Tien tips voor een gladde bikinilijn

Veel vrouwen hebben last van rode bultjes, jeuk en irritaties na het scheren van de bikinilijn. Je kunt gelukkig veel doen om dit te voorkomen.

Schaamhaartjes die onder de bikini uitsteken zijn tegenwoordig sociaal ongewenst. Dit verklaart ook waarom bijna alle vrouwen hun bikinilijn ontharen. Nat scheren is de meest gebruikelijke methode. Het is goedkoop en het kan gewoon lekker thuis. Maar er treden vaak complicaties op na het scheren. Rode bultjes, ingegroeide haren en jeuk zijn een paar voorbeelden hiervan. Vooral de rode bultjes kunnen erg storend zijn als je een brede bikinilijn hebt. Tien tips waarmee je dit soort irritaties kunt voorkomen:

Tip 1: gebruik een schoon en scherp scheermesje

Één van de meest gemaakte fouten is dat vrouwen een bot, vies of veelgebruikt scheermesje gebruiken. Voor de bikinilijn is een scherp en schoon scheermes vereist. Gebruik dus niet een mesje waarmee je al een maand je benen scheert. Daarnaast is het belangrijk dat het scheerapparaat meerdere mesjes achter elkaar heeft. Tenslotte moet tussen de mesjes een strookje 'rubber' zitten. Dat vormt een beschermend laagje tussen de mesjes en je huid. Wegwerpscheermesjes zijn daarom niet geschikt voor het bijwerken van je intieme zone.

Tip 2: knip het haar eerst bij

Als je schaamhaar nog op volle lengte is, moet je het eerst bijknippen voordat je met een scheermes aan de slag gaat. Zo kun je beter zien wat de richting van je haargroei is. Knip het tot ongeveer één cm lang.

Tip 3: neem voor het scheren een warme douche of warm bad

Na een warme douche of warm bad staan je poriën meer open en zijn de haartjes weker. Dit vereenvoudigt het scheren en zorgt voor een gladder eindresultaat. Koud water laat daarentegen de poriën sluiten en maakt de huid wat stugger, met lelijke snijwondjes tot gevolg.

Tip 4: zeep de bikinilijn in met een goede scheergel

Een scheergel zorgt dat het mesje soepel de haren kan verwijderen. Neem voor de zekerheid een ongeparfurmeerde PH-neutrale gel. Dan weet je zeker dat je geen irritaties krijgt.

Tip 5: scheer met de haargroei mee

Scheer langzaam en rustig met de richting van de haargroei mee, dit is meestal naar beneden. Houd de huid zo strak mogelijk om wondjes te voorkomen.

Tip 6: spoel regelmatig met lauw water de haartjes uit het scheermesje

Anders blijven de haartjes in het scheermesje hangen en schuren ze langs je huid. Hierdoor krijg je soms een jeukende huid en rode bultjes.

Tip 7: spoel je intieme zone af met lauw water en herhaal het proces

Spoel voor een extra mooi en glad resultaat de scheergel en de verwijderde haartjes af. Breng vervolgens een nieuwe laag scheergel op en herhaal het scheerproces. Voor een extra glad resultaat kun je zodra alles glad is nog een keer tegen de haargroei-richting in scheren. Let wel, dit is niet voor iedereen weggelegd. De één heeft sneller last van ingegroeide haartjes dan de ander. Het is even uitproberen om te kijken of jouw huid dit aan kan.

Tip 8: smeer na het scheren babycrème op

Babycrème tegen luieruitslag is ongeparfurmeerd en kan irritaties na het scheren helpen voorkomen. Ook het aanbrengen van talkpoeder of zinkzalf is aan te raden. Het is een kwestie van uitproberen wat het beste bij jou werkt. Tegenwoordig zijn er ook speciale middeltjes die irritaties en ingegroeid haar na het scheren helpen te voorkomen.

Tip 9: scrub regelmatig de geschoren huid

Dode huidcellen kunnen het haarschachtje verstoppen, waardoor je last krijgt van ingegroeide haartjes. Door regelmatig te scrubben voorkom je verstopping van de haarschachtjes. Neem geen extreem grove scrubgel, dat kan een averechts effect geven.

Tip 10: neem de tijd

Het scheren van de schaamstreek is een secuur klusje. Het laatste wat je daarbij kunt gebruiken is haast. Voordat je het weet schiet je uit en heb je een pijnlijke snijwond in de schaamstreek. Neem daarom de tijd en scheer met een vaste doch rustige hand.

Redactie: Ine Mulder
Bronnen: Beautynieuws.nl, WebMD

Pagina laatst aangepast op 4 juli 2019


Gerelateerd