Single vijftigplusser; weer samenwonen of een lat-relatie?

Seksualiteit & relatie 30 december 2016
Single vijftigplusser; weer samenwonen of een lat-relatie?

Latten, oftewel living apart together, komt volgens cijfers van het CBS steeds vaker voor. Ruim een vijfde van alle alleenstaanden heeft een lat-relatie en vooral bij vijftigplussers wint deze relatievorm aan populariteit. Een lat-relatie biedt veel vrijheid en voorkomt onnodige ruzies over zaken als het huishouden. Maar een dergelijke relatie kent ook nadelen. Online datingsite Parship neemt je mee in de voor- en nadelen van een lat-relatie en geeft je handvatten om hiermee om te gaan.

Een lat-relatie is een liefdesrelatie waarbij twee minnaars een monogame relatie hebben en ervoor kiezen geen gezamenlijke huishouding te voeren, maar apart te blijven wonen.

Waarom een lat-relatie? Daarom!

De meeste single vijftigplussers hebben een huwelijk of een langdurige relatie achter de rug, hebben kinderen, een vaste baan en een huis. Via online daten proberen zij opnieuw iemand te ontmoeten en een nieuwe, serieuze relatie op te bouwen. Natuurlijk zou het leuk zijn als je nieuwe grote liefde dan om de hoek zou wonen, zodat je elkaars deur plat kunt lopen. Maar helaas; meestal is dit niet het geval en moeten er wat kilometers worden overbrugd om elkaar te zien. En als er kinderen in het spel zijn, is het niet zo gemakkelijk om bij elkaar in te trekken of hiervoor zelfs te verhuizen. Veel vijftigplussers kiezen er dan voor om een lat-relatie aan te gaan, zodat zij wel officieel een stelletje zijn, maar ze ook hun eigen leven kunnen blijven leiden. Dit is direct een goede test: zijn ze inderdaad voor elkaar gemaakt en houdt de relatie stand?

Onafhankelijk

De voordelen zijn bekend: je hebt zowel zekerheid in de liefde als vrijheid en zelfstandigheid. Je bent niet meer alleen en toch behoud je een groot deel van je onafhankelijkheid. Jullie zien elkaar niet dagelijks, maar dit maakt het verlangen naar elkaar groter waardoor het extra leuk is om elkaar te zien.

Date-fase

De relatie zal niet snel saai worden en hierdoor belanden jullie minder snel in de dagelijkse routine of sleur. Met een lat-relatie blijf je net iets langer in de date-fase hangen: je zorgt ervoor dat je er extra goed uitziet als je hem of haar na een week weer ziet en je gaat vaker wat leuks doen samen. Ook is het fijn om, als er kinderen in het spel zijn, jouw kinderen op je eigen manier te blijven opvoeden en geen discussie te hoeven voeren over welke groente zij wel of niet hoeven te eten.

Maar samenwonen kan ook erg fijn zijn…

Het is heerlijk om tijd voor jezelf te houden, een opgeruimd huis te hebben en zelf te bepalen welk tv-programma je wilt kijken. Maar toch is het niet alleen hosanna. Als je verdrietig of ziek bent, dan wil je die schouder om tegenaan te kruipen en heb je iemand nodig die je troost. Je kunt je dan behoorlijk eenzaam voelen. Daarnaast blijft het een geregel om elkaar te kunnen zien. Een lat-relatie kan gevoelens van onzekerheid versterken, doordat je elkaar niet dagelijks ziet. Daardoor weet je ook niet met zekerheid wat de ander allemaal doet. Vertrouwen is om deze reden een absolute must in een lat-relatie.

Communicatie is een must

Geheimen brengen onrust en onrust kan zorgen voor angstgevoelens. En net deze gevoelens zijn funest voor een relatie en voor jezelf. Heb je het gevoel dat er toch veel dingen niet gezegd worden? Dan is het belangrijk om dit te bespreken met je partner. Door te zeggen hoe jij je voelt, geef jij je partner de kans om jouw onrust te verminderen of te verklaren waarom sommige dingen niet benoemd zijn. En als een partner niets doet om je rust en vertrouwen terug te geven, dan weet je ook genoeg. Eén ding is zeker: communicatie is de sleutel tot een gezonde lat-relatie.

Auteur: Janneke Kokkeel, Junior Marketing Manager bij Parship Nederland

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *