Geniet langer, stel je zaadlozing uit

Geniet langer, stel je zaadlozing uit

Veel mannen hebben een vroegtijdige zaadlozing die kan zorgen voor stress en teleurstelling in bed. Hoe kun je je seksleven verbeteren?

Te vroeg klaarkomen is de meest gerapporteerde seksuele klacht bij mannen. Ongeveer één op de tien mannen heeft er (wel eens) last van. Alle mannen hebben het wel eens meegemaakt: je bent zó opgewonden dat je in no time klaarkomt, zonder dat je hier controle over hebt. Veel mannen hebben een periode waarin ze te snel klaarkomen en kunnen daar prima mee dealen. Maar als je altijd heel snel klaarkomt en dit het seksuele genot van jou of je partner in de weg gaat staan, wordt het een probleem.

Wat is “te vroeg”?

Er bestaat tussen mannen veel variatie in de tijd tussen penetratie en orgasme. De helft van de mannen komt binnen zes minuten klaar na penetratie, de andere helft later. Een klein deel van de mannen komt binnen één minuut na penetratie klaar of zelfs vóór de penetratie. Dan spreken medici van een vroegtijdige zaadlozing (Leusink & Ramakers, 2014).

Oorzaken van vroeg klaar komen

De meeste mannen leren geleidelijk aan hun orgasme te timen. Het kunnen timen kan worden verstoord door psychologische of biologische factoren. Psychologische factoren zijn te veel haast hebben of stress ervaren. Een biologische oorzaak kan een aangeboren verhoogde zaadlozingsreflex zijn. Er is ook een groep mannen die na een periode zonder problemen opeens of geleidelijk aan last krijgt van te vroeg klaarkomen. Meestal spelen psychologisch factoren dan de grootste rol, dus een hoog spanningsniveau of het gevoel te moeten presteren, bijvoorbeeld in geval van een nieuwe relatie.

Gevolgen voor de partner

Veel mannen denken dat penetratie het doel is van seks en dat ze daardoor hun partner tot een orgasme kunnen brengen. Dat is een misvatting. Als het om vrouwen gaat, is penetratie vaak niet dé manier om klaar te komen. Vrouwen komen klaar door stimulatie van de clitoris en veel vrouwen kunnen niet klaarkomen door penetratie. Dus leg het idee “ik moet (lang) kunnen penetreren” naast je neer. Dat scheelt al veel spanning.

Behandelmogelijkheden

Mocht je toch wat aan je vroegtijdige zaadlozing willen veranderen dan zijn er mogelijkheden.

De meest voor de hand liggende is leren uitstellen. Niet door op uitstel te focussen, want dan lukt het vaak juist niet. De man kan leren zijn opwinding beter te voelen en leren spelen met het laten komen en laten gaan van zijn opwinding. Hieronder staan een paar technieken genoemd die daarbij behulpzaam kunnen zijn. Als spanning en faalangst een te grote rol spelen, dan kun je begeleiding inschakelen van een NVVS-seksuoloog.

Knijptechniek

Je kunt zelf proberen controle over je ejaculatie te krijgen. De eerste is de ‘knijptechniek’. Hiermee voorkom je dat bloed naar je penis stroomt, zodat hij niet stijf kan worden. Je past de knijptechniek toe zodra je het gevoel hebt dat je gaat klaarkomen. Knijp je penis af door je duim en wijsvinger vlak onder de eikel om de penis te leggen. Houd dit twintig seconden vast, zodat je het bloed wegduwt uit de penis, waardoor de erectie wat afneemt en je het orgasme uitstelt. Daarna kun je weer verder gaan met de seks.

Onderbreken

Sowieso kan het onderbreken van de opwinding door even te stoppen met de geslachtsgemeenschap een goede remedie zijn. Zodra je voelt dat je gaat klaarkomen, wissel je van standje, of stop je even helemaal met de seks. Als de opwinding weggeëbd is, pak je de draad weer op. Het is belangrijk om samen met je partner te werken aan het voortijdig klaarkomen. Speel dus open kaart, zodat je je niet hoeft te schamen of er psychisch onder hoeft te lijden.

Condoom

Inmiddels zijn er ook hulpmiddelen op de markt waarmee je het hoogtepunt kunt uitstellen. De doodnormale huis-tuin-en-keuken condoom zorgt er sowieso al voor dat er minder wrijving is tijdens de penetratie, en het pauzeren om een rubbertje om te doen haalt ook al wat opwinding weg. Inmiddels zijn er ook condooms met een verdovende crème op de markt, die je penis tijdelijk een beetje verdooft, waardoor je later klaarkomt.

Medicijnen

Voor de mannen met een biologische aanleg voor vroegtijdig klaarkomen, zijn er medicijnen die helpen bij uitstel van het orgasme. Het enige middel dat officieel geregistreerd staat voor deze klacht is dapoxetine. Daarnaast staat een aantal antidepressiva uit de groep SSRI’s bekend om hun orgasme-vertragende bijwerking. Overleg met je huisarts wat passend is.

