Kwaliteit sperma neemt na 35ste aanzienlijk af

sperma

Van de vrouw is bekend dat haar vruchtbaarheid op haar 35ste met de helft vermindert ten op zichte van haar 25ste. Maar ook bij mannen tikt de biologische klok genadeloos door want aan sperma zit een houdbaarheidsdatum.

‘Naarmate wij ouder worden loopt onze vruchtbaarheid terug,’ vertelt vruchtbaarheidsdeskundige Gijs Beets aan het mannenblad Mens Health. ‘Bij de man loopt deze curve anders dan bij de vrouw. Helaas suggereren de media vaak dat mannen op elke leeftijd kinderen kunnen krijgen, maar boven de 35 jaar vermindert die kans aanzienlijk.’

Verminderde kwaliteit
Rond het 30ste levensjaar vermindert je spermakwaliteit al behoorlijk. Volgens onderzoekers van de Britse Universiteit van Sheffield stijgt daardoor de kans op een baby met schizofrenie of het Syndroom van Down. Bovendien doet een man er na zijn 45ste verjaardag gemiddeld 5 keer langer over de partner te bevruchten. Verder zou de man na zijn 30ste op psychologisch vlak gevoeliger worden en dezelfde emoties als een vrouw voelen wanneer hij een lachende of huilende baby ziet.

Miskraam
Eerder bleek al uit Frans onderzoek dat de kans op een miskraam bij een vrouw aanzienlijk toeneemt, wanneer mannen tot hun 40ste wachten met het starten van een gezin. Dit heeft te maken met de verslechterde kwaliteit van hun sperma. De wetenschappers onderzochten 12.000 patiëntendossiers van koppels die onder behandeling waren bij een vruchtbaarheidskliniek in Parijs. Hieruit bleek dat vrouwen met partners van 35 jaar of ouder meer miskramen hadden dan vrouwen met jongere partners, ongeacht hun eigen leeftijd. De leeftijd van mannen bleek ook de kans om zwanger te worden te beïnvloeden, die was kleiner boven de 40 jaar.

Genetische fouten

Yves Ménézo, een embryoloog in het Eylau Centrum voor hulp bij voortplanting, zegt dat oudere mannen minder vruchtbaar zijn omdat genetische defecten zich in hun sperma opstapelen. Bij jongere mannen is deze schade gering en kan nog gerepareerd worden in de bevruchte eicel. Maar bij oudere mannen kan de hoeveelheid DNA-schade overweldigend zijn voor het natuurlijke herstelmechanisme van hun lichaam. Ménézo vermoedt dat er een beslissende drempel van DNA-schade bestaat. Boven die drempel kan de schade niet meer hersteld worden en kunnen genetische fouten tot de embryo doordringen met een vergrote kans op een miskraam als gevolg.

Optimale leeftijd

Wat is dan de optimale leeftijd voor een man om aan kinderen te beginnen? Hier probeerde Beets antwoord op te vinden. Hij leidde het onderzoek Late en lage vruchtbaarheid alsmede kinderloosheid van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut. ‘Wij doen veel onderzoek naar optimale leeftijdscurves om een kind te krijgen. Het is moeilijk om tot een eenduidige conclusie te komen, omdat er veel variatie in de natuur zit. Maar mannen tussen de 20 en 35 zijn het meest vruchtbaar. Daarna neemt de kwaliteit van het sperma flink af. 28 blijkt de optimale leeftijd te zijn voor een man om een kind te krijgen, maar dat betekent niet dat het voor elke man geldt’, aldus Beets tegen Mens Health.

Vruchtbaarheid verbeteren
Hoe kun jij je vruchtbaarheid verbeteren? Als het gaat om de gezondheid van je sperma zijn vitamine C en E van cruciaal belang. Daarnaast helpen zink en selenium bij de productie van zaadcellen. Voorkom dat je testikels te warm worden. Ga dus niet te vaak naar de sauna en draag geen strak ondergoed. Volgens Beets is het verder belangrijk om veel groenten, fruit, volkorengranen, noten, peulvruchten en zaden te eten. En natuurlijk afblijven van sigaretten.

Bronnen: Mens Health, The Guardian

3 Reacties

  • Merlene schreef:

    Ik HB een vriend vn 42 en ik bn 36 kan ik nog zwanger worden??

  • Andre schreef:

    Mijn grootvader was 74 jaar oud toen zijn jongste dochter geboren werd. Heel gezond en zonder enig gebrek. Spijtig genoeg stierf hij een jaar na de geboorte van het kindje. Ethisch misschien niet verantwoord maar een man kan heel lang kinderen maken. Pittig detail: zijn tweede vrouw was de jongste zus van zijn eerste vrouw en een pak jonger dan hem, tweede huwelijk nadat hij weduwnaar was geworden. Hart onder de riem voor mannen die zich vanaf 35 jaar zorgen maken…

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *