Wat vreemdgaan met je gezondheid doet

vreemdgaan

Vreemdgaan heeft niet een alleen een grote impact op het relationele en emotionele vlak. Ontrouw schijnt ook veel met ons lichaam te doen. Zo verhoogt het de vruchtbaarheid van sperma en bewerkstelligt het fysieke veranderingen in het brein. Hoewel je het merendeel van onderstaande effecten als positief zou kunnen zien, wegen ze in de praktijk bijna nooit op tegen de negatieve gevolgen van vreemdgaan.

Wij zetten acht mogelijke gezondheidseffecten van vreemdgaan op een rij.

Gezondheidseffect 1: Verhoogde vruchtbaarheid sperma

Een man die seks heeft met een vrouw die een vaste partner heeft, zou twee keer zoveel sperma als normaal produceren. Een normale ejaculatie bevat gemiddeld driehonderd miljoen spermatozoïden, de ejaculatie van een minnaar telt zeshonderd miljoen spermatozoïden. Bovendien zou de kwaliteit van het sperma zelf ook beter zijn. Het is beweeglijker en sneller. Deze verhoogde vruchtbaarheid komt goed van pas tegen concurrerende zaadlozingen. Het fenomeen vindt dan ook plaats door de concurrentie; de zaadcellen van de minnaar willen die van de vaste partner ‘verslaan’.

Gezondheidseffect 2: Spermaoorlog in vagina

Vreemdgaan schijnt een ware spermaoorlog in de vagina van de vrouw te ontlokken. Het sperma van een man kan in de vagina wel zeven dagen goed blijven. Als een vrouw in een week met twee verschillende mannen seks heeft gehad, dan barst er een strijd los tussen de twee zaadlozingen.

Sperma van de man bestaat maar voor één procent uit zaadjes die een eicel kunnen bevruchten. De rest is opgebouwd uit vechters, kamikazespermacellen, die maar één doel hebben: zaadcellen van een andere man uitschakelen. Sperma herkent de zaadcel van een andere man aan een andere chemische structuur. Als zo’n vijand ontdekt wordt, dan scheiden zij zuur af op de vijandelijke zaadcel. Die barst daardoor open en sterft.

Gezondheidseffect 3: Meer orgasmes

Het blijkt dat vrouwen bij een minnaar makkelijker en vaker klaarkomen dan bij hun vaste partner. Het effect hiervan reikt verder dan je zou denken. Het vrouwelijk orgasme dient namelijk tevens als wapen in de spermaoorlog. Wanneer een vrouw klaarkomt, zuigt ze het sperma als het ware naar binnen. Dit sperma zal eerder bij de eicel komen, dan wanneer ze geen orgasme bereikt tijdens een vrijpartij. Omdat de vrouw in het algemeen tot meer orgasmes bij een minnaar komt, vergroot ze daarmee de kans op bevruchting van hem.

Gezondheidseffect 4: Sneller zwanger

Als vreemdganger zou je – door meer orgasmes en vruchtbaarder sperma – de kans om vader of moeder te worden vergroten. Je zou denken dat iedereen die vreemdgaat een voorbehoedsmiddel gebruikt, maar de praktijk wijst anders uit. Althans, die schatting heeft bioloog Robin Baker gedaan in zijn boek Sperm Wars.  Volgens een schatting van Baker zou tien procent van de bevolking  het resultaat zijn van een vrijpartij met een minnaar.

Gezondheidseffect 5: Vergrote kans op SOA

Het zal niet de eerste keer zijn dat een slippertje opgebiecht moet worden, omdat de vreemdganger zijn of haar vaste partner met een SOA heeft opgescheept. Dit komt vaker voor dan je denkt. Een SOA kan worden overgedragen door seksueel contact met iemand die besmet is. De SOA wordt overgedragen via slijmvliescontact (contact tussen mond, penis, anus of vagina).

Een SOA hoeft niet meteen klachten te geven. Zo verloopt bij het merendeel van de vrouwen een chlamydia-infectie zonder symptomen. Chlamydia kan bij vrouwen tot onvruchtbaarheid leiden. Aan vreemdgaan kleven dus zeker gezondheidsrisico’s.

Gezondheidseffect 6: Verkleinde kans op gezonde relatie in de toekomst

Chemische stoffen die vrijkomen bij seksueel contact veranderen fysiek iets aan de hersenen. Hierbij gaat het om oxytocine bij vrouwen en vasopressine bij mannen. Door het vrijkomen van deze hormonen en neurotransmitters worden partners als het ware in hun mind met elkaar verbonden.

Deze bindingskracht zou zeer krachtig zijn. Dit heeft onder andere tot gevolg dat de stoffen kunnen zorgen voor diepgang en vertrouwen in een relatie. Bij bepaald gedrag zoals vreemdgaan, kan het echter ook schadelijk zijn voor toekomstige relaties. De binding kan namelijk niet ongedaan worden zonder emotionele en zelfs lichamelijke pijn. Onderzoek toont aan dat wanneer verbindingen tussen personen herhaaldelijk worden verbroken, deze personen in de toekomst minder goed in staat zijn nieuwe, diepgaande relaties aan te gaan.

