Seksverslaving: hulp bij dwangmatige behoefte aan seks

Voor de meeste mensen is seks vooral leuk en lekker, maar wat doe je als je behoefte aan seks zo groot wordt dat het je leven gaat overheersen? Bij een seksverslaving ben je dwangmatig met seks bezig, waardoor je in het dagelijks leven problemen ervaart. Hoe ontstaat een seksverslaving en wat kun je ertegen doen?

Wanneer ben je seksverslaafd?

Als je vaak zin hebt in seks maakt dat je nog niet gelijk seksverslaafd. Er bestaat geen maximum aan de hoeveelheid seks of gedachten hierover die je mag hebben. Sterker nog, een seksverslaving heeft vaak helemaal niet zoveel met de hoeveelheid seks te maken. Een groot seksueel verlangen is zelden de oorzaak van een seksverslaving.

Waar het vaak wél om gaat is een dwangmatige behoefte om seksuele behoeftes te bevredigen. Dwangmatig houdt daarbij in dat je niet of moeilijk kunt stoppen en je steeds minder controle hebt over je gedrag. Je merkt bijvoorbeeld dat je zelfs afspraken mist omdat je zo’n sterke behoefte hebt aan seks. Gek genoeg wordt de behoefte bij een seksverslaving vaak niet minder na seksuele bevrediging of alleen voor korte duur. Een ander belangrijk kenmerk van een seksverslaving is dat je gedrag negatieve gevolgen heeft en je hier ook problemen door ondervindt. Enkele voorbeelden zijn:

  • Prikkelbaarheid en veel stress
  • Conflicten op werk
  • Relatieproblemen
  • Schaamte of schuldgevoel en hierdoor zelfs sociaal isolement
  • Lichamelijke problemen

Het ontstaan van een seksverslaving

Er is eigenlijk nooit één specifieke oorzaak aan te wijzen voor het ontstaan van een seksverslaving. Vaak zijn er bepaalde negatieve gevoelens of problemen die je wil verdringen met seks. Je voelt je bijvoorbeeld eenzaam, onzeker, onbegrepen of hebt behoefte aan aandacht. Met seksuele handelingen probeer je dit gebrek als het ware op te vullen, ook al wil je eigenlijk misschien helemaal niet meer op deze manier met seks bezig zijn en ben je eigenlijk op zoek naar een gezonde relatie.

Onderzoekers zijn het er niet helemaal over eens of de laagdrempeligheid van seks ook een rol kan spelen bij seksverslaving. Feit blijft dat seks overal en altijd om ons heen aanwezig is. Met de komst van het internet is porno altijd en overal toegankelijk geworden. Ook sekschats en webcamseks worden steeds populairder.

Seksverslaving behandelen

Een seksverslaving moet je net als andere verslavingen serieus nemen. Een seksverslaving kan een grote negatieve impact op je leven hebben. Denk je zelf of denken anderen dat je seksverslaafd bent? Zoek dan hulp! Seksverslaafden voelen vaak veel schaamte en stress. Bedenk je echter dat professionals zoals een seksuoloog of psycholoog veel vaker mensen met een seksverslaving behandelen. Bovendien is een verslaving niet iets waar je zelf voor kiest. Gelukkig kun je er wel zelf voor kiezen om weer op een gezonde en prettige manier met seks om te leren gaan.

Voor de behandeling van een seksverslaving kun je via een verwijzing van de huisarts terechtkomen bij een verslavingskliniek. Er zijn programma’s die werken met strenge onthouding en controle. Andere programma’s richten zich meer op het veranderen van de onderliggende oorzaak van de verslaving. Daarnaast zijn er verschillende behandelopties zoals individuele- of groepsbehandeling, online therapie, avondbehandeling of intensievere therapie in dagbehandeling.

Auteur: Michelle Vellinga
Bronnen: Gezondheidsplein, Seksualiteit.nl

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door onze partners

Pagina laatst aangepast op 15 augustus 2019


Gerelateerd