Seksuele voorkeur van de vrouw is grillig

seksualiteit vrouwen

Het libido van vrouwen is grillig en onvoorspelbaar. De route naar seks verloopt anders dan bij mannen, en hun seksuele voorkeuren zijn minder eenduidig.

Wat betekent eigenlijk een hoog libido? Voorheen werd gedacht dat het ging om hoe vaak je aan seks dacht, hoe vaak je seks wilt en hoe vaak je erover fantaseert. Als je het libido op deze manier bekijkt, dan hebben mannen een hoger en sterker libido dan vrouwen. Voor vrouwen ligt de betekenis van libido complexer. Hun zin in seks is gevoeliger voor omgevingsfactoren en is ook moeilijker te sturen. Je zou het libido van vrouwen daarom “vloeibaar” kunnen noemen. Het gaat als het ware met de flow mee. Hoe zit dat precies?

Een vloeibaar libido?
Het libido van vrouwen blijkt zich sterk aan te passen aan de omgeving. Hoe groot de invloed van de omgeving is op de zin in seks, verschilt per vrouw. Maar over het algemeen hebben sociale contacten van vrouwen een grote invloed op beslissingen over seks. Vrouwen die bijvoorbeeld regelmatig naar de kerk gaan, staan minder gewillig tegenover seks. Bij mannen brengt het kerkbezoek geen enkele remming teweeg op hun sexdrive.

Vrouwen met een hoge opleiding staan gewilliger tegenover seks en staan meer open voor gevarieerde standjes. Bij mannen is dit anders: bij hen is het opleidingsniveau niet van invloed op hun houding tegenover seks. Vergeleken met mannen zijn vrouwen ook minder constant in hun houding ten opzichte van vreemdgaan of hun mening over seks voor het huwelijk.

Vrouwen worden “anders” opgewonden
Ook qua seksuele voorkeur zijn vrouwen niet eenduidig. In een onderzoek aan de Northwestern University lieten wetenschappers erotische films zien aan hetero- en homoseksuele mannen en vrouwen. Tijdens de film werd hun staat van seksuele opwinding getest door meetapparatuur aan hun geslachtsdelen te verbinden.

De onderzoekers vroegen waar de mannen en vrouwen opgewonden van werden bij het zien van de film. De vrouwen zeiden dat ze opgewonden werden van de heteroseksuele seksscènes. Uit de test bleek echter dat ze opgewonden werden van zowel man-vrouwseks, man-manseks en vrouw-vrouwseks.

De hetero- en homoseksuele mannen bleken exact te weten waar ze opgewonden van werden. Heteroseksuele vrouwen staan ook meer open voor relaties met dezelfde sekse, in tegenstelling tot mannen. Ook blijken lesbische vrouwen vaker seks met mannen te hebben dan homoseksuele mannen met vrouwen.

Een langere route route naar seks
De route die naar seks leidt verloopt voor vrouwen anders dan voor mannen. Het libido van vrouwen is zeer gevoelig voor sfeer. In de juiste context kan het libido van een vrouw zeer hoog zijn. Maar als er iets tussenkomt wat de sfeer verpest, dan kan de zin in seks voor een vrouw in één klap weg zijn.

Loopt bij mannen de route naar seks gewoon van A naar B, vrouwen bewandelen het liefst een spannende omweg. Het verlangen moet bij vrouwen eerst opgebouwd worden. Dit gebeurt via praten en het creëren van een romantische en vertrouwelijke sfeer. Vrouwen willen eerst een emotionele verbondenheid voelen, pas daarna hebben ze zin in seks. Voor mannen is de seks zélf het voelen van een connectie, zij hebben deze “omweg” niet nodig.

Lustopwekkers hebben minder effect
Verminderde zin in seks kunnen mannen eenvoudiger oplossen met medicijnen dan vrouwen. Dit komt doordat het libido van mannen meer biologisch bepaald is. Voor vrouwen is een laag libido minder makkelijk op te peppen met hormonen.

Al vele vrouwelijke medicinale libido-oppeppers zijn jammerlijk geflopt, zoals de testosteronpleister (Intrinsa) of de vrouwelijke Viagra-variant van farmaceutisch bedrijf Boehringer Ingelheim. Behalve de ongemakken die ze meebrachten zoals haargroei of een lage stem, zorgden ze niet voor een aanzienlijke verhoging van het libido.

Veel professionals uit de medische wereld en uit de hoek van de psychologie betwijfelen dan ook sterk of medicatie de beste oplossing is voor vrouwen met een verminderd libido.

Auteur: Rachel van de Pol
Bronnen: WebMD, Medical News Today

10 Reacties

 • Hendrik schreef:

  Mannen ,zoals ik die niet zo goed kunnen praten, lopen bij vrouwen dus helaas een flinke achterstand op, als het gaat om toenadering.

 • euki schreef:

  Over dit artikel vind ik dat de beoordeling zeker 5 scoort hoor. Ik vind me hier in alles terug . Bedankt voor de juiste informatie dat jullie weergeven.En nu maar hopen dat de mannen hiervoor begrip tonen.

 • Anoniem schreef:

  Graag zou ik willen weten wanneer een vrouw op leeftijd is hoe lang zij nodig heeft om het hoogte punt te bereiken.
  Heeft het toch met de leeftijd te maken dat zij een langere tijd nodig heeft???

 • Willem van Veen - NVSH - expert drdr schreef:

  Beste @Anoniem
  Ik neem aan dat je bedoelt wanneer een vrouw seksueel op leeftijd is. Zo’n leeftijd bestaat niet.
  Sommige wetenschappers geven aan dat na de overgang, die zich afspeelt tussen het 45ste en 55ste levensjaar, er veel verandert in het seksuele functioneren van de vrouw. Door een veranderende hormoonhuishouding zouden vrouwen onder andere minder gemotiveerd zijn voor seks en een grotere kans hebben op lichamelijke ongemakken tijdens seksuele activiteit. Maar veel vrouwen geven aan dat zij dit niet zo ervaren, en er is zelf een groep vrouwen die aangeeft dat zij na de overgang meer van seks genieten, nu ze in de postmenopauze zijn (de periode na de laatste menstruatie) hoeven zij zich immers geen zorgen meer te maken over een eventuele (ongewenste) zwangerschap.
  Leeftijd staat ook los van het orgasme en de tijd die verstrijkt tussen het moment van beginnen met vrijen en het orgasme. Het wel of niet tot een orgasme komen heeft met heel andere factoren te maken zoals: de attitude van de vrouw ten aanzien van seks, de mate waarin de partner met wie ze vrijen voor hen fysiek opwindend is, de seksuele ervarenheid van die partner, maar ook zoiets simpels als lichamelijke vermoeidheid op het moment van vrijen. En dan is het nog zo dat lang niet alle vrouwen tot een orgasme komen tijdens de penetratie, een deel van de vrouwen komt alleen tot een orgasme door orale of tactiele stimulatie van de clitoris. En sommige vrouwen komen nooit tot een hoogtepunt tijdens het vrijen met hun partner. En dit is voor een aantal van hen een probleem, maar anderen geven aan dat ze dit helemaal niet erg vinden en dat ze desondanks wel van het vrijen genieten.
  Kort samengevat: de seksuele verschillen tussen vrouwen zijn heel groot. En generaliserende uitspraken over het seksuele functioneren van vrouwen, ongeacht hun leeftijd, zijn zinloos. En voor mannen geldt eigenlijk precies hetzelfde.

  Met vriendelijke groet,
  Willem van Veen -NVSH http://www.nvsh.nl – expert drdr

 • Eliza schreef:

  ik ben net 60 en heb een nieuwe liefde gevonden. dat is geweldig maar ik heb veel meer last van opvliegers dan voorheen. Ik vermoed dat de gierende hormonen vanwege de verliefdheid invloed hebben op het aantal opvliegers? wie weet hier wat van of heeft er ervaring mee?

 • franck schreef:

  “het libido van mannen is meer biologisch bepaald”, Rachel? En dat van vrouwen meer psychologisch?

  Ach ja, nou weet ik het weer. Zo staat het al dertig jaar in de krant. Net als “het” als lidwoord voor libido. Als je een dokter was (dus Latijn kende) zou je weten dat het “de” libido moet zijn.

  “Libido” is namelijk vrouwelijk, net als “Rachel”.

  Maar daar “is” (enkelvoud) de media (meervoud) niet van op de hoogte. Ook al dertig jaar.

  Dat is niet biologisch bepaald en niet psychologisch bepaald, het is onlogisch zo bepaald. Speciaal voor Latijn-stoethaspelaars als “dokter” Rachel.

 • - schreef:

  Verminderde zin in seks kunnen mannen eenvoudiger oplossen met medicijnen dan vrouwen.
  Veel professionals uit de medische wereld en uit de hoek van de psychologie betwijfelen dan ook sterk of medicatie de beste oplossing is voor vrouwen met een verminderd libido.

  Dus als mannen geen zin hebben MOETEN ze een pilletje slikken ook al willen ze niet, terwijl als vrouwen niet willen moeten we ineens naar ze luisteren, en weigeren ze pillen te slikken. Vind je dit nu zelf eerlijk? En hun antwoorden wederom met ja.

 • Vince schreef:

  Ligt het aan mij? Op de vraag “Wat betekent eigenlijk een hoog libido?” geeft het stuk geen antwoord. Ja, “Voorheen werd gedacht dat het ging om hoe vaak je aan seks dacht, hoe vaak je seks wilt en hoe vaak je erover fantaseert. ” Maar uit deze woorden maak ik op, dat er nu anders over gedacht wordt. Maar hoe dan? Wat betekent een hoog libido? Dat het bij vrouwen vloeibaar is? Dat ze anders opgewonden raken? Een langere route hebben? Dat lustopwekkers minder effect hebben? Ergens halverwege, raakte Rachel het spoor bijster.

 • Karin schreef:

  Misschien moet je niet zo moeilijk denken.

 • Geduldig mens schreef:

  Acceptatie dat vrouwen nu eenmaal anders zijn/reageren zal al veel bijdragen. Weten in te schatten wanneer het goede moment is (en dat is vaker dan men denkt) draagt er ook toe bij. Emotionele verbondeheid speelt zeker een rol.

  Gelukkig heb ik altijd het ‘juiste’ moment weten in te schatten en de nodige aandacht aan de vrouw te geven. Ik ben een man van midden 40 en een nieuwsgierig mens en heb relaties (op welke manier dan ook) met vrouwen tm 65 gehad. Betrokkenheid bij de vrouw in kwestie lieten me veilloos weten wanneer ‘het juiste’ moment was. Leeftijd maakte daar geen uitzondering in.
  En weet je, af en toe gewoon alleen maar lekker knuffelen met elkaar kan wonderen doen!

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *