Onveilig seks gehad? Doe de chlamydia-test

Chlamydia is de meest voorkomende soa in Nederland en wordt overgedragen door onveilig seksueel contact. Als je denkt dat je chlamydia hebt, is het verstandig om een chlamydia-test te doen. Denk je dat je naast chlamydia meerdere soa’s hebt opgelopen? Doe dan een soa-test. Een chlamydia-test of soa-test kun je thuis uitvoeren. Het is ook mogelijk om een chlamydia-test of een soa-test bij een huisarts of kliniek te doen. Dokterdokter bespreekt de verschillende chlamydia-testen en behandeling tegen chlamydia.

Er zijn drie methodes om een chlamydia-test uit te voeren:

Bloedonderzoek

Er wordt bloed afgenomen en naar een soa-polikliniek gestuurd. In de soa-polikliniek wordt je bloed ook getest op syfilis en hepatitis B. Er wordt wel eens een hiv-sneltest gedaan waarna je het resultaat binnen vijftien minuten krijgt. Als je kans hebt op acute hiv-infectie, dan wordt de test in een laboratorium gedaan.

Uitstrijkje

De vrouw brengt een wattenstaafje binnen in haar vagina en strijkt over de vaginawand voor maximaal tien seconden. Dezelfde techniek wordt bij de anus uitgevoerd. Als je klachten ervaart bij je anus kan het nodig zijn dat een arts met een proctoscoop je anus van binnen bekijkt. Een vaginaal uitstrijkje kun je zelf thuis doen of kan je huisarts doen door middel van een eendenbek. Een uitstrijkje van de anus verloopt via de huisarts of kliniek.

De gebruikelijke methode om chlamydia te testen bij mannen is urineonderzoek. Soms kan echter een uitstrijkje nodig zijn. Dan wordt er vocht met een staafje uit de plasbuis afgenomen.

Een uitrijkje van de achterkant van de keel is ook mogelijk.. Met een wattenstaafje wordt slijm bij je amandelen afgenomen. Dit uitstrijkje verloopt via de huisarts of kliniek.

Urineonderzoek

Een urineonderzoek is meestal genoeg om chlamydia bij mannen aan te tonen. Je urine lever je in een potje. Dit is meestal ochtendurine of het eerste deel van je laatste plas. Dit onderzoek is net zo betrouwbaar als een uitstrijkje bij mannen. Bij vrouwen is dit minder betrouwbaar dan een uitstrijkje.

Chlamydia-zelftest

Je kunt ook thuis een chlamydia-test doen. Een chlamydia-test is online te koop of in de winkel. Volg de instructies van zo’n zelftest nauwkeurig op. Het is aan te raden om een chlamydia-test te kopen die je naar een laboratorium moet opsturen zodat er nog een keer naar de uitslag gekeken wordt.

Er is altijd een kans op een onjuiste uitslag bij een chlamydia-test die je thuis doet. Daarom heeft een chlamydia-test via de huisarts of kliniek de voorkeur.

Let op de volgende informatie op de verpakking van de chlamydia-test:

 • Duidelijke instructie (filmpje of handleiding)
 • Telefoonnummer van het bedrijf
 • Duidelijke uitleg over hoe je de uitslag krijgt
 • Verdere handelingen die je moet nemen als je chlamydia of een andere soa hebt

Wanneer sowieso naar de kliniek of huisarts?

Doe bij onderstaande gevallen geen zelftest, maar laat de chlamydia-test uitsluitend doen door je huisarts of kliniek:

 • Je ondervindt symptomen die aanduiden op meerdere soa’s
 • Je bent gewaarschuwd voor een soa
 • Als man heb je anale seks gehad en heb je de kans op hiv opgelopen
 • Je bent ongerust
 • Bij verkrachting of wanneer je seks tegen je zin hebt gehad

Chlamydia-test toont chlamydia aan, wat nu?

Als de chlamydia-test aantoont dat je chlamydia hebt, krijg je antibiotica toegediend. Je hebt drie verschillende soorten antibiotica waarmee chlamydia bestreden wordt:

 • Macrolide-antibiotica
 • Tetracycline-antibiotica
 • Penicilline-antibioticum

Macrolide-antibiotica en tetracycline-antibiotica remmen de eiwitaanmaak in bacteriën. Bacteriën sterven als ze geen eiwitten meer kunnen aanmaken. Dit geeft je lichaam de tijd om de bacteriën zelf op te ruimen. Veelvoudig of langdurig gebruik van de macrolide-antibiotica veroorzaakt resistentie van de bacteriën.

Penicilline-antibioticum zijn antibiotica die bacteriën doden. Deze antibiotica verstoren de aanmaak of de structuur van de celwand van de bacteriën waardoor ze sterven.

Na de behandeling

Na een behandeling kun je opnieuw besmet worden. Het is aan te raden om altijd een condoom te gebruiken bij geslachtsgemeenschap. Zit je in een relatie of heb je al een lange tijd een partner waarmee je zonder condoom wil vrijen? Dan is het handig om beiden een test te doen om besmetting te voorkomen.

Auteur: Naomi Adedeji
Bronnen: Soapoli-online.nl, Soaaids.nl, Farmacotherapeutischkompas.nl

Pagina laatst aangepast op 26 juni 2019


Gerelateerd