Gezondheidseffect 7: Bevordering creativiteit

Onmisbaar voor een creatieve geest zijn de hormonen dopamine en oxytocine. Van deze stoffen komt een flinke dosis vrij bij flirten, vreemdgaan en orgasmes. Een goed (monogaam) seksleven bevordert net zo goed de creativiteit. Seksuele frustratie remt juist weer de creativiteit.

Gezondheidseffect 8: Verminderde weerstand

Vreemdgangers voelen zich vaak schuldig naar hun vaste partner toe of schamen zich voor hun gedrag. Ook kunnen angstgevoelens een rol spelen, je bent bang door je partner betrapt te worden. Schuldgevoelens hebben meestal een negatief effect hebben op je eigenwaarde, zelfvertrouwen en eigenliefde. Schaamte, schuldgevoel en angst kunnen zich ook uiten in lichamelijke symptomen zoals hoofd-, maag- of rugpijn of een verminderde weerstand.

Auteur: Rachel van de Pol
Bronnen: NRC, Boeken: The Male Brain & The Female Brain, auteur Louann Brizendine. Sperm Wars, auteur Robin Baker, New Scientist

18 Reacties

 • Gerrit schreef:

  Er is geen enkel wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat 10% van de kinderen niet van de partner zou zijn.
  Dit is een zeer hardnekkige mythe.

 • Wallieman schreef:

  Er is dus ook geen enkel wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat het niet zo zou zijn.. Het percentage zou nog best eens een stuk hoger kunnen liggen. Ik geloof ook niet dat je dit wetenschappelijk kunt onderzoeken omdat… Een leugentje om bestwil wat al vele jaren duurt is na verloop van tijd niet meer bespreekbaar en wordt mee het graf ingenomen..

 • Gerrit schreef:

  Het gaat erom dat de schrijfster van het artikel iets beweert wat nooit bewezen is.

 • lelie schreef:

  Vokomen eens met Gerrit, regelmatig worden er in vanuit deze site artikelen geplaatst met gegevens die worden gebracht als feit, terwijl dat helemaal niet onderzocht/bewezen is. Ook de schrijvers in kwestie zijn vaak niet, zoals de site doet vermoeden, “dokters”.

 • Hill schreef:

  Raar artikel en een raar schrijfster! Dus moeten mensen zeker vreemdgaan voor hun gezondheid? Nou, ik zou zeggen wat een goedkoop laag artikel.

 • dick schreef:

  wij stel van midden 40 doen regelmatig een trio mvm.dat doen we al wel een half jaar , de man heeft zich laten testen , en heeft geen enge ziektes .
  we neuken mijn vrouw beide zonder condoom.

 • Gezond schreef:

  Ach ja, vijf doden en vier opnames is wel gezond? En dan laat me raden komt er nog een dode bij of meerdere? Ik vind het helemaal niet erg. Ruimt lekker op. Ga zo door. Het zijn ook altijd de mensen die ik het meeste liefhad. Ik moet namelijk depressief worden, de winsten van pillenfabrikanten zijn niet hoog genoeg. We willen meer. Aandeelhouders zijn nooit tevreden wist je dat niet?

 • Anoniem schreef:

  Als je op 1 avond met 3 verschillende mannen gemeenschap hebt kan je dan ook zwanger raken van 3 verschillende mannen of maar van 1 man ?

 • Cindy schreef:

  http://www.zwangerbuikkramp.nl/zwanger-van-een-andere-man.html

  Hier wordt die 10 procent tenminste niet als feit neergezet. De schrijvers hier bij dokter zijn ook maar studenten die een zakcentje bijverdienen met wat teksten schrijven.

 • Anoniem schreef:

  Waarom zoveel nepnieuws in de wereld. Waarom geloven we als makke schapen alles en worden we overal mee belazerd en komen die anderen daar allemaal mee weg.

 • Flipper schreef:

  Ik zou zeggen allemaal even een vaderschaps testje doen.
  Ik denk dat we schrikken.

 • Homer Simpson schreef:

  10 procent haha Yeah sure. Wat ik ook zeer betwijfel is de zogenaamde spermaoorlog. Weer genoeg broodje aap verhaal gehad voor de rest van de week.

 • Ralph schreef:

  de vergelijking dat de mens .een schaap is .en meningen en group
  volgt . als je niet trouw kunt zijn trouw dan niet .geniet dan van de geneugten van vrijgezel zijn .
  maar volg geen uit de lucht gegrepen beweringen .zoek op de juiste plaatsen naar de juiste antwoorden .
  ook een normale relatie kan spannend .mooi . en super opwindend zijn .
  alleen zul je dat zelf moeten verzorgen .;)

 • ton.landman@Gmail. com schreef:

  Bij tijd en wijle heb ik last van vet aanvoelend lichaamsdelen. Ik merk dat het sterkst aan mijn handen, gezicht, lippen. Het is een naar gevoel en ik wil me vaker wassen. Wat is de herkomst van dit verschijnsel. Het staat los van mijn eetpatroon. Is het een afwijking van mijn spijsvertering

 • Wim Slabbinck schreef:

  De spermaoorlog is een achterhaald én onbewezen theorie.

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *