Valentijn gezondheidstips: 5 voordelen van zoenen

Valentijn gezondheidstips: 5 voordelen van zoenen

Zoenen levert meer op dan alleen kriebels in je buik. Ontdek alle gezondheidsvoordelen van een kus.

Voordeel 1: Minder stress en een gevoel van euforie

In je lippen en tong zitten veel zenuwen die gevoelig zijn voor aanraking en temperatuur. Door het zoenen sturen deze zenuwen informatie door naar het brein. Hierbij komen de stoffen endorfine en dopamine vrij, die zorgen voor een gevoel van geluk, euforie en genot. Bovendien ontdekten neurowetenschappers van de Amerikaanse Lafayette Universiteit dat stelletjes na een kwartier zoenen of elkaars hand vasthouden minder van het stresshormoon cortisol in hun bloed hadden vóór het lichamelijk contact was gemeten. Hoe langer zij een relatie hadden, hoe groter het effect.

Voordeel 2: Gaat tandbederf tegen

Al dat speeksel dat je uitwisselt tijdens het zoenen lijkt een onsmakelijk maar onoverkomelijk leed. Gelukkig is het goed voor je tanden. Door de extra speekselaanmaak spoel je bacteriën weg. Dat helpt tegen tandbederf.

Voordeel 3: Strakke huid

Het is het hopelijk het laatste waar je mee bezig bent tijdens een romantische kus, maar zoenen zorgt voor een strakke huid. Tijdens het zoenen train je maar liefst 34 aangezichtsspieren.

Voordeel 4: Vermindert allergische reacties

Een tijdje zoenen met je geliefde is volgens Japanse onderzoekers een goede manier om klachten van hooikoorts te verminderen. De onderzoekers ontdekten dat bij hooikoortspatiënten de productie van de stof histamine in het lichaam aanzienlijk afneemt na een half uurtje zoenen. Histamine veroorzaakt niezen, een loopneus en tranende ogen. Dezelfde onderzoekers ontdekten dat dertig minuten zoenen de allergische reactie op huisstofmijt vermindert.

Voordeel 5: Calorieën verbranden

Met zoenen verbrand je meer calorieën per minuut dan met wandelen. Tijdens een passionele zoen verbrand je ongeveer 6,4 calorieën per minuut. Met een minuut wandelen verbrand je ongeveer vier calorieën.

Auteur: Ine Mulder
Bron: Quest augustus 2010, jaargang 7, Wetenschap van het zoenen

2 Reacties

  • DeRoos schreef:

    Uit de toelichting bij voordeel 5, blijkt dat je beter kunt gaan wandelen. Dat kost 625 maal zo veel energie per minuut.
    Aan de waarde van de voordelen 1 t/m 4 begin ik nu ook wat te twijfelen.

  • Angela schreef:

    Ik kreeg juist een allergische reactie bij het zoenen. Weet nog steeds niet waar het aan lag. Alle lijstjes afgewerkt…

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *