Valentijn gezondheidstips: 5 voordelen van zoenen

Zoenen levert meer op dan alleen kriebels in je buik. Ontdek alle gezondheidsvoordelen van een kus.

Voordeel 1: Minder stress en een gevoel van euforie

In je lippen en tong zitten veel zenuwen die gevoelig zijn voor aanraking en temperatuur. Door het zoenen sturen deze zenuwen informatie door naar het brein. Hierbij komen de stoffen endorfine en dopamine vrij, die zorgen voor een gevoel van geluk, euforie en genot. Bovendien ontdekten neurowetenschappers van de Amerikaanse Lafayette Universiteit dat stelletjes na een kwartier zoenen of elkaars hand vasthouden minder van het stresshormoon cortisol in hun bloed hadden vóór het lichamelijk contact was gemeten. Hoe langer zij een relatie hadden, hoe groter het effect.

Voordeel 2: Gaat tandbederf tegen

Al dat speeksel dat je uitwisselt tijdens het zoenen lijkt een onsmakelijk maar onoverkomelijk leed. Gelukkig is het goed voor je tanden. Door de extra speekselaanmaak spoel je bacteriën weg. Dat helpt tegen tandbederf.

Voordeel 3: Strakke huid

Het is hopelijk het laatste waar je mee bezig bent tijdens een romantische kus, maar zoenen zou voor een strakke huid kunnen zorgen. Tijdens het zoenen train je maar liefst 34 aangezichtsspieren.

Voordeel 4: Vermindert allergische reacties

Een tijdje zoenen met je geliefde is volgens Japanse onderzoekers een goede manier om klachten van hooikoorts te verminderen. De onderzoekers ontdekten dat bij hooikoortspatiënten de productie van de stof histamine in het lichaam aanzienlijk afneemt na een half uurtje zoenen. Histamine veroorzaakt niezen, een loopneus en tranende ogen. Dezelfde onderzoekers ontdekten dat dertig minuten zoenen de allergische reactie op huisstofmijt vermindert.

Voordeel 5: Calorieën verbranden

Met zoenen zou je meer calorieën per minuut verbranden dan met wandelen. Tijdens een passionele zoen verbrand je ongeveer 6,4 calorieën per minuut. Met een minuut wandelen verbrand je ongeveer vier calorieën. In hoeverre dit precies klopt is nog maar de vraag, maar er zullen in ieder geen calorieën bijkomen tijdens het zoenen!

Auteur: Ine Mulder
Bron: Quest augustus 2010, jaargang 7, Wetenschap van het zoenen

Pagina laatst aangepast op 27 juni 2019


Gerelateerd