Is seks na de overgang voorbij?

oude vrouw

Bijna elke vrouw krijgt er vroeg of laat mee te maken: de overgang, ook wel de menopauze genoemd. Dit betekent dat de menstruatie stopt. Maar liefst 80% van alle vrouwen die in de overgang komen krijgt te maken met overgangsklachten! Wat betekent de overgang eigenlijk voor je seksleven?

In feite komt iedere vrouw een keer in de overgang, behalve vrouwen waarbij op vroege leeftijd de baarmoeder wordt verwijderd. Vaak wordt gedacht dat vrouwen na de overgang nog steeds regelmatig zin in seks hebben. Helaas geldt dit voor een groot deel van de vrouwen niet. Uit onderzoek blijkt dat twee derde van de Europese vrouwen na de menopauze geen zin meer heeft in seks. Voor één derde van de vrouwen blijft de zin hetzelfde of neemt het zelfs toe.

Seksualiteit en leeftijd

Seksualiteit is gelukkig niet aan leeftijd gebonden, maar seksuele gevoelens zien er op verschillende leeftijden wel verschillend uit. Dat heeft te maken met iemands individuele ontwikkeling, met relaties en met lichamelijke veranderingen. Als je verliefd bent, is er in veel gevallen een enorme piek in je seksuele activiteiten omdat er stimulerende stoffen vrij komen in je hersenen. Op een gegeven moment gaat dat over en gaan factoren zoals tijd, rust en zin (maken) voor seks een rol spelen. Bovendien voelen veel vrouwen zich als ze ouder worden minder aantrekkelijk, waardoor de behoefte aan seks af kan nemen.

Veranderingen door de overgang

De overgang heeft fysiek veel invloed op seksualiteit. De eierstokken gaan niet alleen steeds minder oestrogeen produceren, vaak produceren ze ook geen testosteron meer. Dit is het hormoon dat verantwoordelijk is voor de seksuele zin (libido) bij vrouwen. De verminderde hormoonproductie beïnvloedt de vagina: deze wordt droger en de vaginawand en schaamlippen worden dunner en kwetsbaarder. Deze droogheid en gevoeligheid kunnen het plezier in vrijen verminderen.

Seks hoeft zeker niet voorbij te zijn

Ook al verandert er veel in de hormonale huishouding, toch zijn er ook veel factoren die de zin in seks in positieve zin stimuleren. Zo krijgen oudere vrouwen vaak meer rust en gelegenheid om met seks bezig te zijn en kunnen ze zich beter ontspannen. Ook weten vrouwen op oudere leeftijd vaak veel beter wat ze willen en kan dit een belangrijke bijdrage leveren aan hun seksuele genot. Het is een feit dat seksuele gevoelens en het vermogen om klaar te komen bij vrouwen blijven bestaan. Soms tot op zeer hoge leeftijd.

Huisarts

Voor veel vrouwen is de drempel om dit onderwerp aan te kaarten bij hun huisarts best hoog. Toch kan het echt helpen. De huisarts kent de problematiek en kan je adviseren, hulpmiddelen voorschrijven of doorverwijzen naar een gynaecoloog.

Auteur: Ine Mulder
Bronnen: Menoblues, handboek voor vrouwen in de overgang; vrouwen en overgang.nl, Rijksuniversiteit Groningen

6 Reacties

 • Het wasscheetje schreef:

  Ik ben 51 jaar en over de lust in seks heb ik niks te klagen! Alleen een hoop gezeur over het seks voor het huwelijk in de kerk wat niet mag! Soms zit het geloof zo in de weg dat ik amper plezier kan hebben in seks! Maar ik stap niet zomaar van me geloof af! En als ik in de overgang zit dan menstrueer ik minder! Maar op zich kan ik wel last krijgen van Migraine! Ja, vervelend is dat dan! Er waren vrouwen bij die alles beter weten! Dan zeggen hun bv. als je teveel aan seks doet dan krijg je migraine omdat je geweten gaat werken in het geloof! Hou toch op! Je komt heus niet zomaar in de hel! Ik zou willen dat mensen elkaar in de waarde laten in plaats van bij ieder scheet op een slakje zout te leggen om de echtscheidingen die worden gemaakt, samen wonen etc! En als vrouwen in de overgang zijn en nooit getrouwd zijn geweest, mag je zo iemand niet verplichten te gaan trouwen!

 • Pietermannentjes schreef:

  reageren? Hoe ‘simpel’ ‘prettig’ kan het zijn, zonder dat je naar anderen luistert, ik ben 77 en mijn, (jawel) toekomstige is 76, wij genieten van elkaar, liggen elkaar heerlijk te verwennen, word er niemand bevredigt, geen probleem, wij blijven van elkaar houden.
  Het wakker worden, wat heet wakker worden, gewoon wakker, elkaar uitgebreid goede morgen wensend, met kusjes, elkaars heel gevoelige plekjes te strelen, en dat duurt dan wel eens een uurtje.
  Geniet van elkaar, praat met elkaar, praat met elkaar over alles, over alles wat je allemaal met elkaar kunt doen in bed, mag ook op de bank, overal in huis, GENIET!!!

 • miepje schreef:

  mijn nu ex man zei me dat als ik mijn libido niet snel genoeg terug kreeg hij niet meer met me wilde zijn. ik het maar moest vergeten. want dat was het enige wat we nog hadden vond hij na 27 en een half jaar samen zijn en twee kinderen samen te hebben. we hadden elke week sex…ik sprak uit dat het minder in me voelde en dat was een bedreiging voor hem. zijn opmerking sneed door mijn ziel. we hadden sex die nacht maar voelde me gemanipuleerd en een week daarna verliet ik de familie woning.

  • Luna schreef:

   Wat vreselijk voor je Miepje… gelukkig heb je het enige gedaan wat je kan doen als je zo behandeld wordt: opstappen, meteen! Ook ik ben gescheiden vanwege manipulatie al was ik 18 jaar getrouwd, we hadden ook een kind. Natuurlijk is niet alleen een laag libido de reden om uit elkaar te gaan: een liefhebbend stel komt daar wel weer uit maar ik herken heel veel in jouw verhaal. Kreeg ook dat soort dreigementen zo noem ik het maar even. Hij dacht dat ik nooit zou durven gaan, nou mooi wel! Wel heb ik hem nog gezegd dat hij maar eens moest bedenken dat hij al dan niet tijdelijk impotent zou kunnen worden door medicijnen oid.
   Ben nu volop in de overgang en heb totaal geen behoefte aan seks. Wat is het dan fijn om samen te wonen met een hond 😉 die is altijd blij me te zien, zeurt niet en snurkt ook niet. Wel gaat hij elke dag met me wandelen: daar is hij streng in want ik moet van de dokter elke dag een uurtje lopen ;-). Je man zal het zwaar hebben zonder zo’n wijze, sterke vrouw als jou om hem te steunen bij tegenslag. Hou je taai, doe ik dat ook, heel veel liefs!

 • Sintia schreef:

  Dame Miepje en Dame Luna

  Ik ben trots op jullie tweetjes er zijn weinig dames die dat durven wat jullie doen. Wilskracht en dapper en wijsheid
  De meeste dames blijven zitten in hun relatie en met heel veel verdriet en spijt dat ze het lef niet hebben om voor hun zelf op te komen

  ALTIJD MOET JE VOOR JEZELF KIEZEN OMDAT JIJ ZELF DE BELANGRIJKSTE PERSOON IN JE EIGEN LEVEN BENT.

  Ik wens jullie heel veel wilskracht en geluk en gezondheid in jullie verdere leven

  Warme groet van Sintia

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *