Orale seks is het ideale voorspel

Er zijn genoeg redenen om aan orale seks te doen. Toch is niet iedereen er dol op, sommige mensen vinden het bijvoorbeeld onhygiënisch.

Uit een eerdere poll onder bezoekers van dokterdokter.nl bleek twee derde een fan van orale seks. De poll werd door ruim 1500 bezoekers ingevuld. Niet alle liefhebbers zijn ook praktiserend: 40% van de liefhebbers is per maand niet actief op dat vlak. Zo’n 20% van de invullers voegt de daad bij het woord en heeft minstens één keer per maand orale seks. En 8,5% doet het vaker dan twee keer per week.

Vormen van orale seks

Bij orale seks stimuleer je andermans geslachtsdelen door je mond en je tong te gebruiken. Tegelijk kun je ook je handen gebruiken om de ander te beminnen. Bij cunnilingus (beffen) stimuleert de partner de vulva van de vrouw: de schaamlippenvagina en clitoris. Bij fellatio (pijpen) stimuleert de partner de penis en de ballen van de man. Een derde variant is anilingus (rimmen), waarbij de anus met de mond of tong wordt geprikkeld.

Redenen om aan orale seks te doen

Vooral voor een vrouw is orale seks de ideale vorm van voorspel. Ze krijgt de tijd om de sfeer en de seksuele spanning langzaam maar zeker op te bouwen. Veel vrouwen komen tijdens orale seks bovendien veel gemakkelijker tot een orgasme dan bij vaginale seks. Als tussendoortje kan het verder prima dienen om je seksdrive te verhogen, bijvoorbeeld als je weinig tijd hebt. Want: van seks krijg je meer zin in seks. Verder is het leuk als seksuele variatie. Orale seks vergroot het keuzemenu, en je kunt er ook nog eens eindeloos op variëren. Orale seks ondergaan zou je kunnen zien als een vorm van overgave. Je stelt je letterlijk open en kwetsbaar op voor je partner, wat de intimiteit binnen je relatie kan vergroten.

Redenen om juist niet aan orale seks te doen

Wat de een ervaart als een heerlijke manier om je over te geven aan je partner, kan voor een ander juist onprettige gevoelens van onderdanigheid oproepen. Met zo’n negatieve lading is het uiteraard veel moeilijker om ervan te genieten. Anderen verlangen er misschien wel naar, maar durven het niet hardop aan hun partner toe te geven, omdat het binnen hun relatie een taboe-onderwerp is. Maar er zijn ook mensen die het gewoon onsmakelijk of onhygiënisch vinden. En lang niet alle vrouwen vinden het prettig als hun clitoris of schaamlippen langdurig worden aangeraakt. Onzekerheid kan ook een rol spelen: als je nooit geleerd hebt hoe je het moet doen, hoe begin je dan?

Graag iets vaker

Uit onze poll blijkt dat 26% van de invullers wél van orale seks houdt, maar het de afgelopen maand niet heeft gedaan. Dat zou er op kunnen wijzen dat veel mensen vaker orale seks zouden willen hebben dan daadwerkelijk het geval is. Dat vermoeden wordt bevestigd door een online onderzoekje van erotiekwinkel Mail & Female. Daaruit bleek dat 60% graag vaker en meer orale seks zou willen. Bij Mail & Female denken ze dat mensen onder meer niet genoeg orale seks hebben omdat ze – naast de redenen die in de alinea hierboven zijn genoemd – te moe zijn, een gebrek hebben aan ervaring, of uit faalangst: ze zijn bang dat ze niet kunnen tippen aan hun voorgangers of rivalen. Wil je een steuntje in de rug? De tips om mannen oraal te verwennen en vrouwen oraal te verwennen helpen je misschien op weg.

Ziek worden van orale seks

Via orale seks kun je diverse SOA’s op je partner overbrengen, dus zorg ervoor dat je het veilig doet. Heeft een vrouw last van genitale wratten, dan kan ze die overbrengen op de lippen van haar sekspartner. Omgekeerd kan iemand die aan fellatio (pijpen) doet, genitale wratten in de mond oplopen. Genitale wratten worden veroorzaakt door het zogenoemde HPV-virus, een virus dat in een klein aantal gevallen verantwoordelijk is voor baarmoederhalskanker.

Pas op als je een (beginnende) koortslip hebt, want je kunt het herpes simplex-virus overbrengen, zodat je de ander opzadelt met genitale herpes. Er bestaat ook een (kleine) kans dat je het HIV-virus overdraagt, vooral als de ‘actieve’ partij wondjes in de mond heeft. Eventueel wel of niet doorslikken van sperma heeft overigens geen invloed op het risico op een HIV-infectie. Ook bestaat er een kleine kans op besmetting met chlamydiaHepatitis A en Hepatitis B. Deze laatste twee komen vooral voor bij anale seks.

Voorzorgsmaatregelen

Om een SOA te voorkomen, kun je beschermende maatregelen nemen. Bij het oraal stimuleren van de man kun je een condoom gebruiken, al dan niet met een smaakje. Bij stimulatie van de vulva of anus kun je een zogeheten beflapje gebruiken, die je tussen de vulva of anus en de mond kunt houden. Het is een vierkant rubber lapje, verkrijgbaar in diverse smaken. Je voorkomt er mee dat je tijdens orale seks geslachtsziekten op elkaar overdraagt.

Auteur: Ton Bakker
Bronnen: Informatiefolder Orale seks, NVSH, Mail & Female

Pagina laatst aangepast op 14 februari 2020


Gerelateerd