Mannen die vreemdgaan: de mythes ontrafeld

Het wordt aangedragen als een van de meest pijnlijke en vernederende ervaringen in een relatie. Toch doet 1 op de 4 mensen het: vreemdgaan. De reden dat mannen en vrouwen vreemdgaan, kunnen erg verschillen. Een tekort aan seks of het verspreiden van zaad staan nog altijd bekend als de belangrijkste oorzaken voor ontrouw van het mannelijk geslacht. Maar klopt dit wel helemaal? Wat is waar en niet waar over de vreemdgaande man? De zin en onzin van 4 veelbesproken vreemdgaan mythes.

Mythe 1 - Mannen gaan vreemd vanuit seksuele ontevredenheid

Het idee bestaat dat mannen voornamelijk vreemdgaan, omdat ze seksueel ontevreden zijn. Naarmate een huwelijk of relatie vordert, kan de seksuele spanning tussen partners misschien wat afkoelen. En als het vuur gedoofd is, komen er wolven, zo luidt het gezegde. Toch blijkt uit onderzoek van psychotherapeut Gary Neuman onder 200 mannen, dat maar 8% vreemdgaat uit seksuele ontevredenheid. Maar liefst 48% gaat vreemd omdat ze sociaal-emotioneel ontevreden zijn. Een tekort aan bevestiging en affectie is de belangrijkste reden dat mannen hun partner bedriegen. Mannen willen graag waardering voelen voor de inspanningen die ze leveren. Ook de man hoort graag dat hij er goed uitziet, of wil soms een bedankje voor zijn harde werk. Als hij dit niet krijgt, vindt een man het moeilijk om zijn ongenoegen te uiten. Vragen om een schouderklopje wordt door veel kerels als onmannelijk beschouwd. Daarom zijn sommigen geneigd dit "schouderklopje" dan maar buiten de deur te zoeken.

Mythe 2 - Mannen gaan vreemd omdat het in hun aard zit

"Het is de aard van het beestje", is een veelgehoorde verklaring voor overspel van de man. Evolutiepsychologen beredeneren dat de hersenen van de mens in de laatste miljoenen jaren niet noemenswaardig veranderd zijn. En onze voorouders waren verre van monogaam. Mannen moesten zo veel mogelijk vrouwen voorzien van hun zaad. Zo was de kans het grootst dat ze veel nakomelingen veroorzaakten. Dit primitieve instinct zou nog steeds bij de man aanwezig zijn.

  • Persoonlijkheid versus instinct Het krijgen van kinderen is een veel gekozen moment waarop mannen overspel plegen. Evolutionair gezien zou dit logisch zijn: op dit moment zijn de genen succesvol doorgegeven. Dus gaat de man buiten de deur kijken om zijn zaad verder te verspreiden. Psycholoog David Lusterman heeft veel onderzoek gedaan naar overspel en denkt dat vreemdgaan ook veel met je persoonlijkheid te maken heeft. Als je bijvoorbeeld seksueel nieuwsgierig bent of moeite hebt om je aan te passen, dan ben je volgens Lusterman eerder geneigd tot vreemdgaan. Er spelen volgens Lusterman veel meer factoren bij overspel mee dan alleen het primitieve instinct van de mens.

Mythe 3 - Mannen gaan vreemd omdat ze een meer aantrekkelijke partner zoeken

Een van de eerste dingen die een vrouw vraagt als ze ontdekt dat haar partner vreemdgaat is: 'Ben je verliefd op haar?'. De tweede vraag: 'Vind je haar aantrekkelijker dan mij?'. Het antwoord op deze laatste vraag is vaak: 'Nee'. Slechts 12% van vreemdgaande mannen zegt dat hun minnaar of minnares fysiek aantrekkelijker is dan hun huidige partner. In de meeste gevallen gaan mannen namelijk vreemd om een emotionele leegte te vullen. Hierbij komen we terug bij mythe 1. Mannen plegen vaak overspel als ze een gebrek aan verbondenheid, spanning en liefde in hun relatie ervaren. Seks ligt in het verlengde van dit alles. Als partners weinig waardering voor elkaar tonen, tast dit meestal ook het seksleven aan. Mannen bedriegen hun partner dus niet primair voor betere seks of een mooier lichaam.

Mythe 4 - Mannen voelen zich niet schuldig over vreemdgaan

Het is makkelijk om te denken: 'Mannen die vreemdgaan zijn eikels die geen rekening houden met andermans gevoelens. Anders hadden ze nooit overspel gepleegd.' Toch voelen de meeste mannen zich wel degelijk schuldig: dit gold voor 66% van de vreemdgaande mannen uit het onderzoek van psychotherapeut Neuman. Maar liefst 68% had nooit gedacht ooit overspel te plegen. En bijna 100% wenste dat hij het nooit had gedaan. Wat wél klopt, is dat mannen goed zijn in het wegstoppen van hun gevoelens. Ze kunnen zich dus schuldig voelen, maar besluiten pas later om iets met dit gevoel te doen.

Weetjes over de vreemdgaande man

  • 77% van vreemdgaande mannen heeft een goede vriend die vreemdgaat
  • 40% van de vreemdgaande mannen pleegt overspel met iemand op het werk
  • 6% van de vreemdgaande mannen gaat al vreemd op eerste dag dat hij zijn nieuwe minnares (of minnaar) ontmoet
  • 73% van de vreemdgaande mannen kent zijn nieuwe minnares (of minnaar) al langer dan een maand voordat hij vreemdgaat.

Auteur: Franka van Arendonk Bronnen: WebMD, Kennislink

Pagina laatst aangepast op 28 juni 2019


Gerelateerd