Wat zijn LHBT’s?

LHBT

LHBT is een afkorting en staat voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel en transgender. Hieronder worden deze termen uitgelegd en vertelt dokterdokter je meer over de maatregelen die de overheid neemt om LHBT’s te beschermen tegen discriminatie.

Lesbisch en homoseksueel

Een lesbische vrouw voelt zich seksueel en emotioneel aangetrokken tot andere vrouwen. De term lesbische vrouw is afgeleid van de naam van het Griekse eiland Lesbos. Op het eiland Lesbos leefde de dichter Sappho. Hij dichtte voornamelijk over vrouwenliefde, dit wordt ook wel Sapphische liefde genoemd.

Bij homoseksualiteit voelen twee mensen van hetzelfde geslacht zich tot elkaar aangetrokken. Dit verwijst naar de seksuele verlangens van mensen van hetzelfde geslacht maar ook naar een seksuele identiteit en geaardheid. De term homoseksualiteit is een samenstelling van het Griekse woord homoios, dat “gelijk” betekent en “sexus”, het Latijnse woord voor geslacht. Het woord homoseksueel is niet bij voorkeur mannelijk, het heeft zowel betrekking op mannen als op vrouwen.

Ben ik biseksueel?

Als derde woord staat biseksueel in het rijtje. Dit houdt in dat iemand zich in meerdere of mindere mate aangetrokken voelt tot beide seksen. Deze term verwijst dus naar seksuele gedragingen en verlangens naar mensen van beide geslachten. Volgens het Sociaal Cultureel Planbureau is zes procent van de mannen en vijftien procent van de vrouwen biseksueel.

Wat is transgender?

Last but not least komen de transgenders in het rijtje voor. Transgenderisme is het gedragspatroon van een persoon die door het leven gaat als iemand van het andere geslacht. Iemand die geboren is als vrouw, kiest er dus voor om door het leven te gaan als man en andersom. Transgenders kunnen zich zowel man als vrouw voelen. De transgenderist is iemand die zowel zijn mannelijke als vrouwelijke eigenschappen combineert. De term transgender wordt vaker gebruikt voor iedereen die zichzelf op welke manier dan ook als lid van de andere sekse laat zien of zich zo voelt.

Transseksueel of transgender?

Deze termen lijken erg op elkaar, maar zijn toch anders. Een transseksueel heeft een geslachtsverandering ondergaan terwijl een transgender het niet belangrijk vindt om een operatieve ingreep uit te laten voeren. Een transgenderist vindt een geslachtsverandering niet bepalend voor zijn gendergevoel. Vaak kan er ook lichaamsveranderingen plaatsvinden door het gebruik van mannelijke of vrouwelijke hormonen.

Hulp bij genderdiversiteit

Om deze groepen te helpen zijn er verschillende verenigingen opgezet. Hieronder heeft Dokterdokter de verenigingen in Nederland voor jou op een rijtje gezet.

Vereniging Genderdiversiteit: geeft informatie over de emancipatie van transgenders. Zij bieden hulp aan transgenders, hun naasten en familieleden. Zij bieden informatie aan over geslachtsverandering en de administratieve zaken die daarbij komen kijken. Verder staat er op transgenderinfo.nl ook informatie over alles wat met genderdiversiteit te maken heeft.

In Nederland heb je een vereniging voor LHBT’s, genaamd COC Nederland. COC Nederland helpt jongeren die lesbisch, homoseksueel, biseksueel of transgender zijn. Deze organisatie is opgericht door jongeren voor jongeren. Het COC geeft informatie, advies en voorlichting over LHBT’s. COC Nederland organiseert diverse activiteiten zoals café-avonden en weekenden gericht op het contact onderling. Binnen deze organisatie is het gebruikelijk om gevoelens te delen, ervaringen uit te wisselen of samen op te trekken. Het COC steunt bij homoseksualiteit en maakt zich sterk voor de belangen en rechten van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders in de samenleving. Neem eens een kijkje op hun facebookpagina.

Daarnaast heb je COC Noord-Holland Noord, die zich inzet voor homoseksualiteit. Je kunt ook lid worden van deze vereniging. Klik hier om naar de website te gaan.

Voor de jongeren die in het zuiden van Nederland wonen is er ook een COC Zeeland. COC Zeeland is onderdeel van COC Nederland. Klik hier om naar de website te gaan.

Genderdiversiteit in Nederland

In Nederland zijn de mensen vrij om een eigen geaardheid, identiteit en ras te hebben zonder hierover gediscrimineerd te worden. De overheid streeft dan ook naar gelijke rechten en belangen voor iedereen.

De overheid wil dat LHBT’s niet meer te maken krijgen met discriminatie en geweld zodat LHBT-jongeren zich veilig voelen. Met name de jongeren die uit de kast willen komen. Om dit te bereiken heeft de overheid de afgelopen jaren een aantal wetten aangepast. Bijvoorbeeld de wet om de positie van de lesbische ouders te verbeteren. Verder heeft de overheid vastgesteld dat ze strenge maatregelen gaan treffen ter voorkoming van geweld en discriminatie bij LHBT’s:

 • De overheid gaat discriminatie van LHBT’s beter registeren
 • Het Openbaar Ministerie kan dubbele straffen eisen bij geweld tegen LHBT’s
 • De overheid start voorlichtingscampagnes op scholen, zodat de getuigen van discriminatie eerder aangifte doen
 • De overheid steunt ook de Gay Straight Alliances GSA. Dit netwerk is opgestart door zowel LHBT-leerlingen als heteroleerlingen. De GSA’s zorgen dat LHBT-jongeren zich veiliger voelen op school
 • Verder vindt de overheid dat geweld en discriminatie tegen LHBT-asielzoekers in opvanglocaties moet stoppen. Om dit te bereiken hebben het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) en COC Nederland een samenwerkingscontract opgezet

Verder wil de overheid ervoor zorgen dat LHBT’s zich ook fijn voelen in Nederland en daarom is de overheid van plan om de volgende plannen uit te voeren:

 • Meer jongerenhulpverleners opleiden om LHBT’s te helpen
 • Veilige ontmoetingsplaatsen voor LHBT-jongeren creëren
 • Maatschappelijke hulpverlening en advies geven aan jongeren
 • Activiteiten op scholen organiseren die te maken hebben met LHBT’s

Auteur: Fatima Zandi
Bronnen: Vereniging-genderdiversiteit.nl, Transgendernetwerk.nl, TransgenderNederland.nl, Coczeeland.nl, Rijksoverheid.nl, Iedereenisanders.nl, Transgenderinfor.nl, Genderindeblender.be.

1 reactie

 • albrecht s., schreef:

  Porno is het grootse vergif op deze planeet, dus als men dit blijft creeren zal sex zichzelf vernietigen,implants in our minds,sound crazy, you have to confront it for a while ,dan zul je het weten?

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *