Verbeter de kwaliteit van je sperma

Om de dag seks en oppassen met cosmetica. Het zijn nieuwe inzichten die helpen om de kwaliteit van je sperma optimaal te houden.

Lange tijd dachten we dat een tijdje seksuele onthouding mannen een betere kwaliteit sperma oplevert. Maar het tegendeel blijkt waar. Meer seks, maar ook minder fietsen, minder aftershave en minder gewicht zorgen voor een betere spermakwaliteit.

Tip 1: Heb geregeld seks

Twee tot drie zaadlozingen per week blijkt het beste te zijn om de kwaliteit van je sperma op peil te houden. In tegenstelling tot wat eerder werd gedacht, is het voor mannen met een kinderwens beter om in de week voor de beoogde conceptie dagelijks seks te hebben. Dat werd onlangs duidelijk uit Australisch onderzoek onder 118 mannen. Hoewel de hoeveelheid sperma bij de dagelijkse zaadlozingen iets afnam, verbeterde de kwaliteit van de zaadcellen bij tachtig procent van de mannen.

Onderzoeksleider David Greening vermoedt dat bij mannen die weinig seks hebben oxidatieve stress een belangrijke rol speelt. Oxidatieve stress is een stofwisselingstoestand waarbij er meer chemische zuurstofverbindingen vrij komen dan gebruikelijk is. Hierdoor ontstaat er een teveel aan vrije radicalen. Vrije radicalen kunnen gezonde weefsels en cellen in ons lichaam beschadigen. Bij weinig ejaculaties kunnen de vrije radicalen langer inwerken op de zaadcellen in de testikels. Greening raadt stellen met een kinderwens dan ook aan om in de week voor de ovulatie van de vrouw dagelijks seks te hebben. Uit eerder onderzoek bleek al dat seks ook goed is voor de conditie van de prostaat.

Tip 2: Fiets niet te veel

Veel fietsen is op zich heel gezond, maar mannen die intensief trainen op de fiets hebben een slechtere zaadkwaliteit. Dat zeggen onderzoekers van de universiteit van Cordoba. Zij bestudeerden de kwaliteit van het sperma van vijftien triatleten. Hun loop- en zwemtrainingen hadden geen invloed op de zaadkwaliteit, maar het intensieve fietsen wel. De spermakwaliteit nam duidelijk af naarmate er meer kilometers werden gefietst, vooral als dat meer dan driehonderd kilometer per week bedroeg. Mannen met een kinderwens kunnen dus het beste een tijdje wat minder kilometers maken.

Een eenduidige oorzaak wordt in het onderzoek niet gegeven. De betrokken wetenschappers denken aan drie mogelijkheden, of een combinatie daarvan. Zo zou de druk van het fietszadel microtrauma’s kunnen veroorzaken in de testikels. Het zou ook kunnen liggen aan de strakke, warme fietskleding van wielrenners. De testikels raken dan oververhit wat funest is voor de zaadcellen.  Dat kan overigens ook veroorzaakt worden door zittend werk, strakke boxershorts, elektrische dekens en warme ligbaden. Voorts zou ook de stress die gepaard gaat met intensieve trainingen een rol kunnen spelen.

Tip 3: Pas op met cosmetica

Mannen die dagelijks cosmetische producten zoals deodorant en aftershave gebruiken hebben vijf keer meer kans op minder goed sperma dan normaal. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Radboud in Nijmegen. Volgens onderzoeksleider Nel Roeleveld is het voor het eerst dat er zulke duidelijke resultaten over cosmetica gevonden zijn. De verdachte, hormoonverstorende stoffen zouden vooral ftalaten (oplosmiddel), parabenen (conserveermiddel) en siloxanen (zorgen voor de smeerbaarheid) zijn, die mogelijk inwerken op de receptoren van de geslachtshormonen. Hormoonverstorende stoffen lijken volgens Roeleveld vooral invloed te hebben op de mannelijke voortplantingsorganen.

Bij vrouwen zouden de hormoonverstorende stoffen inwerken op het oestrogeen. Moeders die tijdens hun zwangerschap veelvuldig in aanraking komen met cosmetica, hebben vier keer zo veel kans dat hun zoon minder vruchtbaar zaad heeft of dat zijn teelballen niet indalen. Uit het onderzoek van Roeleveld blijkt dat vooral jonge mannen dagelijks één of twee cosmetische producten gebruiken. Een kritischer gebruik van cosmeticaproducten lijkt raadzaam voor mannen die kinderen willen krijgen. Dat geldt ook voor vrouwen die tijdens hun zwangerschap veel met cosmetica omgaan, zoals in de make-up industrie en in kapsalons. Er zijn ook cosmetische producten verkrijgbaar zonder chemische stoffen.

Tip 4: Val af

Mannen met extreem overgewicht zijn minder vruchtbaar dan mannen met een normaal gewicht. Dat zeggen wetenschappers van de universiteit van Aberdeen. Dikke mannen hebben niet alleen minder sperma, maar hebben ook meer zaadcellen met DNA-schade. De onderzoekers denken dat de verstoorde hormoonbalans bij dikke mannen een mogelijke reden is voor de verminderde zaadkwaliteit. Dit komt door de verhoogde productie van het vrouwelijke oestrogeen. Het advies van de universiteit is om te proberen ruim voor de periode van de conceptie te gaan werken aan een lagere BMI.

Je kunt trouwens nog veel meer dingen doen om je sperma gezond te houden. Vaak heeft dit betrekking op je leefstijl, zoals niet roken en niet te veel drinken.

Deze tekst is goedgekeurd door Karin Schuurman, eigenaar van Care4Sex Praktijk voor Seksuele Gezondheid.

Auteur: Jan Willem Wensink
Bronnen: Sciencedaily, ZonMw

Pagina laatst aangepast op 4 juli 2019


Gerelateerd