Te slaperig voor seks? Stel jezelf deze vier vragen

Te slaperig voor seks

Pff, vanavond even niet. Prima als je dit af en toe zegt. Maar als je elke avond de boot afhoudt omdat je te moe bent, dan is er misschien meer aan de hand. Stel jezelf deze vier vragen en vind uit waar de schoen wringt.

Vraag 1: Vergt mijn levensstijl te veel energie?

Een goede nachtrust is even belangrijk als beweging en goede voeding om ons seksueel actief te houden. Gezonde mensen met een rustig slaappatroon staan meer open voor seks. Helaas zijn veel mensen kort voor ze naar bed gaan nog druk met zaken als email, tv, de telefoon of andere projecten. Niet bevorderlijk voor je slaap en je seksleven. Leer jezelf aan om een uur voor bedtijd te ontspannen.

Vraag 2: Is het echt slaperigheid dat me weerhoudt van seks?

Moeheid kan een excuus zijn voor desinteresse in seks. Werkende stellen met kinderen bijvoorbeeld zijn zo druk met andere zaken dat ze bijna vergeten dat er een seksleven bestaat. Zo kan een vrouw doorgaans de energie niet opbrengen om verleidelijke lingerie aan te trekken na een harde dag werken, eten koken en lunch maken voor de volgende dag. Mannen zijn geneigd om veeleisend werk op te voeren als reden om geen seks te hoeven hebben. Hier valt weinig tegen in te brengen als je uitgeput bent aan het einde van de dag. Toch is het voor een gezonde relatie belangrijk om te proberen de passie zo nu en dan weer op te laten bloeien. Er bestaat een risico dat je langs elkaar heen gaat leven en uit elkaar groeit.

Vraag 3: Ben ik wel een nachtmens?

De nacht is niet altijd de beste tijd om te vrijen voor sommige mensen. Misschien ben je meer een ochtendmens. Verander je routine eens en kijk of dit werkt. Probeer eens of je ’s ochtends wel zin hebt. Of spring het bed in als de kinderen naar voetbaltraining zijn. Als je geen avondmens bent, vergeet dan niet dat je ook lekker kunt knuffelen. Dit is ook een vorm van intimiteit. Respecteer elkaars wensen en besef dat intimiteit niet alleen om seks draait.

Vraag 4: Ligt er een medische oorzaak aan ten grondslag?

Probeer uit te vinden of er medische factoren meespelen in jouw voorkeur voor dromenland in plaats van seks. Apneu is een ernstige slaapverstoorder. Bij deze aandoening stop de ademhaling tijdelijk, minimaal tien seconden. Een veel voorkomende klacht bij apneu is dat, omdat de diepe slaap telkens verstoord raakt, er overdag concentratie of geheugenproblemen ontstaan. Insomnia of slapeloosheid kan ook een gebrek aan zin in seks verklaren. Mensen met slapeloosheid gaan hun partner niet knuffelen omdat ze toch niet kunnen slapen. Ze zijn uitgeput en kunnen niet stoppen met malen. Het laatste waar ze zin in hebben is een vrijpartij. Andere slaapverstoorders zijn schildklieraandoeningen, prostaatproblemen, depressies en sommige medicijnen.

Redactie: Ine Mulder
Bron: WebMD, Medisch A-Z

2 Reacties

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *