Vergroot je kennis over de penis

Het blijft fascinerend voor zowel mannen als vrouwen: de penis. Maar voor een onderwerp dat zoveel aandacht krijgt, lijkt de kennis over de penis soms toch erg beperkt.  Wist je bijvoorbeeld dat de hoeveelheid bloed in de penis 25 keer zo groot wordt tijdens een erectie? Het feit dat je in zeer korte tijd een erectie kunt krijgen, is eigenlijk een groot wonder. Een paar interessante feiten over de penis op een rijtje.

1. De penis heeft een eigen wil

Je penis doet wat hij wil, wordt vaak gezegd. Maar als je zelf niet de baas bent over je penis, wie dan wel? Het zogenoemde autonome centrale zenuwstelsel heeft de regie, en die speelt gewoon voor eigen baas. Seksuele opwinding wordt dan ook deels door het autonome centrale zenuwstelsel geregeld. Bovendien kun je een erectie krijgen gedurende een bepaalde periode in je slaap, de REM-slaap genoemd. En ook als je flink moet persen op de wc kan je penis stijf worden. Op het krimpproces heb je als man ook weinig vat. Koud water en koude lucht zijn berucht, maar ook stress is een boosdoener. Als je je ontspannen en prettig voelt, lijkt je penis groter dan als je nerveus bent. Is dat opzicht zou je je penis kunnen zien als een barometer voor de conditie van je centrale zenuwstelsel.

2. Over de lengte

Over de grootte van de penis is altijd discussie. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken is er geen verband tussen de maat van de penis in slappe toestand en de lengte als hij stijf is. De ene penis wordt bij een erectie relatief veel groter dan bij de andere. Het verschil varieert van ruim 0,5 centimeter tot bijna 9 centimeter. Fijn voor mannen met een van nature kleine penis, want die wint bij een erectie relatief veel meer aan lengte dan een grotere penis. Sekswetenschapper Alfred Kinsey heeft na onderzoek van 1000 mannen aangetoond dat 12% van alle penissen eenderde of minder van de totale lengte groeit. Ongeveer 7% wordt minstens twee keer zo lang. De gemiddelde lengte van een stijve penis is trouwens tussen de 12 en 15 centimeter.

3. De penis kan ook breken

Je moet er niet aan denken, maar je penis kan wel degelijk breken, ondanks het feit dat er geen botten in zitten. Bij een pennisbreuk gaat het eigenlijk over een breuk van de membranen om de zwellichamen. De penis wordt bont en blauw en doet heel veel pijn. Gelukkig komt het weinig voor. Oorzaken van een gebroken penis zijn wilde seks, of bepaalde standjes. Een andere aandoening van de penis is de ziekte van Peyronie, waarbij er een kromming waarneembaar is tijdens een erectie. De ziekte van Peyronie gaat in sommige gevallen vanzelf over, in andere gevallen zijn daar ontstekingsremmers voor nodig.

4. Besneden of niet

Volgens het WHO is slechts 30% van de mannen boven de 15 jaar besneden. Meestal gebeurt dat om religieuze redenen: Joodse en Islamitische mannen zijn bijna allemaal besneden. Soms is er een medische reden om te besnijden, bijvoorbeeld bij een nauwe voorhuid. Hoeveel mannen in Nederland besneden zijn, is niet bekend.

5. Over het orgasme

Heb je een minderwaardigheidscomplex over de grootte van je penis? Dat is niet nodig, want voor het vrouwelijke orgasme is de tong veel belangrijker dan de penis. In zijn boek She comes first zegt de Amerikaanse arts Ian Kerner dat vrouwen slechts in 25% van de gevallen tijdens seksuele gemeenschap klaarkomt. Bij orale seks daarentegen is in 81% van de gevallen sprake van een hoogtepunt. Vind je als man dat je te vroeg klaarkomt? Besef dan dat het een subjectieve beleving is. Sommige mannen komen binnen 1 minuut klaar, maar vinden zelf niet dat dat kort is. Aan de andere kant zijn er mannen die na 20 minuten tot een hoogtepunt komen, en toch vinden dat ze te snel zijn klaargekomen. Je kunt zelf trouwens vrij veel doen om je orgasme uit te stellen.

Auteur: Ton Bakker
Bronnen: Medisch A-Z, WebMD, She comes first

Pagina laatst aangepast op 28 juni 2019


Gerelateerd