Tien tips voor een intiemer liefdesleven

Tien tips voor een intiemer liefdesleven

Veel stellen worstelen er mee: intimiteit. Niet in het begin van het daten en de relatie, maar vooral wat later in het samen zijn. Hoe langer je samen bent, hoe moeilijker het lijkt om de intimiteit in de relatie te houden. Zonde, want zonder intimiteit is iedere relatie gedoemd te mislukken. Hoe goed beide partners ook bij elkaar lijken te passen.

In onderstaand artikel geeft Robin de Boer van DatingsiteKiezen.nl je tips en tricks waarmee je het vuur in jullie relatie kunt houden. Ook als je al wat langer bij elkaar bent. Of misschien juist als je al wat langer samen bent.

Waarom is intimiteit eigenlijk belangrijk?

Voordat we overgaan op de tien tips voor een intiemer liefdesleven is het misschien wel goed om eens na te gaan waarom intimiteit eigenlijk zo belangrijk is. Want sommige mensen lijken hun leven lang samen te blijven zonder dat de vonken er vanaf blijven spatten. Hoe kan dat dan?

Op die vraag zijn 1001 antwoorden mogelijk, maar één ding is zeker: ieder mens heeft het gevoel van geborgenheid en genegenheid nodig. In welke vorm dit dan ook mag komen.

Vanaf de babytijd

Dit begint al vanaf de babytijd. Als baby komen we plots van de warme en veilige omgeving in de buik in een koude onveilige omgeving in een grote wereld. We leren al snel dat we afhankelijk zijn van anderen. In dit geval is dit doorgaans afhankelijkheid richting de moeder, want zij brengt meestal de meeste tijd met de pasgeborene door. Zij is het die ons oppakt als we huilen, ons te eten geeft wanneer we honger hebben en ons veilig instopt wanneer we gaan slapen.

Het wordt ons dus letterlijk en figuurlijk met de paplepel ingegoten dat ons gevoel van geluk afhankelijk is van de aandacht van anderen. Dit gevoel dragen we de rest van ons latere leven bij ons. We zijn altijd op zoek naar geluk en zoeken dit doorgaans in anderen of objecten buiten ons zelf.

Liefdesrelatie

Wanneer het om een liefdesrelatie gaat komt dan al snel intimiteit om de hoek kijken. Het is immers de puurste vorm van geborgen- en genegenheid die je maar kunt ontvangen. Eén moment waarbij twee mensen als het ware samensmelten. Als je dit ooit ervaren hebt, weet je hoe fijn dit gevoel is en begrijp je zelf ook wel dat het de basis vormt van een stabiele en gelukkige relatie.

Met onderstaande tien tips behoud je de intimiteit in jullie relatie en/of breng je de intimiteit terug in jullie liefdesleven. Doe er je voordeel mee!

Tip 1: Neem bewust afscheid van elkaar

“Dag schat. Tot vanavond.” Zonder een kus of knuffel neem je afscheid van je partner en haast je je de file in, op weg naar de werkvloer. Vooral ’s ochtends zijn we snel-snel en druk-druk. We moeten op tijd op ons werk komen en in alle haast wordt er geen tijd gemaakt voor een intiem momentje samen. Nee, we bedoelen hiermee niet een vluggertje voor het werk. We bedoelen een gemeende knuffel. Een innige kus bij het weggaan. Elkaar even vasthouden maakt een verschil als dag en nacht, zolang het oprecht blijft natuurlijk.

Dit geldt ook voor het thuiskomen. Vooral mensen met kinderen krijgen bij het thuiskomen direct van alles naar hun hoofd. “Papa-papa, kijk eens wat ik heb gemaakt op school. Mama-mama, broertje- of zusjelief pest me…”

Sla de hectiek even over en richt je op je partner. Geef elkaar wederom een stevige knuffel en een dikke kus. Vraag hoe de dag van de ander was en neem bewust de tijd om er naar te luisteren. Vergeet daarbij uiteraard de kids niet, want niet alleen jij en je partner willen zich geborgen voelen natuurlijk.

Tip 2: Heb contact door de dag heen

Een intiem en fijn seksleven bestaat niet alleen uit fysiek contact, al is dat doorgaans wel de associatie die men heeft als het om seks gaat. Ook het non-fysieke speelt een belangrijke rol binnen een intieme liefdesrelatie.

Met de technologische middelen van vandaag de dag kun je altijd en overal contact met elkaar hebben. Dit kan direct ook een valkuil zijn (ga elkaar absoluut niet stalken de hele dag door, want dit werkt averechts), maar een spontaan berichtje – “Ik heb zin in je” – zorgt er voor dat het voorspel eigenlijk al begint voordat er fysiek contact is tussen jullie beiden. Ben je al wat langer bij elkaar en vertrouw je elkaar door en door? Stuur dan eens een spannende (maar absoluut geen platte) foto naar je partner.

Tip 3: Schenk aandacht aan jezelf

“Jij bent de belangrijkste persoon in jouw leven.” Bij veel mensen springen de nekharen recht overeind als ze aan deze gedachte denken, vooral bij de mensen die denken niet zonder de partner te kunnen. Zij cijferen zich weg ten opzichte van hun partner. De partner moet ‘gepleased’ worden want anders verlaat hij of zij me straks misschien wel.

Bedenk je dan het volgende: als jij niet gelukkig bent, hoe denk je dan ooit een ander gelukkig te maken? Dat gaat niet. Niet voor langere tijd tenminste. Wie voor de lange termijn kiest, kiest voor zichzelf. Door aandacht te schenken aan jezelf voel je je beter. Heb je meer zelfvertrouwen. Straal je. En dit heeft natuurlijk een positief effect op je partner en jullie liefdesleven.

Ga eens naar de sauna. Bezoek eens een pedicure- en/of manicuresalon. Laat je haar doen bij de kapper. Trek sexy lingerie aan en laat de joggingbroek aan het einde van de dag eens in de kast.

Tip 4: Geef je partner de ruimte

Deze tip valt samen met de vorige tip. Waarom denk je dat het begin van jullie relatie (of in de tijd van het daten) de passie volop aanwezig was? Juist! Jullie hadden de ruimte. Waarschijnlijk woonden jullie nog niet samen en hadden jullie voldoende tijd voor jezelf. Als jullie elkaar dan zagen was het één groot feest, simpelweg omdat je niet voortdurend op elkaars lip zat.

Elk mens, ongeacht of je nu man of vrouw bent of jong of oud, heeft behoefte aan tijd voor zichzelf. Dit is een natuurlijk iets wat in de hedendaagse maatschappij niet altijd even gemakkelijk is. We zijn druk met van alles en doorgaans wonen we met onze partner in één huis vanwege het financiële plaatje en praktische overwegingen. Des te belangrijker is het om de tijd voor jezelf op te eisen zoals we in de vorige tip al beschreven.

Deze tijd voor jezelf vrij maken is vanuit je eigen perspectief doorgaans niet zo moeilijk, maar als de partner aangeeft meer tijd voor zichzelf te willen hebben halen we ons al snel de meest wilde scenario’s in het hoofd. “Hij houdt niet meer van me of ze gaat waarschijnlijk vreemd…”

Door objectief naar jezelf, je partner en jullie relatie te kijken kun je je partner gemakkelijker tijd voor zichzelf gunnen. Laat hem of haar eens een weekendje alleen weg gaan of een avondje gaan stappen. Je krijgt dan al snel weer de situatie zoals deze in het begin was: jullie zijn beiden superblij om elkaar weer te zien!

Tip 5: Ga weg uit de slaapkamer

Het is nog steeds dé plek waar het allemaal gebeurt, maar het is dooddoener numero uno. De slaapkamer is niet altijd de beste plek om te vrijen. Dit kan helemaal het geval zijn als er een dip is aangebroken in jullie seksleven. De slaapkamer kan dan geassocieerd worden met negatieve emoties. Niet bepaald lustopwekkend.

Doorbreek de traditie en verleid je partner eens op een andere plek. Maak het spannend, zorg ervoor dat seks weer leuk wordt. Dit hoeft echt niet meteen te betekenen dat jullie op de wildste plekken gaan vrijen. Probeer de badkamer bijvoorbeeld eens als variatie op de slaapkamer of test de keukentafel een keer.

Het is niet voor niets dat veel stellen op vakantie weer helemaal naar elkaar toe groeien. De routine is dan namelijk doorbroken en de passie krijgt dan weer volop kans om op te bloeien. Hierbij gaat het dus niet om de vakantie an sich, maar om de routineuze omgeving die doorbroken wordt. Om een intiemer liefdesleven te verkrijgen hoef je echt niet meteen naar de andere kant van de wereld te reizen.

Tip 6: Ga er eens op uit samen

Deze tip valt samen met de voorgaande drie tips. Door er op uit te gaan besteed je aandacht aan jezelf en aan je partner. Een nieuwe omgeving geeft nieuwe impulsen. Ook bij deze tip hoef je echt niet meteen een reis te boeken naar de Malediven of een andere exotische bestemming. Een avondje uit naar een nieuw restaurant of een weekendje weg in een Nederlandse stad waar jullie beiden nog nooit zijn geweest hoeft helemaal niet duur te zijn, maar heeft absoluut effect op jullie liefdesleven.

Tip 7: Praat over je fantasieën

Doodeng is dat. Je diepste gevoelens en fantasieën met je partner delen. Want wat moet hij of zij wel niet van je denken als jij wel into de ‘zweepjes en speeltjes’ bent terwijl je partner er met geen haar op zijn of haar hoofd aan moet denken? Is het dan beter om je lustgevoelens voor je te houden?

Absoluut niet. Praten betekent niet direct dat je al je fantasieën meteen maar in de praktijk moet brengen. Veel mensen koesteren fantasieën waarbij ze niet eens willen dat deze ooit realiteit worden. Juist het feit dat het een fantasie is maakt het spannend. Door dit te delen met je partner leer je elkaar nog beter kennen. Want intiemer dan het delen van je diepste fantasieën gaat het niet worden.

Hierbij is het wel belangrijk dat je elkaar niet gaat be- en veroordelen, want anders kan deze tip averechts werken. Jaloezie kan bijvoorbeeld een hekelpunt zijn als je fantasie bijvoorbeeld seks met een ander betreft. Veel partners voelen zich daarbij al gauw tekort gedaan. Voelen zich niet goed genoeg, anders zou je immers niet fantaseren over seks met een ander toch?

Onthoud dan ook altijd dat het gaat om een fantasie en dat een fantasie niet altijd in de praktijk hoeft te worden gebracht. Door er samen over te fantaseren kun je het ook spannend maken, zonder dat je daarbij daadwerkelijk de fantasie omzet in realiteit. Respect en begrip voor elkaar zijn hierbij sleutelwoorden die te allen tijde in acht dienen te worden genomen.

Tip 8: Probeer nieuwe dingen uit

In navolging van de vorige tip is het goed om af en toe nieuwe dingen uit te proberen. Dit kan uiteraard op seksueel gebied (fantasieën uitvoeren die jullie samen besproken hebben), maar ook op tal van andere vlakken is het goed om samen nieuwe dingen uit te proberen. Hierbij kun je aan van alles denken: van het eerder genoemde restaurant waar jullie beiden nog nooit gegeten hebben tot samen een sport beoefenen die jullie beiden nog nooit gedaan hebben. Ga bijvoorbeeld eens samen paardrijden door het bos. Of karten op de kartbaan. Neem eens deel aan een kookworkshop waar je samen gerechten bereid die jullie nog nooit gegeten hebben.

Door samen nieuwe ervaringen op te doen deel je een momentje samen wat niemand jullie ooit af zal nemen. Het kan voor nieuwe impulsen zorgen die jullie liefdesleven positief kunnen beïnvloeden. Hou er uiteraard wel rekening mee dat jullie beiden achter de nieuwe probeersels moeten staan. Je moet je partner niet gaan dwingen om te gaan bungeejumpen als hij of zij hoogtevrees heeft natuurlijk.

Tip 9: Internetdieet

Alles heeft z’n keerzijde en zo ook internet, smartphones, tablets en computers. Reuze nuttig zijn ze, maar overal waar té voor staat is niet goed. Te vaak en te veel zijn we bezig met deze zaken. Even Facebook checken. Even snel een mail beantwoorden. Even het laatste nieuws op Nu.nl bekijken. Stop er mee!

Spreek met je partner af dat je regelmatig een avondje een internetdieet volgt. Geen telefoon. Geen tablet. Geen computer. Geen internet. Even alleen maar tijd voor elkaar.

In het begin kan dit knap onwennig zijn, want we zijn inmiddels zo gewend geraakt aan het constant in verbinding staan met ‘de wereld’ dat we de ‘echte wereld’ om ons heen helemaal zijn vergeten. Kijk naar elkaar. Praat met elkaar. Voel elkaar. Ruik elkaar. Het internetdieet laat jullie weer bewust in het moment zijn in plaats van bezig zijn met van alles en nog wat. Ideaal om (weer) nader tot elkaar te komen.

Tip 10: Stel een klopbeleid in

De laatste tip is vooral bedoeld voor stellen met (jonge) kinderen. Volledig opgaan in het vrijen gaat moeilijk als je je zorgen maakt over kinderen die je misschien horen. Of nog erger, kinderen die binnen kunnen komen.

Een klopbeleid is dé oplossing. Zo voorkom je dat je in je hoofd bezig bent met de mogelijkheid dat de kids onverwachts de kamer kunnen binnen stormen. Wie in z’n hoofd zit tijdens het vrijen kan nooit volledig opgaan in de intimiteit en het klopbeleid zorgt er voor dat je volkomen in het moment kunt zijn zonder je zorgen te maken om de kinderen.

Als het mogelijk is binnen je woonsituatie doe je er ook wijs aan om de eigen slaapkamer niet direct te laten grenzen aan de slaapkamer van de kinderen. Dunne wandjes in de woning zijn wat dat betreft een regelrechte libidokiller. De liefde bedrijven gaat (doorgaans) nu eenmaal gepaard met geluid en er is niets zo hinderlijk als niet vrijuit kunnen vrijen vanwege het kroost wat in de aangrenzende kamer ligt te slapen.

We hopen je met bovenstaande tips te kunnen helpen bij een intiem(er) liefdesleven. Mist er volgens jou nog een belangrijke tip? Laat het ons dan weten middels een reactie onderaan deze pagina.

Auteur: Robin de Boer van DatingsiteKiezen.nl

2 Reacties

 • johan schreef:

  Tip 6: De behoefte aan en zin in sex is bij mijn vrouw sterk verminderd sinds ze in de menopauze zit (ze is 52). Sinds een anderhalf jaar volgt onze dochter (enig kind) hoger onderwijs en zijn ik en mijn vrouw op woensdagnamiddag alleen thuis (we zijn beiden leerkracht). In plaats van elke woensdag in de zetel in slaap te vallen, trekken we nu wekelijks naar onze slaapkamer om in ons bed een dutje te doen. Gordijnen dicht, schemerlampje aan en lekker tegen elkaar gaan liggen. Soms vallen we gewoon in slaap, maar niet zonder elkaar eerst lekker te knuffelen en te kussen. Dikwijls doen lieve woordjes, een glimlach of grapje de vonk bij haar overslaan en liggen we na een half uurtje te vrijen met alles erop en eraan: penetratie, orgasme, …
  Dit is bij ons ondertussen een gewoonte geworden en dikwijls sturen we elkaar op woensdagvoormiddag al een heet sms’je, trekt mijn vrouw op woensdag al eens een meer opvallend jurkje of kleedje aan om te gaan werken, doet ze een meer sexy bh aan als ze zich aankleedt op woensdagaochtend,…
  Waar we gedurende twee jaar een sexarm leven hadden, vrijen we ondertussen regelmatig ’s avonds voor we inslapen of in het weekend als we wakker worden. We brengen terug heel veel tijd in elkaars armen door (zoals we dertig jaar lang deden).
  Mijn tip: probeer ook eens iets uit, wie weet …

 • Man schreef:

  Wel erg voor vrouwen geschreven dit artikel….

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *