Vergroot je kennis over het vrouwelijke orgasme

vrouw orgasme

Bestaat een vaginaal orgasme? En hoe kunnen vrouwen ejaculeren? Alles wat je altijd al over het vrouwelijk orgasme wilde weten.

Door een orgasme kun je even helemaal van de wereld zijn. Je besef van tijd en ruimte verandert, je voelt je heel plezierig, er vinden bewustzijnsveranderingen plaats en onwillekeurige spieraanspanningen doen zich voor. Wat gebeurt er eigenlijk allemaal in je lichaam tijdens het klaarkomen? Een paar interessante feiten over het vrouwelijk orgasme.

Alle remmen los
Het is moeilijk om jezelf in de hand te houden tijdens een orgasme. Recent wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit van Groningen toont aan hoe dit komt. De bloedtoevoer van de prefrontale hersenkwab neemt tijdens het orgasme bij vrouwen enorm af. Dit hersengebied ontvangt informatie uit alle andere delen van het brein en is verantwoordelijk voor plannen, sociaal gedrag en beheersing. Dit verklaart het loslaten van alle remmingen naarmate het orgasme nadert. Bij de kleine hersenen neemt de bloedtoevoer juist toe. Zij spelen een rol bij de coördinatie en controle van bewegingen. Hun vergrote doorbloeding zou een goede verklaring zijn voor de spiersamentrekkingen die typerend zijn voor het orgasme.

Het clitoraal orgasme
Het is al langer bekend dat stimulatie van de clitoris essentieel is voor het bereiken van een orgasme. De clitoris is te vinden in de bovenste hoek van de vagina, daar waar de kleine schaamlippen samen komen. De clitoris wordt deels bedekt door een kleine huidplooi. Stimulering van de buitenkant van de clitoris heeft een zwelling tot gevolg en bevordert de doorbloeding en bevochtiging van de vagina. Bij aanhoudende stimulans volgt na verloop van tijd verdere verheviging van de spierspanning en gevoeligheid. De clitoris wordt steeds gevoeliger en sommige vrouwen ervaren ook samentrekkingen in de vagina. Die samentrekkingen zijn vaak de voorbodes van het clitorale orgasme.

Het vaginaal orgasme
Bestaat het vaginale orgasme nu wel of niet? De meeste vrouwen kennen alleen clitorale orgasmen. Maar de vaginale stimulans wordt wel als essentieel ervaren, om het orgasme vollediger en intenser te maken. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de aanwezigheid van zenuwuiteinden in de vagina zelf in combinatie met de uitloper van de clitoris naar de vagina. Al in 1998 toonde wetenschappelijk onderzoek namelijk aan dat de clitoris een veel groter orgaan is, dan aanvankelijk werd gedacht. Het vrouwelijke zwellichaam dat aan de buitenzijde slechts zichtbaar is als een knopje, loopt inwendig diep door in een vorkachtige vertakking die de vagina aan 2 kanten omsluit. Het ervaren van inwendige orgasmen zou dus te maken kunnen hebben met de verborgen grootte van de clitoris.

Combineer voor meer plezier
Het buitenste gedeelte van de clitoris is dus nog maar het topje van de ijsberg. Door de clitoris te stimuleren, voel je je vagina na verloop van tijd samentrekken. Als jij en je partner je alleen richten op het clitorale orgasme, ga je voorbij aan het fijne gevoel binnen in je vagina. Voor een vollediger en dieper orgasme kun je met een vinger of vibrator ook de binnenkant van je vagina stimuleren.

De G-spot
In de wetenschap is er nog veel controversie over de G-spot. Sommige specialisten in dit gebied veronderstellen dat de G-spot een extensie is van de clitoris. Andere specialisten ontkennen het bestaan van de G-spot omdat het geen aparte anatomische structuur zou hebben. De G-spot is vernoemd naar de Duitse gynaecoloog Ernst Gräfenberg, die deze erogene zone voor het eerste beschreef in 1950. De G-spot voelt als een ribbelig stukje, zo’n 5 centimeter diep in de schede, aan de kant van de buik. Dit spons-achtig stukje weefsel vult zich met vocht naarmate je opwinding stijgt. Je moet dus al opgewonden zijn vóórdat je deze erogene zone stimuleert. Veel vrouwen voelen een erotische sensatie door stimulatie van de G-spot.

G-spot orgasme
Een klein percentage vrouwen kan een orgasme krijgen via stimulering van de G-spot. De bekkenzenuw heeft veel invloed op de intensiteit van dit orgasme. Deze zenuw verbindt de G-spot met de zenuwknopen van je ruggengraat en je bovenbuik en is moeilijk te beheersen. Daarom kunnen vrouwen een G-spot orgasme moeilijker controleren dan een clitoraal orgasme. Ook voelt een G-spot orgasme anders dan een clitoraal orgasme. De laatste geeft een elektrisch-achtige, snel opbouwende, enigzins oppervlakkige spanning. Een orgasme via de G-spot breidt zich langzaam uit, is meer gedempt, maar voelt wel dieper. Omdat het hoogtepunt langzamer komt en minder duidelijk aanwezig is, hebben vrouwen vaak niet door dat ze in staat zijn om een orgasme via de G-spot te kunnen krijgen.

De vrouwelijke ejaculatie
Naast de G-spot is ook de vrouwelijke ejaculatie een controversieel onderwerp in de wetenschap. Er is meer wetenschappelijk onderzoek nodig om duidelijkheid te krijgen over dit fenomeen. Maar dat vrouwen kunnen ejaculeren, is een feit. De ejaculatie wordt bereikt door stimulatie van de G-spot. Het weefsel van de G-spot bevat een enzym dat ook in mannelijke prostaatklieren wordt aangetroffen. Bij mannen produceren deze klieren vocht om de zaadcellen na ejaculatie in leven te houden. De aanwezigheid van zogenaamde prostaat-enzymen in de G-spot, kan wijzen op een vergelijkbare vochtproductie. Dit zou de vrouwelijke ejaculatie kunnen verklaren. Het vrouwelijke ejaculatievocht is helder, kleurloos en geurloos. En net als bij het mannelijke vloeistofproduct van de prostaat bevat dit vocht het eiwit PSA (prostaat specifiek antigen).

Meerdere orgasmes
Een orgasme herken je door een duidelijke climax, met daarna een weldadig ontspannen gevoel. Maar er zijn ook vrouwen die een reeks van orgasmes voelen. Dit gevoel kun je stimuleren door je PC-spier in het kleine bekken te trainen. Deze vaginale spier loopt vanaf de anus, onder het bekken door, tot aan de clitoris. Gewoonlijk gebruik je deze spier bij het ophouden van urine en ontlasting. Door het oefenen met je bekkenbodemspieren kun je orgasmen leren te controleren en de gevoeligheid voor G-spot stiumulering vergroten. Span de spieren aan terwijl je inademt, hou dit een seconde vast en ontspan ze weer wanneer je uitademt.

 

Bronnen: Ouders Online, Mens en Gezondheid, NRC, She comes first

10 Reacties

 • tijgertje schreef:

  wil graag meer weten je art was goed over de kitelores en ect

 • Chantal schreef:

  Wie heeft er een ‘handleiding’ om tot een orgasme te komen. Wil geen vibrator en speeltjes!

  • D schreef:

   Uh.. Neuken denk ik en anders jezelf nat krijgen, daarna met 1 vinger snel en wanneer je meer opgewonden raakt 2 of meer vingers, vergeet niet je clitoris te blijven stimuleren in het gehele proces.

 • A. schreef:

  Is het niet zo, dat oefening kunst baart ? Dus hoe vaker je oefend, hoe meer en beter je het onder controle krijgt, dach ik zo ??

 • A schreef:

  Om fijn in de stemming te komen naar de hoogtepunt toe, moet je jezelf goed kennen. Dit kan alleen door meer oefenen. Neem er de tijd voor, en zorg dat je niet gestoord word.

 • K schreef:

  Kan iemand me meer vertellen over de techniek waarbij een vrouw op haar hand blaast waardoor de schede zich verkleint? Kan iedere vrouw dit leren?

 • Dam schreef:

  Hoi hoi als ik bij mijn vriendin het voorspel doe en dan krijgt ze als het ware een orgasme maar daarna houd het voor haar ook op waar kan dat aan liggen ?

  • Jos schreef:

   Als je alleen maar de clitoris stimuleert geeft dat bij veel vrouwen een overreactie. Probeer ook de binnenzijde van de vagina te stimuleren, en varieer je stimulatie. Bv niet alleen likken, maar ook zachtjes tikken of wrijven of (zachtjes!) zuigen. Masseer ook ruimschoots de binnenkant van haar dijen. En als dat alles niet helpt, concentreer je dan op de plek 1 cm links van haar clitoris, de oming ‘een uur’ plek, en ga die rustig masseren.

 • Jos schreef:

  Het vaginaal orgasme wordt niet veroorzaakt door de clitoris of door een van de uitlopers daarvan. Het is de baarmoedermond zelf die gestimuleerd wordt.

 • Seppe schreef:

  Mijn partner (vrouw) is “gezegend” met stug en stijf schaamhaar. Deze haartjes gaan tijdens de penetratie mee in haar vagina en schuren tussen mijn penis en haar vagina. Hierdoor droogt (verdwijnt ?) het vaginaal vocht snel op en wordt ze snel droog en hebben we nood aan een creme.
  Zou het helpen mocht ze zich scheren ?
  Voor mij is het enerzijds goed, ik kom hierdoor bijna nooit klaar, maar kan het wel ruim een uur volhouden. Doch zowel zij als ik zouden het fijn vinden dat ik ook regelmatiger klaarkom.
  Wie heeft tips ….

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *