SOA’s bij vrouwen: 5 symptomen om op tijd te signaleren

SOA's bij vrouwen: 5 symptomen om op tijd te signaleren

Symptomen als overmatige afscheiding uit de vagina, jeuk in de schaamstreek of pijn bij het plassen kunnen duiden op een SOA.

Een SOA is een infectieziekte die je aan elkaar overdraagt via seksueel contact. Het gaat om ziekmakende virussen, bacteriën of parasieten die voorkomen in sperma, bloed of vaginaal vocht. Maar ook via huidcontact kunnen sommige ziektes overgedragen worden. De kans op het overdragen van ziekteverwekkers neemt toe als sprake is van bloed of bloedinkjes. Veilig vrijen is de beste remedie.

Soorten SOA’s

Je kunt een stuk of 10 in Nederland voorkomende SOA’s onderscheiden. De meest voorkomende is chlamydia, de meest gevreesde is HIV. Sommige geslachtsziekten lijken vanzelf over te gaan, maar sluimeren intussen verder en kunnen in een later stadium klachten geven zoals verminderde vruchtbaarheid.

Een SOA, wat nu?

Heb je inderdaad een SOA opgelopen, waarschuw dan zo snel mogelijk je sekspartner(s). Het is pijnlijk om op te biechten, maar je doet de ander er uiteindelijk een groot plezier mee. Sommige SOA’s geven bijvoorbeeld wel klachten bij vrouwen, maar nauwelijks bij mannen. We zetten op een rijtje welke symptomen op een SOA kunnen wijzen. Sommige aandoeningen kunnen in verschillende stadia andere klachten geven, dat maakt de diagnose soms ingewikkeld. Dit artikel is daarom niet meer dan een eerste indicatie. Twijfel je of je een SOA hebt, ga dan altijd naar de huisarts en vertel eerlijk wat je denkt dat je hebt en waarom. Of laat je testen bij de GGD of in bijvoorbeeld een soa-polikliniek.

Symptoom 1 – Pijn of een branderig gevoel bij het plassen

Dit wijst mogelijk op:

 • Chlamydia. De pijn gaat vaak gepaard met moeilijk plassen of afscheiding uit de vagina.
 • Genitale wratten. De wratten kunnen pijn of jeuk veroorzaken, of een branderig gevoel geven bij het plassen. De stoelgang of seksuele gemeenschap kan vergelijkbare klachten geven.
 • Gonorroe. Vaak in combinatie met een geelgroen-romige afscheiding uit de plasbuis.
 • Herpes genitalis. Pijn bij het plassen en abnormale afscheiding uit de vagina zijn symptomen in de tweede fase van de ziekte, nadat er eerst kleine blaasjes en kleine vaste bultjes in de huid rondom de vagina en schaamlippen zijn ontstaan, die later zweertjes kunnen vormen. Die verdwijnen weer in de tweede of derde week na de besmetting.

Symptoom 2 – Zweertjes, wratten of bultjes

Dit wijst mogelijk op:

 • Genitale wratten. Ze hebben een rozerode tot bruine kleur en een bloemkoolachtig uiterlijk. Je vindt ze op de schaamlippen, vagina of op de baarmoedermond. Ze zijn 1 tot 5 mm groot.
 • Herpes genitalis. 4 tot 5 dagen na de infectie ontstaan kleine blaasjes en kleine vaste bultjes in de huid van de geslachtsdelen. Deze kunnen samenvloeien tot zweertjes. Na een tijdje genezen ze en vormen ze korstjes.
 • Syfilis. Er ontstaat een pijnloos zweertje met harde rand. Ze zijn ongeveer 1 cm groot en doen meestal geen pijn. Ze kunnen voorkomen op de vaginawand, maar ook in de mondkeelholte, rondom de anus of in het rectum. Er ontstaan vaak lokaal pijnloze lymfeklierzwellingen. Later kunnen vlakke, natte wratjes te zien zijn rondom de vulva en de anus.
 • Een HIV-infectie. Een van de bij-effecten van HIV kan zijn: een vlekkerige huiduitslag en oppervlakkige slijmvlieswondjes in de mond, slokdarm of op de geslachtsdelen. Maar de belangrijkste symptomen zijn koorts, spierpijn, hoofdpijn en zwelling van de lymfeklieren, soms ook diarree, longontsteking, leverontsteking of afwijkingen in het centrale zenuwstelsel.

Symptoom 3 – Jeuk rondom de geslachtdelen

Dit wijst mogelijk op:

 • Schaamluis. Een parasiet die zich kan verspreiden via beddengoed, handdoeken en als mensen bloot tegen elkaar aan liggen. De luizen zijn ongeveer 1,5 tot 2 mm groot en opvallend plat.
 • Herpes genitalis. Vooral in het beginstadium kun je jeuk hebben in het gebied rondom je vulva. Daarna ontstaan kleine blaasjes en bultjes.
 • Schurft (scabiës). Op je geslachtorganen kunnen kleine roodpaarse bultjes ontstaan, die je ook kan vinden op je pols, tussen je vingers, in de knieholten en onder de borsten. Ze worden veroorzaakt door schurftmijt. Het kan al overgebracht worden door in andermans bed te liggen of andermans kleren te dragen.
 • Genitale wratten. Soms ontstaat jeuk door de rozerode tot bruine wratten op de schaamlippen, in de vagina of op de baarmoedermond. Ook het gebied rondom de anus kan getroffen worden.
 • Candida. Is officieel geen SOA, maar wel seksueel overdraagbaar. Het kan rood worden rond de vagina, en heftig jeuken. En je hebt meer vaginale afscheiding dan normaal.

Symptoom 4 – Afscheiding uit je vagina

 • Gonorroe: vaak gaat het samen met pijn bij het plassen. De afscheiding is meestal geelgroen-romig.
 • Herpes genitalis. Een abnormale afscheiding uit de vagina, die vooraf wordt gegaan door zweertjes op de vulva.
 • Trichomonas. Er is sprake van schuimende, stinkende, niet jeukende vaginale afscheiding, die grijswit tot groengeel is.
 • Candida. Kenmerkt zich door vaginale afscheiding die een beetje lijkt op dikke, korrelige kwark. Is officieel geen SOA, maar wel seksueel overdraagbaar.
 • Bacteriële vaginose. Officieel geen SOA, maar kan wel via seks worden overgebracht. Kenmerkt zich door een grijswitte afscheiding uit de vagina die zurig ruikt en soms een vislucht heeft.

Symptoom 5 – Geelzucht

 • Hepatitis B. Behalve een gele huid kun je ook gelig oogwit hebben. Andere ziekteverschijnselen zijn koorts, verlies van gewicht, pijn in de gewrichten, huiduitslag en misselijkheid.

Meer weten over vaginale klachten? Bekijk dan ook eens het dossier ‘Een gezonde vagina: voorkom vaginale klachten‘.

Testen

Je kunt op internet zelf zoeken waar bij jou in de buurt een soa-polikliniek is of waar je een soa-test kunt laten doen. Op een aantal plekken kun je ook een HIV-sneltest laten doen

Bronnen: Medisch A-Z, Soa Aids

6 Reacties

 • ascanda98@hotmail.com schreef:

  Ik ben 48jaar mijn vraag is ik heb mijn menstruatie in 9sep en nog keer 20sep maar deze keer bloed niet zo veel allen met plassen ,en ik ben bang voor vleesbom of iets ander,

 • Amber schreef:

  Ik had eenvraag , ik ben zwangergeweest kindje is nu 8 maanden en heb sinds 2maanden heel erg last van stinkende vagina veel afscheiding , echter had ikvoor de zwangerschap er geen last van ik heb ook nogsteeds dezelfde vriend. En niet een vreemdgaander , ik heb voor mij gevoel geen schimmel infectie , jeukt niet zegmaar , wie weet wat het kan zijn?

 • Tessa schreef:

  Schimmel stinkt ook ga naar de dokter

 • Maruschkiiii schreef:

  Gewoon vaginale dactarin spuiten, bij apotheek gewoon te verkrijgen want is zo normaal dat elke vrouw het wel eens nodig heeft en zeker na bevalling.

 • Anoniem schreef:

  Ik heb last van jeuk en rode plekken aan mijn vagina, kan dit een vaginale schimmel zijn?

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *