar naar je spier- en vetmassa. Wellicht ben je gericht op je totaalgewicht, terwijl je niet per se kilo’s hoeft te verliezen tijdens het afvallen. Het doel bij afvallen is spiermassa kweken en vetmassa verbranden. Het bijhouden van kilo’s demotiveert meestal. Beweeg elke dag en houd een gezond en gevarieerd voedingspatroon aan.

Auteur: Yannick Klarenbeek, in samenwerking met de diëtisten van VitalinQ

1 reactie

  • Fleur schreef:

    Het gaat er bij gezond afvallen om dat je de tijd neemt. Je kunt best 10 kilo afvallen, maar dan moet je wel de tijd nemen en een goed eetritme aanhouden. Energie heb je keihard nodig, dus crashen moet je achterwege laten.

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *