Vaginale schimmelinfectie: dit kun je eraan doen

Vaginale schimmelinfectie

Een vaginale schimmelinfectie is iets waar bijna alle vrouwen mee te maken krijgen of zelfs regelmatig last van hebben. Zij generen zich hier onterecht voor: in tegenstelling tot wat veel mensen denken heeft het niets met een soa te maken.

Een vaginale schimmelinfectie, ook wel candida genoemd, is een ontsteking binnenin en/of rond de ingang van de vagina. Het wordt veroorzaakt door een overgroei aan gist. Iedereen draagt gist bij zich, dat op peil wordt gehouden door ‘goede’ bacteriën. Als deze bacteriën vernietigd worden, neemt de hoeveelheid gist toe, en ontstaat er een schimmel. De gist neemt toe wanneer de bacteriën gedood worden door bijvoorbeeld: het gebruik van zeep, een zwakke weerstand, suikerziekte, of gebruik van bepaalde antibiotica.

Geen soa

Veel mensen denken dat een vaginale schimmel een soa (seksueel overdraagbare aandoening) is. Dit klopt niet: een candida ontstaat bijna nooit door seksueel contact. Je kunt de gist bij seksueel contact wel doorgeven. De ene vagina is gevoeliger voor invloeden van buitenaf dan de andere: bij de een is de zuurgraad verstoord door sperma, het gebruik van zeep (wat sowieso niet goed is voor je vagina), of zelfs bij speciaal voor de vagina gemaakte schoonmaakmiddelen zoals Lactacyd, terwijl de ander nergens last van heeft. Mannen hebben overigens amper last van een schimmel: alleen de eikel van de penis kan er rood en schilferig uitzien.

Voorkom een infectie

Door veelvuldig inlegkruisjes en maandverband te gebruiken en te strak zittend (nylon) ondergoed of strakke broeken te dragen, zorg je voor een mooie broeiplaats voor de schimmel. Dit kan dan een vaginale schimmel veroorzaken. Probeer het gebruik van inlegkruisjes en maandverband zoveel mogelijk te beperken. Je kunt beter tampons gebruiken dan maandverband, zodat je geen broeierige omgeving creëert voor de schimmel. Draag verder niet te strakke kleding of synthetisch ondergoed. Kies in plaats daarvan voor katoenen ondergoed. Was je vagina met water, en níet met ‘normale’ zeep. Hiermee maak je de ‘goede’ bacteriën dood, waardoor de zuurgraad in je vagina raakt verstoord. Als gevolg kan er een vaginale schimmelinfectie ontstaan.

Bacteriën

Andere mogelijke oorzaken van candida zijn bacteriën die van de anus in de vagina terechtkomen (bijvoorbeeld door verkeerd afvegen), een eenzijdig dieet, of hormonale veranderingen. Candida komt erg vaak voor: ongeveer 75% van de vrouwen krijgt hier minstens één keer mee te maken. 45% heeft zelfs twee of meer keer per jaar last van een schimmelinfectie.

Symptomen van een vaginale schimmelinfectie

De symptomen van een vaginale schimmel is jeuk, rode schaamlippen en een overmatige productie van afscheiding. Deze afscheiding kan eruit zien als dikke, korrelige kwark. Sommige vrouwen hebben alleen uitwendig last van jeuk, anderen inwendig. Probeer bij de hevige jeuk niet te gaan krabben of wrijven. Op deze manier beschadig je de huid extra.

Huisarts

Een vaginale schimmelinfectie is niet ernstig en meestal goed te behandelen. Als je de symptomen bij de huisarts noemt, hoef je waarschijnlijk niet eens met de billen bloot, en zal hij/zij je een schimmelbestrijdende zalf voorschrijven. Als je inwendig last van de schimmel hebt, krijg je speciale tabletten die je voor het slapen vaginaal moet inbrengen. Wanneer je uitwendige jeuk hebt, krijg je een zalf mee. Sommige mensen krijgen capsules om in te slikken. Als je de schimmel bestrijdt, hoeft je partner alleen behandeld te worden als hij ook klachten heeft. Probeer tijdens de behandeling geen seks te hebben, om je lichaam de kans te geven zich te herstellen.

Regelmatig een schimmelinfectie

Als je zeer regelmatig, bijvoorbeeld elke twee maanden, een schimmelinfectie hebt, is het raadzaam om naar de huisarts te gaan. Deze kan besluiten dat je bijvoorbeeld op de vijfde dag na je menstruatie (wanneer je het meest vatbaar voor schimmel bent) preventief een capsule vaginaal inbrengt.

Lees meer over vaginale klachten in het dossier ‘Een gezonde vagina: voorkom vaginale klachten‘.

Auteur: Rhijja Jansen
Bronnen: informatiefolders dokterdokter.nl, www.soaaids.nl

71 Reacties

 • Anoniem schreef:

  Mijn probleem is het volgende: Ik loop al heel lang met een vaginale-candida infectie rond. Ik heb van de huisarts een zalfje gekregen, maar het zalfje hielp niet. Een inwendig onderzoek zag ik echt niet zitten en zo ben ik met de klachten door blijven lopen. Afgelopen jaar kreeg ik een nieuwe huisarts en ben ik met mijn klachten naar hem toegegaan. Ik kreeg eerst pillen mee, die hielpen niet. Toen kreeg ik een zalf mee, maar de zalf hielp ook niet en sindsdien loop ik weer door met mijn klachten.
  Ik wil absoluut niet door mijn huisarts onderzocht worden. Mijn vraag is dan ook, kan ik buiten mijn huisarts om, ook ergens anders een inwendig onderzoek krijgen? ergens waar ze wellicht in die klachten gespecialiseerd zijn o.i.d?

 • Willem van Veen - NVSH - expert drdr schreef:

  Beste @Anoniem,
  Je kan jezelf anoniem laten onderzoeken en behandelen bij de soa-polikliniek van de plaatselijke GGD. Je kan hier ook terecht voor onderzoek en advies m.b.t. candida ook al is dit geen soa. Kijk even op de site http://www.soaaids.nl onder de link: http://www.soaaids.nl/soa/soa_poliklinieken
  voor de dichtstbijzijnde kliniek. Op de site vind je ook informatie over een candida infectie. En blijf er niet mee doorlopen!

  Met vriendelijke groet,
  Willem van Veen – NVSH http://www.nvsh.nl – expert drdr

 • sascha schreef:

  Hallo,

  Ik heb een vraag over de schimmelinfectie. Kan deze infectie ook vanzelf verdwijnen? Ik heb er 2 weken echt last van gehad (jeuk,opgezwollen). De huisarts gaf me capsules mee die ik dan in moest brengen. Dit zag ik eerlijk gezegd niet echt zitten omdat deze ook vrij groot zijn. Ik heb deze dan ook (nog) niet gebruikt. Maar ik heb nu geen last meer van jeuk en vreemde afscheiding. Het is alleen nog opgezwollen. Betekent dit dat de schimmelinfectie bijna weg is? Of kan deze alleen verdwijnen na het gebruik van de medicijnen? Ik hoop echt dat iemand me hier wat meer info over kan geven.

  Groetjes

  Sascha T

 • Simone schreef:

  Al maanden heb ik last van terugkerende schimmelinfecties. Ik Ben al naar de huisarts geweest, die heeft mij eerst behandeld met Vaginaletabletten van Daktarin, toen tabletten Flucanol, daarna een uitstrijkje die alleen getest is op een bacteriele infectie, maar kwam niks uit. Toen verwijzing naar de gyneacaloog, ook daar weer uitstrijkjes ben op alles getest, er is niets aan de hand. De Gyneacoloog heeft mij geadviseerd om Normaflor te gaan gebruiken, ben er eergisteren mee begonnen dus kan nog niet zeggen of het gaat helpen. Maar nog steeds heb ik er last van. Ik ben echt radeloos!! Wat kan ik nu nog doen? Welke arts kan ik nog benaderen? Het begint mijn leven te beheersen.

  Groetjes,
  Simone

  • Anoniem schreef:

   Ik zou jezelf eens laten controleren op suikerziekte, mijn moeder had dit ook en nu krijgt ze medicijnen tegen de suiker en heeft nergens last meer van!

   • Greet schreef:

    KLopt inderdaad, had ook zulke verschijnselen, ben 60 jaar en heb mij, n.a.v. deze tip ook laten testen op suiker. Ja, ben dus ook de klos. Maar die andere ongemakken zijn verdwenen.

  • moi schreef:

   Hai
   Hoe is het nu?
   Ben wel benieuwd. ..
   Heb het zelfde probleem als jou..

 • kweetnie schreef:

  Ik zit een beetje met het zelfde probleem als Simone,
  Ook ik heb nu bijna een jaar last van brandende liezen, en meer afscheiding dan normaal,ik heb geen pijn of jeuk met plassen , maar ik heb het idee dat ik wel een paar vreemde pijnloze hele kleine bobbeltjes erbij heb gekregen rond mijn vagina.Ik ben bij de dokter geweest en moet vrijdag voor de 5 de keer voor dit probleem..ik wordt er wel erg moe van zo.Heb eerst een uitstrijkje gehad, daar kwam een bacterie uit voort, dat vaak voorkomt..door bijv zwemmen en een plas of zelfs zwembad/ drupje urine van je partner was ook mogelijk..ik kreeg toen 2 pillen iets met flu…, die hielpen niet!! ik weer terug, werd er niets gedaan behalve die eendenbek en de woorden ; het ziet er rustig uit, ik zie wel wat meer afscheiding maar het stinkt niet , is niet geel enof korrelig. ga maar naar huis.
  Ik loop nog steeds met die branderige liezen , en het laatst heb ik maar een knalgele kapsule gehad, die alle schimmels zou doden zei de dokter..nou mooi niet dus!!Loop er nog steeds mee, en het wordt met de dag vervelender..niet omdat het meer gaat branden , maar omdat je dan zelf maar gaat snuffelen op internet , en dan wordt je helemaal niet blij, want daar staat dat langdurig en aanhoudende branderigheid van de liezen duidt op vulvakanker!!!maar omdat het bijna niet voorkomt en als het voorkomt bij vrouwen van 70+ . wordt je er vaak niet op gecontroleerd.(dus wat moet ik nou doen??!!)..ja dat zeiden ze ook bij baarmoederhals kanker, dat komt voor bij de iets oudere vrouwen…maar mijn zusje van 23 heeft het wel gehad!!En dan een tip voor anoniem ; Ik denk dat je je trots even aan de kant moet zetten en je moet laten onderzoeken , ook al is het door je huisarts!

 • Carmen schreef:

  Hallo,

  Ik heb in een jaar heel vaak vaginale schimmelinfecties gehad. Zelfs toen ik nog kleiner was, een jaar of 11, had ik het al. Bij mij komt het echt door het te schoon willen zijn. Nu heb ik wel iets uitgevonden waardoor het echt helpt. Mijn moeder zei altijd: Doe een tampon en een maandverband met joghurt in (magere joghurt)je onderbroek. Je merkt gelijk dat het weg gaat.In joghurt zitten namelijk zuren die goed zijn voor je vagina. Het klinkt heel raar, maar het helpt echt! Ik doe het ook altijd als ik weer een infectie heb.

  Ik hoop dat je er iets aan hebt. Want die jeuk daar wordt je echt gek van!

 • iemand schreef:

  yoghurt is een oplossing voor onder andere witte vloed … maar wist je dat cranberry sap goed is voor infecties in het algemeen.
  ik heb nu en dan wel eens last van kwaaltjes en als ik voor 2 á 3 dagen cranberry sap drink voel ik me al snel beter en de jeuk/branderig gevoel en pijn in mijn onderbuik zijn weg !
  yoghurt en cranberry sap zijn echt het beste middel en nog vriendelijk voor het lichaam ook.
  beter dan al die pillen .. laat de natuur het werk doen. ga pas naar de dokter als het geen effect heeft voor jou en het na een week er nog steeds is … maar geef het eerst een kans.
  veel sterkte

 • Sabien schreef:

  Hoi Carmen,

  Bij mij helpen de inwendige capsules tot op heden gewoon goed maar het zijn en blijven medicijnen.
  Ik vroeg me daarom af of jouw manier (met yoghurt) geen kwaad kan? Zitten daar niet andere schadelijke stoffen in? En doe je de tampon in de yoghurt of in je maandverband? Alle andere manieren die helpen zijn meegenomen!

  Bedankt!

 • Anja schreef:

  Ik heb hier een aantal jaren geleden veel last van gehad i.c.m. darmen die niet goed werkten. Uiteindelijk ben ik bij een orthomoleculair persoon terecht gekomen die mij een dieet heeft gegeven wat ontzettend goed hielp. Ik heb hierna geen vaginale schimmelinfecties meer gehad. Ik heb hierna ook mijn voedingsschema aangepast d.w.z. minder suiker, koffie etc. en meer fruit en onbewerkte groenten. Het hielp echt!

 • Lies schreef:

  Ik heb nu 2x een schimmelinfectie gehad. De eerste keer kreeg ik 3 pilletjes die je vaginaal in moet brengen.
  Vorige week kwam ik achter dat ik weer een infectie had!
  Nou weer naar de dokter, heeft me weer pilletjes gegeven. Nou Maandag dacht ik het is wel over.
  Nou vannacht seks gehad met mijn vriend. EN HET BRAND ALS EEN GEK. De tranen sprongen in mijn ogen. Kon zelfs niet plassen. Deed te veel pijn. Nu een drie kwartier later nog steeds te veel pijn.
  Ik ga die yoghurt en cranberry sap eens proberen! Misschien is die wel beter dan die stomme dokter!!!

  Dit is al de 2de keer dat iets niet goed gaat!

  Succes met alle schimmelende dames 😉

 • Flupke schreef:

  Hallo dames,
  ook ik had/ heb regelmatig last van infecties. Tegenwordig minder dan een paar jaar terug. Een paar jaar terug had ik bijna chronisch last van branderingheid. Op eigen initiatief ben ik getopt met de pil. De branderigheid verdween langzaam. Nu heb ik gemideld nog ‘maar’ 1 keer per jaar een infectie. Dus mijn advies is: kappen met de pil.

 • fien schreef:

  hallo ik heb zelf altijd een tube canesten van huisarts die is wel heel goed en helpt echt wel.probeer gewoon eens groetjes

 • merel schreef:

  hallo allemaal, ook ik weet hoe hard nekkig een schimmelinfectie kan zijn…ik heb er vorig jaar 3 weken last van gehad, kreeg een vaginaal tablet zonder resultaat, 2 maal. daarna een kuurtje van 2 dagen met zware pillen, niet geholpen, daarna 2 weken deze kuur geslikt in een hoge dosis, geen resultaat. de huisarts wist niet wat ze nog kon doen, uit een uitstrijkje kwam niets..ze adviseerde me iets van lactacyd te proberen. ik heb bij de apotheek gekeken hiervoor en kwam bij een goedkopere variant uit: multi-gyn. heb hier de vaginaal douche van gekocht en de actigel, de douche bestaat uit een flesje met een inbreng stuk en bruistabletten die je op moet lossen in het flesje en dan je vagina spoelen, de gel breng je voor het slapen inwendig en uitwendige aan, en het hielp!! gebruik die nu bij het minste op geringste wat ik voel en het is over!! hoera!!haha.
  het prikt/brand wel wat bij het aanbrengen, dit komt omdat de huid geirriteerd is.

  probeer het en je zult het zien.

  groetjes

  • Pp schreef:

   Hoi,
   Lactacyd zou ik niet gebruiken. Ik gebruikte de wasgel van lactacyd en dat is juist niet goed . Dat verstoord de balans en krijg je juist infecties door. Gewoon wassen met water.

 • -- schreef:

  Hallo even een vraagje. Als je alle symptomen zegt tegen je huisarts, geeft die dan meteen een zalfje of pillen mee of wil hij zelf nog even een kijkje nemen? Daar zit ik namelijk helemaal niet op te wachten.

 • fien schreef:

  hallo lactacyd is helemaal niet goed.wat een domme arts om dat te zeggen.probeer gewoon eens cannesten creme,die moet je inbrengen met een buisje heel invoudig,is een kuur van 6 dagen,weet er echt al van,succes

 • Anoniem schreef:

  Een klein vraagje, ik moet nu drie dagen pilletjes nemen en zalf voor de infectie, mijn partner vier dagen pilletjes. Mogen we tijdens deze periode seksuele betrekking hebben ?

 • bangmeisje schreef:

  ik denk dat ik een schimmelinfectie heb. Maar kan je ook een schimmelinfectie hebben zonder dat je super veel afscheiding hebt? Ik heb namelijk weinig afscheiding . Het is wel dik en klonterig . Ik heb ook mega veel jeuk en het irriteerd me vreselijk. Kan iemand mij helpen ??

 • irritantgevoel schreef:

  Ik ben vrijdag naar de huisarts geweest om WEER een medicijn op te halen.. het is een kuur van 3 dagen die je voor ’t slapen moet inbrengen (vaginaal) normaal gesproken bij dag 1 moet het al minder worden.. maar deze x niet.. het word steeds erger, en erger.. word er echt CRAZY van.. ik heb ’t denk nu wel 15 keer gehad.. en elke x kan je wel gaan janken omdat de jeuk zo erg is! .. echt je krijgt ’t op de domste manieren.. (athans ik) door met zeep te wassen, ongesteld worden, seks hebben, glijmiddel te gebruiken, ziek worden.. echt heeft iemand een oplossing? heb geen zin om elke x weer naar de dokter toe te gaan.. en met me benen wijd te liggen zodat hij mij elke x kan vertellen dat ik schimmelinfectie heb.. (dat weet, en voel ik namelijk zelf ook wel) en helpt magere yoghurt echt? ik word er echt gek van.. please heeft iemand advies??

 • Anoniem schreef:

  Zelf denk ik dat ik ook een schimmelinfectie heb, heb namelijk ontzettend last van bultjes die heeeel erg jeuken, maar ook wanneer ik op de huid er om heen druk, doet dit pijn, (liezen?). Is dit ook een teken van schimmelinfectie? Ben van plan om binnenkort naar de huisarts te gaan.

 • Nilou schreef:

  Hallo allemaal,
  Sinds kort heb ik ook weer een schimmelinfectie opgelopen, ben dit keer bij de drogist gaan kijken wat mijn opties zijn. Ik heb een spray gekocht bij de tuinen. Het heet candiflow, hij is supergoed, het is alleen wel voor uitwendig gebruik, dus als je liezen branden/zeer doen, spray dat dan erop en laat het even luchten, je merkt dat het eerst brand, maar daarna word het kalm. Dat moet je wel 2 a 3 keer per dag doen. Voor de mensen die inwendig iets hebben, ik gebruik nu canesten. Dat zijn 6 tubes voor ongeveer 12 euro, kalmt ook enorm. Dit is de 2e nacht dat ik het ga gebruiken, ben benieuwd.
  Sterkte en succes.

 • Clara schreef:

  Hallo, mijn hele weekend Is verpest door een schimmelinfectie! Geprobeerd de boel te verzachten met Multi-Gyn, Balance activ, vaginale douche. Zo ben ik het weekend nog doorgekomen, maar je wordt er niet vrolijk van. Vanmorgen toch tel. een recept gevraagd voor een capsule Fluconazol. Mijn ervaring is dat dat echt helpt, een capsule is voldoende. Gelijk een capsule extra gevraagd voor de vakantie, moet er niet aan denken dat het me dan ook overkomt..
  Zou nog geeneens op me fiets kunnen zitten! Heb er ook een beetje buikpijn van en voel me wat rillerig.
  Vroeg naar bed.

 • teenager schreef:

  hee allemaal.
  toen ik 15 was, (een jaar terug) heb ik last gekregen van een schimmel infectie. ik heb nu nog steeds omdat ik gewoon niet naar de huisarts durf. ik woon namelijk in een dorp en iedereen kent elkaar. ik ben nu wel twee keer heen gegaan en het was twee keer brullen voor mij uit schuldgevoel. daarom ben ik er maar zelf achteraan gegaan want het gaat maar niet weg !

  hier wat tips:
  je MOET je weerstand op pijl houden, anders ben je snel vatbaar voor schimmels.
  – eet elke dag een kommetje yoghurt (of 2)
  – slik vitamines D/C elke dag
  – eet elke dag 2 stuk fruit en veel groentes
  – eet elke week een dag tomaten soep (!!)
  – het is bewezen dat sambal en knoflook ook helpen
  – je moet veel water drinken

  ook kun je het krijgen van bepaalde wc papier, en ook van gerecycled wc papier want daar blijen nog restjes inkt in zitten die schimmels veroorzaken:
  – omdat je witte afscheiding krijgt, gaan veel vrouwen maandverband of inlegkruisjes gebruiken. VOORKOM dit het is namelijk een broeiproces in je onderbroek. ook als je in je maandelijkse periode zit, gebruik zoveel mogelijk tampons.
  – gebruik ook het meest katoenen ondergoed. dat lucht het meest door.
  – was je vagina NIET met zeep of dergelijke. gebruik alleen water om je vagina schoon te houden.
  – ook is het handig om te stoppen met roken en drinken.

  DIT IS DE GROOTE AANRADER:
  het is bewezen dat vrouwen het ook kunnen krijgen door heeel slecht te eten, en ik ben nu gestopt met suikers eten en andere slechte dingen, maar je moet vooral stoppen met snoepen en andere foute tussendoortjes. geloof je het helpt echt ! het enigste nadeel is dat ik veel ben afgevallen maar dat probeer ik nu op pijl te houden.

 • Bangerik schreef:

  k heb er al een tijdje last van
  allen ik woon ook in zo iedereen kent iedereen dorp.
  en ik durf het bv ook niet in de drogist te halen
  Tips??

 • tipgever schreef:

  Hoe je met een gezond voedingspatroon Candida op een natuurlijke manier kunt bestrijden

  Suikers zijn de belangrijkste voedingsbron voor de Candida-schimmel en met suikers is de schimmel in staat om zichzelf in een rap tempo te vermenigvuldigen in het lichaam.
  Koolhydraten worden in het lichaam omgezet in suikers, en zijn daarom net zoals suikers een ware voedingsbodem voor Candida.
  Ook schimmel- en gisthoudende voedingsmiddelen zijn een voedingsbodem voor Candida en dienen daarom vermeden te worden..
  Alcohol heeft een zeer Candida-bevorderende werking op het lichaam. Alcohol bevat namelijk gisten, die een belangrijke voedingsbodem vormen voor Candida. Daarnaast wordt de alcohol in het lichaam omgezet in suikers en doodt het de ‘goede bacteriën’ in het spijsverteringsstelsel.
  Zorg altijd dat je bij elke maaltijd voldoende gezonde vetten en eiwitten eet. Dit is essentieel als je Candida wil elimineren, want hiermee verbeter je het natuurlijke immuunsysteem waardoor het lichaam beter in staat is Candida te lijf te gaan.
  Ook is het belangrijk om voldoende probiotica-houdende producten te nuttigen, want deze bevatten gezonde bacteriën die de natuurlijke balans van de darmflora herstellen.
  Drink voldoende gezuiverd water. Hierdoor is het lichaam in staat de giftige bijproducten gemakkelijker af te voeren, waardoor ze zo min mogelijk schade kunnen aanrichten in je lichaam.
  Voorkom blootstelling aan chemicaliën en het gebruik van medicatie. Overleg uiteraard altijd eerst met je behandelend arts voordat je besluit te stoppen met bepaalde medicatie.
  en meer info op jessevandervelde.com

 • Radeloos schreef:

  Ik loop al 13 jaar met de klachten die hier beschreven staan, branderig gevoel, afscheiding, pijn tussen anus en vagina. Werkelijk alles gedaan om het te verhelpen, pillen, zalf, dieet, alle soorten dokters, paardemelk gedronken je kan het zo gek niet bedenken of ik heb het wel gedaan maar niets hielp totdat ik Candiflow van Bloem ontdekte en dit een openbaring bleek te zijn. 90% van mijn klachten verdwenen en ik kon weer een aardig normaal leven beginnen totdat ik sinds kort te horen kreeg dat het per 1 januari 2013 niet meer geleverd wordt ivm een of andere wetgeving. Ik ben echt radeloos als Bloem het niet meer op de markt brengt want dan begint alle ellende voor mij weer opnieuw.

 • marlies056 schreef:

  Hoi Radeloos,

  Ik heb CandiFlow zojuist gekocht bij Spax Gezondheidswinkel in Amsterdam, weet niet waar je woont?

 • Melanie schreef:

  Hoi radeloos.

  De wetgeving wordt inderdaad aangepast, maar niet zo ingrijpend.
  Er mag alleeen niet meer op homepatische middelen worden vermeld waar het voor is.
  Natuurwinkels blijven het hoogstwaarschijnlijk gewoon verkopen.

  Op de site van bloem staat de volledige ingredientenlijst. Bij ouderwetse drogisterijen zoals Van der Pigge in haarlem kan je je eigen zalf laten mengen.

  Groetjes, melanie

 • Anoniem schreef:

  Ik heb mezelf ruim een week behandeld voor een schimmelinfectie met canesten gyno crème, en heb via de huisarts een capsule fluconazol gekregen. Hoe lang duurt het voor dat het weg is, ik heb heb hier namelijk nog nooit last van gehad!

  Groetjes B

 • Desperada schreef:

  Maanden zalfjes gesmeerd maar zonder resultaat. Alle huismiddeltjes geprobeerd, teatree-olie, appelazijn, yoghurt, kokosolie etc, maar de jeuk bleef. Ten einde raad knoflook geperst en erop gesmeerd. Dat brandde als een gek dus meteen er weer afgespoeld onder de douche maar daarna 24 uur geen last meer gehad. Nu haal ik af en toe een schijfje knoflook over de jeukende plekken en weg jeuk! Het is geen blijvende oplossing maar als je de jeuk zat bent wel een aanrader!

 • Tips schreef:

  Al zo’n 30 jaar heb ik van tijd tot tijd last.
  Alle huismiddeltjes en zelfs Fluconazol en Canesten helpen niet, alleen Micronidazol helpt mij van de schimmelinfectie af. Wel een gedoe 10 dagen lang een behoorlijke hoeveelheid zalf inbrengen.
  Jaren lang was mijn methode van probiotica slikken in combi met azijn water spoelen via een irrigator ( na het vrijen en na de menstruatie)een goede preventie.
  Door de overgang slaat de infectie heviger dan ooit toe. Eindelijk heeft de gyneacologe mij Synapause-E voorgeschreven. Deze( oestrogeen)zalf breng ik dagelijks in( heel klein beetje)en gelukkig houdt een stabiele oestrogeenspiegel de schimmel buiten de deur.
  Hoop dat iemand hier iets aan heeft.

 • Anoniem schreef:

  Sinds ik een jaar of 13 ben had ik ieder jaar een keer last van een schimmelinfectie maar dat ging altijd vanzelf weer weg.. Nu ben ik inmiddels in de 20 en de afgelopen 3/4 had ik minimaal 2 weken per maand precies nu mijn menstruatie enorme last van afscheiding, jeuk maar vooral een heel branderig gevoel.. Ik durfde ook echt niet naar de dokter dus kocht ik die middeltjes van de reclame Gyno? nog iets.. Daar werd het alleen maar erger van. Toen ik uiteindelijk ook last kreeg van buikpijn ben ik toch maar langs de huisarts geweest, weliswaar niet mijn eigen (een man) maar een vrouwelijke in de dezelfde praktijk. Ik had me echt druk gemaakt om niks, ze was heel begripvol en ik voelde me ook totaal niet ongemakkelijk. Ze wilde wel een kweekje maken maar dat ging met een klein borsteltje, een soort wattenstaafje dus niks geen eendenbek. Tuurlijk vind niemand het fijn om daar half naakt te liggen maar het duurde hooguit een minuutje.. Beter dat dan doorlopen met zoveel pijn. Ik krijg nu waarschijnlijk tabletjes die ik aankomende maanden steeds voor mijn menstruatie moet slikken.. Dus hopen dat deze wel werken!

 • Anoniem schreef:

  Een vraagje, ik ben maandag geweest bij de huisarts voor mijn schimmelinfectie. Heb toen gyno daktarin meegekregen, wat lijkt op paaseitjes. Ik probeerde het er gisteravond in te krijgen maar het lukte me niet. Ik begon te janken en ben er toen ook mee gestopt. Ik ben niet zo van het vingeren en nog maagd dus de eitjes erin duwen is voor mij ook geen prettig beeld. Wat moet ik nu doen???

 • Anoniem schreef:

  Kan het kwaad als je witte vloed binnen krijgt bijv. door orale sex?

 • Anoniem**** schreef:

  Ik ben zwanger en kreeg laatst klachten die duiden op een schimmelinfectie. (Jeuk, pijn bij het plassen, korrelige afscheiding, rode verdikte schaamlippen) ik heb toen een vaginaal tablet ingebracht, speciaal tegen een vaginale schimmelinfectie.
  De klachten waren na een paar dagen verdwenen, helaas kwamen ze na 1 week opnieuw terug en heb ik de huisarts gebeld.
  Volgens haar hoefde ik het dit keer niet te behandelen, en niet langs te komen want de klachten zouden toch vanzelf verdwijnen.
  Is dit zo?

 • anoniempje schreef:

  Hallo,
  Toen mijn vriend en ik onlangs intiem wilden zijn bij het ontwaken ,bleek dat ik veel witverlies had gehad in die nacht. Mijn vagina was erg nat en wit. Gelukkig wel geen vreemde geurtjes ofzo. Dit was mij nog nooit overkomen. Ik schaamde mij enorm. Ik vraag mij af of het een soort witte vloed zou geweest zijn, of iets anders, het was enkele dagen voor mijn menstruatie begon, had het daarmee te maken, pfff ik weet het echt niet. Maar het houdt me nog altijd bezig…de avond ervoor had ik wel erg veel zin maar het is er dan niet van gekomen, ik las ook op internet dat orgasmes tijdens de slaap ook bestaan….ik sliep ook met mn string aan die nacht…ben ik gekomen door de minieme wrijving, pff ik weet het echt niet. Nu zijn we spijtig genoeg niet meer samen maar soms ben ik bang dat wanneer hij een nieuwe vriendin zal hebben dat hij mij hiermee zal ‘zwartmaken’ of uitlachen tegenover haar…. Heb hem dit ook gevraagd om mij dat niet aan te doen en hij zei dat hij dat zowieso voor zich zal houden maar toch….:-s

 • anoniem schreef:

  Hallo
  Ik heb nu ongeveer 2 maanden last van verschrikkelijke jeuk onderaan
  Bij mij komt er best weinig ‘ vloeistof’ uit. Ik durf tegen niemand te zeggen dat ik bijna zeker weet dat ik vaginale schimmel heb. Ookal wil ik er heeel graag vanaf. Heeft iemand een tip waardoor het weggaat zonder dat ik iemand iets hoef te vertellen?

  Groetjes een 13 jarig meisje

  • Ine Mulder schreef:

   Dag 13 jarig meisje,

   Vaginale schimmel is niet iets om je voor te schamen, hoor. Maar we begrijpen best dat je het liever aan niemand verteld.
   Het volgende kun je doen om vaginale schimmel te verminderen/bestrijden:

   – Blijf niet te lang met nat ondergoed of zwemgoed rondlopen. Vocht bevordert de groei van candida.
   – Was je vagina niet met zeep. Een beetje lauw water is voldoende. Maak ook geen gebruik van een vaginale douche.
   – Veeg na de ontlasting van voor naar achteren af. Op die manier kan de candida die in je darmen zitten niet in je vagina terecht komen.
   – Verschoon regelmatig je maandverband of tampon wanneer je ongesteld bent.
   – Gebruik liever geen inlegkruisjes. Slaap eventueel zonder onderbroek of in een ruim zittende pyjama.
   – Vrijen met een droge vagina kan de slijmvliezen irriteren waardoor candida makkelijker kan groeien. Zorg ervoor dat je voldoende opgewonden bent of maak gebruik van een glijmiddel.

   Als dit na een maand niet helpt, dan moet je naar je huisarts gaan.

   Succes en groeten,

   Redactie Dokterdokter.nl

 • B schreef:

  Ik verbaas me erover dat sommige huisartsen vergeten de man (partner) in de behandeling mee te nemen. Ik heb zelf jaren lang meerdere keren per jaar een infectie gehad. Nu met m’n nieuwe partner nooit meer. De nieuwe vriendin van mijn ex kreeg het ook regelmatig, maar gelukkig had zij een huisarts die op het BRILJANTE idee kwam om hem ook te behandelen….! Fijn voor hen, maar helaas heb ik er 8 jaar lang last van gehad. Dus laat je partner ook behandelden anders krijg je het steeds weer opnieuw.

  • ..... schreef:

   dit is echter alleen noodzakelijk als hij een lage weerstand heeft. Mijn huisarts behandeld mijn vriend ook meestal omdat hij net als ik een lage weerstand heeft. Candida komt vaker voor bij mensen met een lage weerstand. Ik heb er ook jaren last van. Inmiddels heeft een medewerkster van de tuinen mij geadviseerd om aloë drank of capsules in te nemen omdat aloë een antischimmel werking heeft. Ook knoflook capsules zouden volgens haar advies goed zijn. Candida leeft inderdaad van suiker, dus voeding met gist,suiker en koolhydraten vermijden helpt dat is mijn ervaring. Verzadigde vetten zijn ook heel slecht. In mijn stageperiode in de zorg, had ik het hoe beschaamd ik ook was het een keer met mijn begeleidster erover gehad. Zij adviseerde mij ook om dagelijks kokosolie in de vagina te smeren. kokosolie zou ook een goede antischimmel werking bevatten. Omega 3 vetzuren zijn de beste oliën of voedingssupplementen die je ook kunt gebruiken in de strijd tegen Candida. Gebruik Pau D’arco thee ( verkrijgbaar bij de tuinen) dit is een kruiden thee met anti-schimmel werking die je helpt om je weerstand te verhogen. Ik gebruik het als thee en als vaginale douche dat hielp ook. Echinachea is ook een optie ter bevordering van de weerstand. Ik hoop dat er wat bruikbare tips tussen zitten. Ieder lichaam is anders, dus het is een kwestie van proberen en kijken wat wel of niet bij jou past. Succes dames.

 • Awkward schreef:

  Ik begin sinds gister weer last te krijgen van een branderig gevoel/jeuk in mijn vagina en tussen mijn schaamlippen.. ook heb ik t gevoel alsof het begint te kloppen (gezwollen gevoel) ik heb vanavond al 3x mijn ondergoed moeten verschonen. Ik heb abnormaal veel uitscheiding. Dit is dik, korrelig en een beetje grijs geel van kleur. Ook stinkt het heel erg. Ik voel ook echt als de afscheiding komt en het komt ook allemaal in 1 keer. Als ik lig of zit komt het niet maar zodra ik ga staan is het net of alles er in een keer uit komt. Herkent iemand deze symptomen en wat kan ik eraan doen? Zit er niet op te wachten dat ik straks een arts tussen mn benen heb loeren. Zou een vaginale tablet hier voor helpen?

  Alvast bedankt xxxx

 • Hoi schreef:

  Ik ben 11 jaar en ik heb nu echt al heeeeel lang een schimmel infectie. Mijn moeder weet het gewoon. En ik krijg van haar de hele tijd zalfjes die ik in moet brengen in de vagina, alleen ik snap niet waar je het dan in moet brengen? Want dat lukt bij mij nooit. En ik krab er eigelijk heel vaak aan dus mijn huis is dan toch beschadigd? Hoe moet ik dat dan oplossen. Ik wil echt geen schimmel meer hebben!!

  • Hoi schreef:

   O oeps ik bedoel huid*

   • een moeder schreef:

    lief meisje van 11!
    Kun je niet met iemand in je familie hier over praten? als je moeder het je niet uit kan leggen is er dan niet iemand anders met wie je dit kunt bespreken?
    Als je al heeeeel lang last hebt van schimmel moet er wel wat aan gebeuren. Kun je aan je moeder vragen om samen naar de dokter te gaan? Hij kan het je dan misschien uitleggen met een voorbeeld op een plaatje of zoiets? de zalfjes helpen tegen de jeuk maar halen de infectie niet weg. Je moet heel goed opletten wat je eet. Veel fruit en groenten, veel water, geen pasta/patat/snoep/frisdranken. Veel succes!

 • Anoniem schreef:

  Ik heb zéér vaak last van schimmelinfectie. Alle onderzoeken gehad, soa’s, bacteriën etc.
  Ik ben één van de ongelukkigen die er gevoelig voor is.
  Ik krijg nu per jaar 6 tabletten fluconazol en mag ze op eigen initiatief innemen. Werkt zo goed, één tablet en klaar, soms bij aanhoudende klachten nog 1 keer herhalen.
  Ik heb er met name last van op vakantie; zwembaden, zee, handdoeken in hotels ander wasmiddel, broeierige temperaturen…

  • Loos schreef:

   Hoi hoi.
   Ik ben heel angstig voor de bijwerkingen altijd van medicatie daarom neem ik ook eigenlijk nooit wat en loopt ik te lang door met klachten.. nu heb ik ook fluconazol voor geschreven gekregen omdat de dokter zegt dat die de minste bijwerkingen heeft . Klopt dit ? Zou het zo graag proberen maar ben zo bang voor bijwerkingen. En neem je het dan overdags in of voor het slapen ? Grtjs

 • hi schreef:

  hoi jongens ik bn elf en heb last van vaginale schimmel
  eerst wist ik niet wat het was maar toen zag ik een reclame op tv en zocht ik het op en precies de zelfde symptomen had ik
  ik heb me moeder al verteld dat ik een branderig gevoel heb bij het plassen maar meer niet
  ze had ook gezegd dat we langs de huisarts zouden gaan
  maar ik heb geen zin om me vagina te laten onderzoeken
  eerst zou ik bij de kruidvat zo een medicijn kopen
  maar ga eerst voor de zekerheid effe langs de huisarts
  groetjes hi

 • Hi schreef:

  Hoi, ik heb ook ontzettend last van schimmelinfectie, wat kan ik er aan doen. Is het normaal? En kan het worden opgelost, of blijft het altijd zo?

 • Hey schreef:

  Ik heb vandaag wat opgezocht en ik vond een ding om te doen.
  Veeg binnen in je vagina met twee vingers zeg maar, binnen in je schaamlippen, van boven naar beneden. Het helpt echt, eerst ga je wel even jeuk voelen enzo, maar het helpt je wel. Zorg ervoor dat je dit doet met water.

 • priya schreef:

  Ik gebruik al jaren toiletpapier als inlegkruisje.ik heb nooit last gehad van jeuk.ik gebruik toilet papier omdat ik last heb van wite afscheidingen en helder vocht.
  ik ben 23 jaar oud en ik heb nog geen kinderen. Is het schadelijk voor mijn gezondheid?

 • Siem schreef:

  Hallo,
  Ik heb al jaren last van jeuk aan mijn vagina, maar sinds een paar maanden is het niet meer uit te houden. Al 3 keer een kuur gehad, maar het komt steeds terug. Het valt me op dat zodra ik ongesteld moet worden de jeuk verdwijnt en wegblijft tot een week na mijn menstruatie. Ik ben momenteel uit wanhoop gestopt met de pil, in de hoop dat dit de situatie zou verbeteren. Echter heb ik nu wederom enorme jeuk. Kan het zijn dat mijn partner iets van een schimmel draagt? Of is dit niet mogelijk? Hij heeft zich nog nooit laten behandelen.
  Ik ben radeloos….

  • Roosje schreef:

   Hallo Siem,

   Ik heb precies hetzelfde probleem gehad! Het kan zijn dat jou partner een schimmel draagt. Mijn hulpmiddel was een product van multi gyn. Gewoon te verkrijgen bij de kruidvat. Ze hebben verschillende producten om schimmels tegen te gaan/behandelen. Mij heeft het heel erg geholpen. Proberen kan geen kwaad.

  • Zomaar schreef:

   Hai!

   Ook ik heb sinds mijn “nieuwe” vriend (inmiddels 1,5jr samen) last van schimmelinfecties.. wel eens eerder gehad toen ik nog jonger was dan nu.

   Mijn vriend was er totaal niet bekend mee en dacht dat het een soa was…. neenee… dat is het niet….

   In iedergeval, ik liet mijzelf elke keer behandelen… maar het kwam regelmatig terug.. Tot dat ik de crème, (geel doosje… 6 applicatoren..) geen idee van de naam… gewoon bij de kruidvat te koop…. Op zijn geslachtsdeel smeerde gewoon als test…. paar keer gedaan, hij vond ’t maar niks goed….. nu al een heeeeeele poos geen last meer…. dus… gewoon doen 🙂

 • Anoniem schreef:

  Hallo,
  Helaas heb ik een chronische schimmel infectie, met andere woorden ik krijg het heel snel en het keert vaak terug, zalfjes en pillen helpen niet echt meer. Nou las ik dat ik het over kon geven als ik seks heb… klopt dat ? En hoe kan ik die kans zo min mogelijk houden ook al gebruik je geen condoom?

 • Miranda schreef:

  Een schimmelinfectie is niet ernstig…? Als je eenmaal candida hebt, dan beinvloed dat behoorlijk je leven, ik kan wel zeggen dat ik me er erg beroerd door voel dus ik vind het wel ernstig en onderschat door de medici. Ik heb diabetes type 1 en ik besef dat ik mede daardoor intussen in ernstige mate candida heb. Maar zeg als je blieft niet dat een schimmelinfectie niet ernstig is, voor mij i.i.g. wel.

 • Moeder42 schreef:

  Dag allemaal, heb alle reacties gelezen en kan mij daarin ook vinden. Ik ben 42 jaar en sinds mijn bevalling in 2014 van mijn eerste kind heb ik ook een vaginale jeuk opgelopen dat niet uit te houden is en loop nu al bijna 2 jaar mee rond. Alle natuurlijke-thuismiddeltjes geprobeerd maar het blijft. Ook de huisarts weet geen raad meer, want ik heb conform onderzoek geen schimmelinfectie, dus geen candida en ook geen gisten. Wel hoge bacterie met name een hoge hoeveelheid streptokokken A en zij gaf aan dat dit niet de irritatie kan geven wat ik heb. Dus is de vraag wat nu? Ik heb tevens een burnout opgelopen, kan dit hiermee te maken hebben? Ik eet heel gezond veel groenten en fruit? Moet ik bepaalde fruit/groet minder eten, daar ik veel aan juicing-smoothies doe. Enig advies?

 • Levensgenieter schreef:

  Sinds een jaar heb ik last van vaginale schimmelinfecties, na het vrijen ook enorme last van mijn vagina en dat loopt door tot aan mijn anus, tijdens het afvegen van mijn anus heb ik daar ook altijd bloed bij ook kan ik niet genieten tijdens de seks vanwege de pijn aan het eind van me vagina en m’n anus. Ik ben al vaker behandeld voor een schimmel infectie maar ze komen altijd terug. Nu heb ik er weer een en alles wat ik gebruik werkt niet wat moet ik doen ?

 • Amber schreef:

  Beste,
  Ik heb/had ook last van een schimmelinfectie die niet wilde weggaan. Flucazolone 150mg om de 3 dagen (4 keer en dan herhalen). Gaf niet meer dan 12h vermindering van de symptomen. Itroconazole (een week lang ’s morgends en ’s avonds, is zoiets als sporanox), geen hulp, Candida nog steeds aanwezig.
  Ondertussen nam ik er ook al homeopatie bij (Candiplex strong en orale en vaginale tabletten met lactobacillen). En ’s avonds drink ik steevast een dovernetelthee.
  Ik draag ook al 2 weken geen onderbroek meer. Boxershorts …. Ik kan er niets aan verdragen. Maar ik laat elke week bij mijn dokter een uitstrijkje nemen: Candida !
  Nu herinnerde ik me van een eindwerkverdediging dat er candida’s zijn die een beschermde film kunnen vormen. Ze noemen zoiets een biofilm. Door die biofilm kan de medicatie zijn werk niet doen. Maar ik las in een artikel dat de combinatie wan Quercerine (voedingssupplement, vrij te verkrijgen). Tesamen met een hoge dosis flucazolone (800mg) kan helpen tegen hardnekkige Candiasis (vermoedelijk met biofilm).
  Ik vraag dit overmorgen aan mijn dokter. Het artikel vind je terug via: https://www.karger.com/Article/FullText/453134 Plan B is om voriconazole te vragen (dat is als je candidainfectie resistent is tegen flucazolone en itraconazole), maar dat zou ik wel straf vinden. Succes allen ‘out’ there. Ik weet dat veel dokters geen oplossing weten en het je gewoon laten uitzweten (tot je natuurlijke flora het terug in evenwicht brengt). Ondertussen ben je moe en uitgeput van de genante irritatie. (en geen tips over inlegkruisjes en zeep en orale sex … dat zijn preventieve maatregelen) En ja een suikervrij dieet probeerde ik ook al … Maar toch succes allen !!!!! Je bent niet abnormaal en zeker niet alleen !!!!

 • Wiekanmijhelpen schreef:

  Hallo allemaal,
  Ik denk dat ik een heftige schimmelinfectie heb, maar weet het niet zeker. Ik heb nu bijna een week last, eerst was het vooral vervelende jeuk. Inmiddels brandt het echt enorm en er zitten rode bulten aan één kant rond mijn vagina. Het doet zoveel pijn dat ik niet eens normaal meer kan lopen of fietsen. Ik vind het alleen lastig om nergens heen te gaan, ik kan moeilijk aan iedereen uitleggen dat ik een vaginale schimmelinfectie heb. Als het volgend weekend niet over is moet ik wel naar de huisarts vrees ik, maar dat wil ik eigenlijk liever niet. Maar weet iemand of deze klachten horen bij schimmelinfectie? Ik heb op zich geen vreemde afscheiding, maar vooral dus branderige jeuk en bulten die er heel slecht uitzien. Is dit schimmel of is het iets anders?

  • Z. schreef:

   Ik wil je adviseren om verder te onderzoeken. Bij mij is na jarenlang alle ellende zoals je zelf omschrijft eindelijk recentelijk verder gekeken en geconstateerd dat ik Lichen Sclerosus heb.

 • Dieseltje schreef:

  Hallo allemaal,

  Ik ben ten einde raad.. Sinds mijn 12/13e heb ik al een schimmelinfectie (ik ben nu 18). Ik heb letterlijk alle medicijnen geprobeerd en ben vaak naar de huisarts gegaan. Meestal gaat het maar eventjes weg en komt het weer terug. Momenteel heb ik niet last van jeuk en een branderig gevoel maar wel van mijn afscheiding. Het stinkt heel erg al is het maar 1 druppeltje dat lost komt. Ik was mijzelf elke dag gebruik Lactacyd etc etc. Nu lees ik om eens een tampon met yoghurt in te brengen (ga ik ook proberen) maar heb er helaas geen vertrouwen in. Ook schaam ik mij en voelt het niet prettig met mijn partner of als ik ergens in ruimte lang zit, kan ik al naar het toilet gaan om mij te verschonen omdat de afscheiding een nare geur achterlaat.

  Kan iemand mij helpen?

 • Z. schreef:

  Dag allemaal,
  Na jaren pijn en jeuk, creme 1, 2, ect., dachten ze altijd dat ik een schimmelinfectie had door de candida. Inmiddels is er meer serieus gaan kijken daar het niet overgaat en de architectuur van mijn vagina is veranderd. Conclusie is dat Lichen Sclerosus heb. Niet makkelijk en nu ga ik hiervoor behandeling krijgen.

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *