Symptomen die bij mannen op een SOA kunnen wijzen

Symptomen mannen SOA

SOA symptomen zijn soms lastig van elkaar te onderscheiden. Symptomen als jeuk en bultjes rondom je schaamstreek en ongewone afscheiding uit je penis of anus kunnen wijzen op een SOA, maar op welke SOA wijzen ze dan?  Dokterdokter geeft een overzicht van verschillende SOA symptomen, en op welke SOA deze symptomen kunnen wijzen. Vermoed je dat je een SOA hebt neem dan altijd contact op met je huisarts.

Soorten SOA’s

Een SOA is een infectieziekte die je aan elkaar overdraagt via seksueel contact. Het gaat om ziekmakende virussen, bacteriën of parasieten die voorkomen in sperma, bloed of vaginaal vocht. Maar ook via huidcontact kunnen sommige ziektes overgedragen worden. De kans op het overdragen van ziekteverwekkers neemt toe als sprake is van bloed of bloedinkjes. Veilig vrijen is het enige dat SOA’s kan voorkomen. In Nederland kan je eens stuk of 10 SOA’s onderscheiden. De meest voorkomende is chlamydia, de meest gevreesde is HIV. Sommige geslachtsziekten lijken vanzelf over te gaan, maar sluimeren intussen verder en kunnen in een later stadium klachten geven zoals zaadbalontsteking of een ontsteking van je prostaat.

Een SOA, wat nu?

Heb je inderdaad een SOA opgelopen, waarschuw dan zo snel mogelijk je sekspartner(s). Het is pijnlijk om op te biechten, maar je kan er uiteindelijk verdere schade mee voorkomen. Sommige SOA’s geven bijvoorbeeld wel klachten bij mannen, maar nauwelijks bij vrouwen, waardoor de vrouwen niet merken dat ze een SOA hebben. We zetten op een rijtje welke symptomen op een SOA kunnen wijzen. Sommige aandoeningen kunnen in verschillende stadia andere klachten geven, dat maakt het soms ingewikkeld om vast te stellen of het om een SOA gaat en welke precies. Dit artikel geeft daarom slechts een eerste indicatie. Twijfel je of je een SOA hebt, ga dan altijd naar de huisarts en vertel eerlijk wat je denkt dat je hebt en waarom. Of laat je testen in bijvoorbeeld een soa-polikliniek.

SOA symptomen

Symptoom 1 – Pijn of een branderig gevoel bij het plassen

Dit wijst mogelijk op:

 • Chlamydia. De pijn gaat vaak gepaard met moeite hebben met plassen of afscheiding uit de plasbuis.
 • Genitale wratten. De wratten zijn rozerood tot bruin en jeuken of doen pijn.
 • Gonorroe. Vaak in combinatie met een geelgroen-romige afscheiding uit de plasbuis.
 • Herpes genitalis. Pijn bij het plassen en abnormale afscheiding uit de plasbuis zijn symptomen in de 2e fase van de ziekte, nadat er eerst kleine blaasjes en kleine vaste bultjes in de huid rondom de penis zijn ontstaan, die later zweertjes kunnen vormen. Die verdwijnen weer in de 2e of 3e week na de besmetting.

Symptoom 2 – Zweertjes, wratten of bultjes

Dit wijst mogelijk op:

 • Genitale wratten. Ze hebben een rozerode tot bruine kleur en een bloemkoolachtig uiterlijk. Je vindt ze op de voorhuid, de eikel, het eikelriempje, de penisschacht, de balzak of de anus. Ze zijn 1 tot 5 mm groot.
 • Herpes genitalis. 4 tot 5 dagen na de infectie ontstaan kleine blaasjes en kleine vaste bultjes in de huid van de geslachtsdelen. Deze kunnen samenvloeien tot zweertjes. Na een tijdje genezen ze en vormen ze korstjes.
 • Syfilis. Er ontstaat een pijnloos zweertje met harde rand. Ze zijn ongeveer 1 cm groot en doen meestal geen pijn. Ze kunnen voorkomen op de penis, maar ook in de mondkeelholte, rondom de anus of in het rectum. Er ontstaan vaak lokaal pijnloze lymfeklierzwellingen. Later kunnen vlakke, natte wratjes te zien zijn rondom de geslachtsdelen en de anus.
 • Een HIV-infectie. Onder de bij-effecten van HIV vallen een vlekkerige huiduitslag en oppervlakkige slijmvlieswondjes in de mond, slokdarm of op de geslachtsdelen. Maar de belangrijkste symptomen zijn koorts, spierpijn, hoofdpijn en zwelling van de lymfeklieren, soms ook diarree, longontsteking, leverontsteking of afwijkingen in het centrale zenuwstelsel.

Symptoom 3 – Jeuk rondom je geslachtdelen

Dit wijst mogelijk op:

 • Schaamluis. Een parasiet die zich kan verspreiden via beddengoed, handdoeken en als mensen bloot tegen elkaar aan liggen. De luizen zijn ongeveer 1,5 tot 2 mm groot en opvallend plat.
 • Herpes genitalis. Vooral in het beginstadium kun je jeuk hebben in het gebied rondom je penis. Daarna ontstaan kleine blaasjes en bultjes.
 • Schurft (scabiës). Op je geslachtorganen kunnen kleine roodpaarse bultjes ontstaan, die je ook kan vinden op je pols, tussen je vingers en in de knieholten. Ze worden veroorzaakt door schurftmijt. Het kan al overgebracht worden door in andermans bed te liggen of andermans kleren te dragen.
 • Genitale wratten. Soms ontstaat jeuk door de rozerode tot bruine wratten die je vindt op de voorhuid, de eikel, het eikelriempje, de penisschacht, de balzak of anus.
 • Candida. De eikel van de penis kan er rood en schilferig uitzien.

Symptoom 4 – Afscheiding uit je penis of anus

 • Gonorroe. Vaak gaat het samen met pijn bij het plassen. De afscheiding is meestal geelgroen-romig.
 • Herpes genitalis. De afscheiding treedt vaak op in de tweede of derde week na besmetting, nadat de zweertjes genezen zijn.
 • Trichomonas. Er kan sprake zijn van witte afscheiding. Meestal geeft deze infectie bij mannen geen klachten, bij vrouwen is het duidelijker herkenbaar.

Symptoom 5 – Geelzucht

 • Hepatitis B. Behalve een gele huid kun je ook gelig oogwit hebben. Andere ziekteverschijnselen zijn koorts, verlies van gewicht, pijn in de gewrichten, huiduitslag en misselijkheid.

Testen

Je kunt op internet zelf zoeken waar bij jou in de buurt een soa-polikliniek is of waar je een soa-test kunt laten doen. Op een aantal plekken kun je ook een HIV-sneltest laten doen.

Auteur: Franka van Arendonk
Bronnen: Medisch A-Z, Soa Aids

47 Reacties

 • pietje schreef:

  mooi plaatje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Anoniem schreef:

  ik heb al geruime tijd last van overmatig zweten en jeuk over mijn hele lichaam, ik ben bekent met herpes.mijn leven is een hel,als ik even boodschappen ga doen word ik vuurrood en ga daarna overmatig zweten.als ik gewoon thuis blijf heb ik overal jeuk.deze verdwiijnt na even te slapen op de bank.

 • bart schreef:

  Ik heb een half jaar geleden last gekregen van een kleine bult aan het begin van mijn schacht, het leek en voelde als een vetbultje , hier was ik al bezorgd over en ben dus na de dokter geweest hiermee. Hij zei dat het niks was en dat het zou weggaan binnen een maand.

  Het is alleen maar erger geworden, en niet een klein beetje. Eerst werd dat ene bultje groter, daarna ging het bultje zich “verspreiden” nu zitten er ongeveer 12 bultjes op het begin van mijn penis. En zelfs in mijn lies beginnen nu bultjes te ontstaan. Ik heb daarnaast ook heel veel last van mijn zaadballen en ze steken ook soms wel dagenlang met ondraagelijke pijn. Ik heb sinds kort een nieuwe vriendin en het laatste wat ik wil is die besmette met een of andere geslachtsziekte. Ik ben ook hiernaast heel sceptisch om terug te gaan naar deze dokter. Sinds hij me foutieve informatie heeft gegeven.

  Help mij alstublieft.

  M / 18 jr

 • Anoniem schreef:

  Ik heb de laatste tijd last van soort puistjes op mn penis. Heeft iemand een idee wat dit kan zijn?

  • Dr. Cunningham schreef:

   Hallo, ik denk dat jij het hebt over talg, dit is gewoon opgehoopt talg en kan geen kwijt. Het is niet besmettelijk, maar u kunt zich hierbij niet prettig voelen. Mocht dit het geval zijn kunt het laten verwijderen

  • Anoniem schreef:

   Niet aankomen. Word erger daarna krijg je een puist op pus

 • Anoniem schreef:

  Beste dokter,

  ik heb iemand leren kennen en ik zag dat hij een soort uitsteekseltjes had op zijn penis. Geen bloemkoolachtige wratjes zoals beschreven, maar meer een soort steelwratjes. Heel klein, aan de onderkant van de schacht. Nu lijkt het qua uiterlijk op niks wat ik kan vinden wat betreft soa’s, maar misschien komt het u bekend voor en maak ik me zorgen om niks. Het zijn een heel klein soort uitseekseltjes, en omdat het een donkere jongen is vond ik de omschrijving roze/donker gekleurd wat moeilijk te interpreteren. Alvast heel erg bedankt 🙂

  • anoniem schreef:

   Ik heb zelf een blanke huidskleur, verder is dit wel de eerste omschrijving die mijn eigen situatie beschrijft: hele kleine bultjes; geen puistjes, niet groter dan een millimeter, vooral rond de onderkant van de schacht en een beetje op de balzak. Ik loop er al langer mee rond maar ik denk ook dat ik me zorgen maak om niks. Wat betreft de kleur is het ook niet opvallend, gewoon gelijk met de huid er om heen. Af en toe jeuk is me ook opgemerkt maar ik twijfel of dit hiermee te maken heeft. Op internet kan ik niet vinden wat het is. Weet iemand hier meer van?

 • marco schreef:

  is het normaal dat je zaad niet meer eruit schiet naarmate je ouder word?

 • Anoniem schreef:

  Jeuk aan mijn ballen.
  Ben naar de huisarts geweest,kreeg er een zalfje voor.
  Deze jeuk is niet overgegaan.
  Wanneer ik lekker tegen mijn vrouw d’r kont aan lig. Zegt ze dat ze ook jeuk tussen haar billen heeft door toedoen van mij.

  Hoe kan ik van deze jeuk afkomen….

 • anoniem schreef:

  ik heb al een tijde geen seks meer gehad en nu help ik dus mezelf,
  maar elke keer een half uur nadat ik ben klaargekomen heb ik hele erge jeuk aan mijn eikel, en vaak witte afscheiding onder mijn eikelrand ik douche elke dag en hou het goed schoon maar toch zit het er elke keer weer, op mijn borstkas heb ik rare uitslag die niet weg gaat dat jeukt niet maar ziet er wel raar uit en dit heb ik zins een half jaar, ik durf er niet mee naar de huisarts omdat ik geen goeie band met mijn huisharts heb, weet een van jullie wat dit kan zijn, en of het volgende mischien ook een symptoom kan zijn, toen ik wel een partner had was ik bij het voorspel al zoveel voorvocht aan het aanmaken dat ik zelfs in mijn spijkerbroek een vlinke natte plek had en nu als ik porno kijk heb ik dat ook…

  • Anoniem schreef:

   Die witte afscheiding heet smegma en verschijnt juist door teveel wassen met zeep. Geen zeep gebruiken dus. Enkel bij je dagelijkse douche afspoelen met warm water en zachtjes afwrijven met je duim tot het niet meer vettig aanvoelt. Na een week zal de smegma productie al afnemen.

  • hanzi schreef:

   mijn diagnose : ”je hebt sjanker”

 • ano schreef:

  mijn vriend belde mij vandaag op, hij zei mij dat hij groene vocht/pus uit zijn penis komt zetten, zou dit een soa kunnen zijn?

 • anoniem schreef:

  Dokter, na onbeschermd seks te hebben gehad loop ik al een geruime tijd met jeuk rond mijn penis, ook is de huid erop voor een deel schraal en soms komen er wondjes. Kan het zijn dat dit een schimmelinfectie is en moet ik daarvoor naar de huisarts of wijst dit op een soa?

 • Jan schreef:

  Beste ik heb sinds een paar maanden ondervonden dat mijn voorvocht bij momenten vies ruikt , is echt storent . (Bijna rotte eieren geur )
  Dat was ervoor nooit het geval .
  Ik ben een hëel proper persoon en douche me 2 keer per dag. Dit baart me zorgen .

 • piet schreef:

  Hallo ik heb witte schimmels op me eikel en heb geen spermabank heb trouwens veel vocht wat moet ik doen ben naar de dokter geweest en ze gaf een zalf maar het werkt niet ik douch elkedag gaat niet weg wat moet ik doen mij leven islam verpest 🙁

 • Terry schreef:

  Ik vind dit best gênant om te zeggen maar ik heb sinds kort witte/groen achtige afscheiding uit mijn penis. Ik maak me echt zorgen erover en heb telkens het gevoel da het een soa is.

  PLEASE HELP ME!!!!

  • anoniem schreef:

   Naar de huisarts of de GGD….

  • Joep schreef:

   Hoi. Wat vervelend vooral zo naar de feestdagen en dat de dokter pas maandag weer is. Laat ons weten wat je gedaan heb. Sterkte.

   Loop er niet mee rond want je word er gek van als je blijft googelen.

   • rick w schreef:

    Ik heb sinds korte tijd aardige jeuk aan mijn penis, en er ontstaan kleine witte blaasjes. Ik heb een vriendin en de enige met wie ik seks heb is met haar. Wat zou dit kunnen zijn???

    • Pascal schreef:

     Hoi Rick W.

     Laat het aan de dokter zien, misschien heb je een bacterie opgelopen. Met een antibiotica zalf moet het bacterie doden
     Een dokter kan al snel zien of het een soa is. Don’t panic.

     Succes.

     Laat het weten wat het was.

 • Anoniem schreef:

  Ik heb een vraag,
  ik had jeuk op mijn huid rondom de penis maar dat is nu weer weg. en ik krijg nu in mijn mondhoeken een beetje rooie uitslag zou het een soa kunnen zijn?

 • Mike schreef:

  Hallo ik heb de laatste tijd erg jeuk aan mijn eikel maar er zit witte afscheiding en doet erg zeer als ik mijn voorhuid naar beneden trek weed iemand wat dit is???

 • Jomanda schreef:

  Zijn de mensen die de klachten hebben of hadden genezen of zijn ze al begraven of gecremeerd?

  Jammer als jullie iets plaatsen niet meer reageren.

  Laat het ons graag weten. Anders heeft deze form echt geen zin.

 • Mark schreef:

  Hallo,

  Ik en mijn vriendin waren allebei elkaars eerste nu heb ik 2 weken nadat we het voor het eerst gedaan heb last van waterige of geel-groenige afscheiding,blaasjes,zweertjes pijn bij het plassen en kan ik niet meer slapen.. Ik durf niet naar de dokter omdat we elkaars eerste zijn of heeft ze gelogen?

 • Anoniem schreef:

  Hallo ik heb last van een bloeden op mijn sjaak na de seks het brand heel erg erna en is helemaal rood

  • anoniem schreef:

   Hallo, u kunt het beste gewoon naar de GGD gaan om een SOA test te laten doen. Als dat het geval NIET is, heeft u misschien te ruig gedaan.
   Groet, Anoniem 🙂

 • Annoniem schreef:

  Hallo, Ik heb sinds 2 dagen een opgezette lies (linker kant) die doet super zeer, en tussen mijn lies en zak begint het super te jeuken en rood te worden, ook zitten er blaasjes op die jeuken en ook zeer doen. mijn benen doen ook zeer , zonder te bewegen al, alsof er glasscherven door mijn aderen lopen bij elke hartslag, ook voel ik me misselijk en ben ik afgevallen, de rest van mijn penis zier er normaal uit, wat kan dit zijn?

 • Anoniem schreef:

  Je hebt zeer waarschijnlijk een besmette soä. Ik zou snel naar de huisarts gaan.

 • Anoniem schreef:

  3 dagen na de seks een klein wit zweertje wat voorheen een klein wondje was.. jeukt ook erg! Wat is dit ??

 • G schreef:

  Heb 5,5 weken geleden voor het laatst sex gehad op vakantie. Heb sinds een dag of 3 een beetje een schrale eikel en is op die plekjes lichtelijk rood en jeukt lichtjes alleen als ik er aan zit. Kan dit wijzen op een soa of had dit al sneller moeten plaatst vinden nadat ik sex heb gehad.

 • Ja, ikke dus schreef:

  Hmm, dat zou wel eens Syfilis kunnen zijn. Ik raad je aan om dit zo snel mogelijk te laten checken bij je huisarts of een GGD kliniek, als je die mogelijkheid hebt (meestal gratis). Je kunt Syfilis laten behandelen en hoe sneller, hoe beter!

 • Peter Johannes schreef:

  Haaii,

  Ik heb pas geleden sex gehad met een man (gay) hij zei dat ik de eerste was, hij voor mij ook.

  Nu een paar weken later heb ik afscheiding aan me anus, terwijl ik durex heb gebruikt. mijn eikel zitten scheurtjes in. Jeuk heel erg. Heb nu vaseline gesmeerd. Dat help echt wel.

  Moet ik bij anale sex geen blauwe durex gebruiken? Of moet het met anaal condooms.

  Groetjes Peter Johannes

 • Pieter schreef:

  Hoi Peter.

  Afscheiding aan je anus is een serieuze verdenking voor soa. Ga naar je huisarts of GGD. Scheurtjes en jeuk aan je eikel kan goed duiden op een schimmelinfectie. Idem: huisarts. Hoe is dit alles te verklaren. #1. mensen die zeggen dat jij de eerste bent kunnen de waarheid spreken of liegen. Je weet dus nog niks en zij kunnen dus een soa hebben door eerdere anale/ onveilige sex. #2. Ook bij condoom gebruik (wat bijna 100% veilig is voor hiv) zijn kansen voor soa nog altijd aanwezig, hoewel kleiner.
  Conclusie: huisarts of GGD voor soa-test en evt. antibiotica en antischimmel zalf. je kunt elk condoom gebruiken MITS CE keurmerk en altijd veel glijmiddel op waterbasis (!!!)

 • Henk schreef:

  Ik heb een vervelend iets aan mijn eikel bij of net in het plasgaatje 2 kleine pukkels links en rechts een Bij plassen nu met 2 straaltjes. Vind nergens info was bij huisarts die melde dat het van een katheder kan komen maar heb zo een ding nooit gehad
  Het blijft dus een vraag, ben de jongste niet meer en operatie aan eikel vind ik doodeng als….. dat nodig blijkt Geen idee welke arts daar iets aan zou kunnen doen

 • Anoniem schreef:

  Ik heb nu 4 geleden gay sex gehad heb nu sinds een week rode plekjes aan het begin van mijn penis. Voor de rest heb ik nergens last van.

 • paul schreef:

  ik heb last van een beetje witte afscheiding uit mijn anus wat kan dat betekenen en hoe los ik dat op. geen verschijnselen als jeuk, bultjes diarree etc. wel onveilige sex gehad . last van een beetje natte winderigheid

 • Overbezorgd? schreef:

  Hallo!
  Ik heb mij wel eens erotisch laten masseren door een Thaise dame. Daarbij is nooit sprake geweest van penetratie of oraal contact. Alhoewel ik niet kan uitsluiten dat onze geslachtsdelen elkaar ooit geraakt hebben kan ik dat niet volledig uitsluiten.

  Nu heeft mijn vriendin ineens klachten die lijken op een schimmel, maar de huisarts kan dit niet aantonen…
  Ik heb nergens last van en het is inmiddels maanden geleden, maar ben erg ongerust dat ik haar toch iets “gegeven” heb… ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat er iets speelt, maar als er toch iets speelt, welke soa’s zijn dan mogelijk??

 • Michael schreef:

  Hallo ik heb laast onveilige sex gehad met me vriendin maar ze heeft met andere vriend veilig gedaan maar ze heeft wel en soa test laten doen en toen ze de uitslag hoorde was er geen soa gevonden maar heb ik nu dan wel en soa opgelopen mvg michael

 • Micheal schreef:

  Hallo ik heb last van 2 dingentjes

  Ik heb met flagen last van jeuk ong ten hoogte van me lies
  Kleine uitslag maar dit kan wellicht ook komen door het krabben
  De huid is wel droog en na het smeren van wat nivea zalf jeukt het niet meer zo
  Wellicht weten jullie iets

  Ten 2e
  Ik heb 2 kleine witte bultjes van 1 mm
  eentje zit onder de onderkant van me eikel ( onder de voorhuid )
  En eentje op de zijkant van de parelkrans
  ( geen last van verder )

  Dit heb ik volgens mij al redelijk lang ( 2/3 jaar ) en vroeg me af wat dit is
  PPP is zoals ik zoek altijd veel meer bultjes en op de eikelrand
  Terwijl dit bij mij niet ten sprake is

  Wellicht weten jullie iets !

 • Anoniem schreef:

  Hallo dokter ik ben nog een jongen van 15 jaar en ik heb sinds ik klein ben een soort kleine groene ader op mijn geslachtsdeel (ongveer 3 mm) en als ik het zegmaar uitknijp komt een soort van zwarte pus aan het einde van de “ader” wat moet ik doen!!!

 • Nico schreef:

  Ik heb het altijd veilig gedaan met condoom maar mijn voorhuid en eikel zien er rood uit soms gaat het moeilijk om mn voorhuid naar achter te trekken het jeukt wel soms

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *