Kwaliteit sperma neemt na 35ste aanzienlijk af

Kwaliteit sperma

Van de vrouw is bekend dat haar vruchtbaarheid op haar 35ste met de helft vermindert ten op zichte van haar 25ste. Maar ook bij mannen tikt de biologische klok genadeloos door, want ook aan sperma zit een houdbaarheidsdatum.

Naarmate wij ouder worden loopt onze vruchtbaarheid terug, vertelt vruchtbaarheidsdeskundige Gijs Beets aan het mannenblad Mens Health. Bij de man loopt deze curve anders dan bij de vrouw. Helaas suggereren de media vaak dat mannen op elke leeftijd kinderen kunnen krijgen. Boven de 35 jaar vermindert die kans echter aanzienlijk.

Verminderde kwaliteit

Rond het dertigste levensjaar vermindert je spermakwaliteit al behoorlijk. Volgens onderzoekers van de Britse Universiteit van Sheffield stijgt daardoor de kans op een baby met schizofrenie of het Syndroom van Down. Bovendien doet een man er na zijn 45ste verjaardag gemiddeld vijf keer langer over de partner te bevruchten.

Miskraam

Eerder bleek al uit Frans onderzoek dat de kans op een miskraam bij een vrouw aanzienlijk toeneemt, wanneer mannen tot hun veertigste wachten met het starten van een gezin. Dit heeft te maken met de verslechterde kwaliteit van hun sperma: de zaadcellen worden minder beweeglijk en het aantal afwijkende zaadcellen (iets) groter. De wetenschappers onderzochten 12.000 patiëntendossiers van koppels die onder behandeling waren bij een vruchtbaarheidskliniek in Parijs. Hieruit bleek dat vrouwen met partners van 35 jaar of ouder meer miskramen hadden dan vrouwen met jongere partners, ongeacht hun eigen leeftijd. De leeftijd van mannen bleek ook de kans om zwanger te worden te beïnvloeden, die was kleiner boven de veertig jaar.

Genetische fouten

Yves Ménézo, een embryoloog in het Eylau Centrum voor hulp bij voortplanting, zegt dat oudere mannen minder vruchtbaar zijn omdat genetische defecten zich in hun sperma opstapelen. Bij jongere mannen is deze schade gering en kunnen de defecten nog gerepareerd worden in de bevruchte eicel. Maar bij oudere mannen kan de hoeveelheid DNA-schade overweldigend zijn voor het natuurlijke herstelmechanisme van hun lichaam. Ménézo vermoedt dat er een beslissende drempel van DNA-schade bestaat. Boven die drempel kan de schade niet meer hersteld worden en kunnen genetische fouten tot de embryo doordringen met een vergrote kans op een miskraam als gevolg.

Optimale leeftijd

Wat is dan de optimale vruchtbare leeftijd voor een man? Volgens vruchtbaarheidsdeskundige Gijs Beets bleek uit zijn onderzoek Late en lage vruchtbaarheid, dat er niet een eenduidige conclusie getrokken kan worden, omdat er veel variatie in de natuur zit. Het blijkt dat mannen tussen de 20 en 35 het meest vruchtbaar zijn en 28 dé optimale leeftijd is. Dat geldt echter niet voor elke man.

Vruchtbaarheid verbeteren

Hoe kun jij je vruchtbaarheid verbeteren? Als het gaat om de gezondheid van je sperma zijn vitamine C en E van cruciaal belang. Daarnaast helpen zink en selenium bij de productie van zaadcellen. Voorkom dat je testikels te warm worden. Ga dus niet te vaak naar de sauna en draag geen strak ondergoed. Volgens Beets is het verder belangrijk om veel groenten, fruit, volkorengranen, noten, peulvruchten en zaden te eten. En natuurlijk niet roken en matig zijn met alcohol.

Deze tekst is goedgekeurd door Karin Schuurman, eigenaar van Care4Sex Praktijk voor Seksuele Gezondheid.

Auteur: redactie van Dokterdokter
Bronnen: Mens Health, The Guardian

3 Reacties

  • Merlene schreef:

    Ik HB een vriend vn 42 en ik bn 36 kan ik nog zwanger worden??

  • Andre schreef:

    Mijn grootvader was 74 jaar oud toen zijn jongste dochter geboren werd. Heel gezond en zonder enig gebrek. Spijtig genoeg stierf hij een jaar na de geboorte van het kindje. Ethisch misschien niet verantwoord maar een man kan heel lang kinderen maken. Pittig detail: zijn tweede vrouw was de jongste zus van zijn eerste vrouw en een pak jonger dan hem, tweede huwelijk nadat hij weduwnaar was geworden. Hart onder de riem voor mannen die zich vanaf 35 jaar zorgen maken…

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *