4 hardnekkige griepmythes

Antibiotica helpen symptomen van de griep te bestrijden. De griep is vervelend, maar niet levensbedreigend. En griepvaccins zijn gevaarlijk. Volgens experts zijn fabels rondom de griep bijna net zo lastig te bestrijden als het griepvirus zelf.

Elk griepseizoen steken hardnekkige geruchten en misverstanden over de griep de kop op. Zelfs bij mensen die beter moeten weten, bijvoorbeeld werknemers in de gezondheidszorg. Het is van belang dat dit soort fabels de wereld uit worden geholpen, want de griep kan ernstige en soms zelfs fatale gevolgen hebben.

Griepmythe 1: de seizoensgriep is vervelend, maar onschuldig

Veel mensen denken dat de griep gelijk staat aan een verkoudheid. Dit is een grote misvatting. Van echte influenza (aandoening van de luchtwegen) voelen mensen zich doorgaans vreselijk. Bovenop griepsymptomen als verstopte luchtwegen en hoest, krijg je hevige spierpijn en koorts te verduren.

Alhoewel gezonde mensen goed van een griep herstellen, kan het virus ernstige gevolgen hebben, met name voor risicogroepen. Zo gaan er in Nederland tijdens een gemiddelde griepepidemie in de winter 250 tot 2.000 personen direct aan de griep of aan de gevolgen ervan dood. Om een voorstelling hiervan te maken: in de Verenigde Staten sterven er jaarlijks zo'n 36.000 personen aan de griep. Dit staat ongeveer gelijk aan het aantal vrouwen dat daar aan borstkanker overlijdt. Zo onschuldig is een griepje dus niet.

Griepmythe 2: van een griepprik krijg je de griep

Het is onmogelijk om via een griepprik besmet te worden met griep. Griepvaccins bevatten namelijk alleen maar inactief gemaakt (dood) virus en dit kan je logischerwijs niet infecteren. Ondanks dat het wetenschappelijk onmogelijk is om besmet te raken door de griepprik, is het een mythe die maar niet verdwijnt. Hier lijken twee redenen achter te zitten:

  • Ten eerste verwarren mensen de bijwerkingen van een griepprik met die van de griep. Ook al beperken deze bijwerkingen zich tegenwoordig tot pijn in de arm. Vroeger kon je nog bijwerkingen krijgen die leken op milde symptomen van de griep.
  • Ten tweede valt het griepseizoen in een tijd waarin ook het verkoudheidvirus heerst. Zo worden veel mensen een paar dagen na het halen van de griepprik ziek van een verkoudheidsvirus en wijzen de griepprik als schuldige aan. Terwijl waarschijnlijk een snotterende collega de schuldige is.

Laat dit soort wilde verhalen je er dus niet van weerhouden griepprik te halen. Hoe meer mensen zich laten vaccineren, des te beter we grip op griep krijgen.

Griepmythe 3: antibioticum bestrijdt griep

Antibiotica werken alleen tegen bacteriële infecties. De griep wordt veroorzaak door een virus en daarom hebben antibiotica geen enkel effect op de griep. Bij sommige grieppatiënten treden complicaties op in de vorm van een bacteriële infectie.

Het griepvirus kan de weerstand van je lichaam verzwakken, waardoor bacteriële indringers je kunnen infecteren met bronchitis, oorontsteking, voorhoofdsholteontsteking of longontsteking. Om dit soort complicaties bij voorbaat uit te sluiten, willen sommige patiënten preventief antibioticum gebruiken. Dit is niet verstandig. Als je onnodig antibiotica inneemt en na verloop van tijd wel echt een longontsteking oploopt, kunnen bacteriën resistent zijn tegen de benodigde antibiotica, waardoor een infectie moeilijker te bestrijden is. Als je griepsymptomen verminderen en ineens weer verergeren, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Dit kan een teken zijn van een bijkomende bacteriële infectie.

Griepmythe 4: buikgriep is een vorm van influenza

Het woord 'griep' wordt voor dusdanig veel aandoeningen gebruikt, dat het zijn oorspronkelijke betekenis bijna heeft verloren. Buikgriep of zomergriep wordt meestal veroorzaakt door besmettelijke enterovirussen of norovirussen. Deze hebben geen enkel verband met het influenzavirus. Als je last hebt van diarree en braken, maar niet van koorts of spierpijn, dan heb je waarschijnlijk geen griep.

Bij kinderen kan het influenzavirus soms diarree en braken veroorzaken. Deze symptomen worden ook geassocieerd met de Mexicaanse griep. Bij volwassen doen deze symptomen zich bij de seizoensgriep echter zelden voor.

Auteur: Rachel van de Pol
Bronnen: Medisch A-Z Griep, WebMD, Gezondheidsraad

Pagina laatst aangepast op 26 juni 2019


Gerelateerd