Auteur: Rhijja Jansen, in samenwerking met seksuoloog Esther van der Steeg

17 Reacties

 • gaymo schreef:

  Vroegtijdig klaarkomen is niet alleen iets van mannen, ook vrouwen kunnen daar last van hebben. In uw artikel richt u zich veelal tot de man, terwijl de vrouw het er vaak ook moeilijk mee heeft. Soms hebben mannen het als een gewoonte gemaakt om snel klaar te komen. Dan hebben ze daar geen probleem mee, maar dan vinden ze de vrouw lastig en zij krijgt alle schuld. Zo wordt ze verweten dat haar orgasme te lang wegblijft en hij heet weinig zin daarop te wachten. Seksuele problemen worden vaak vanuit het oogpunt van de lustbevrediging van mannen bekeken. Het lijkt alsof de vrouw er maar bij hangt. Haar seksuele probleem wordt niet besproken.

 • Anoniem schreef:

  Extreem kietel gevoelig zijn en plotseling erg nodig naar de WC moeten; wordt dit ook veroorzaakt door een gebrek aan Serotine?

 • Willem van Veen - NVSH - expert drdr schreef:

  @Anoniem
  Wat bedoel je precies met extreem gevoelig voor kietelen zijn? Het verband tussen gekieteld worden en naar het toilet moeten, wordt veroorzaakt door activiteiten van het autonome zenuwstelsel dat onder andere de controle heeft over onze organen. Hierbij spelen ook stofjes als serotonine een rol maar in dit geval betreft het niet serotonine maar acetylcholine en norepinphrine (noradrenaline).

  Willem van Veen – NVSH http://www.nvsh.nl – expert drdr

 • Anoniem schreef:

  Hallo Dr. van Veen
  Bedankt voor u antwoord. Met extreem gevoelig voor kietelen, bedoel ik dat een lichte aanraking (vrij normaal tijdens de seks) voor een sterk gevoel van kietelen kan zorgen. In de plaats van genieten wordt het dan vaak ‘alle spieren aanspannen om niet in luitruchtig lachen uitbarsten’. Niet heel aangenaam. Omdat vroeg klaarkomen, plotseling naar de WC moeten (en dan heel nodig) en extreem kietelig, alle een reactie van overmatige gevoeligheid lijken, dacht ik een verband te zien. Het zou natuurlijk super mooi zijn als al die problemen op 1 manier bestreden zouden kunnen worden.
  Als dat niet mogelijk is, ben ik nogsteeds geinteresseerd hoe de verschillende problemen apart aangepakt zouden kunnen worden.
  Ik zag de verwijzing naar 2 medicijnen die serotine zouden kunnen verhogen. Kan je ook op een natuurlijke wijze je serotinepijl verhogen? Als ik kan blijf ik liever van medicijnen af.

 • andere anoniem schreef:

  Hallo Dr,
  Dat gevoel van enorm dringend naar het toilet moeten komt mij ook erg bekend voor. Voor kietelen ben ik altijd vrij gevoelig geweest,maar dat heeft nooit voor problemen gezorgd.
  Wel ben ik ook erg geïnteresseerd in manieren om je serotinepijl te kunnen verhogen zonder hier medicijnen voor te nemen. Kan dit dmv voeding bv.?
  Alvast bedankt

 • Volpassie schreef:

  Help…..
  Sinds kort heb ik een analyse gemaakt naar me sexuele leven in de afgelopen 5 jaar. Ik ben zelf 25 jaar oud en vind sex erg belangrijk. Ik er gek op eigenlijk en doe het liever zo vaak mogelijk.
  Waar ik nu tegen aanloop is dat ik naar mijn gevoel te snel klaarkom, het lukt me helaas nie om me orgasme langer uit te stellen. Als het me wel lukt dan valt me penis gelijk slaap en als ik weer me vriendin penetreer dan kan het weer snel naar een orgasme toe leiden.
  Ook ik kan me penis niet helemaal stijf krijgen,naar mij gevoel is hij altijd maar voor 80% stijf.

  Kan iemand me hierbij helpen aub?

 • @noname schreef:

  Hallo, ik heb dus ook een probleem dat ik te snel klaarkom, soms wel binnen 4 minuten al,
  heb geen flauw idee wat ik moet doen, heb alles geprobeerd, van gel tot de (knijp,balzak) oefeningen!

  Ik word er gewoon depresief van, want ben bang dat het niet meer weg gaat.
  ( heb nu 6 jaar een vriendin, maar we komen er samen niet uit..

  HELP ME AUB

 • engel schreef:

  ik heb ook een vraag,nl mijn man haalt tijdens onze sex wel 15 keer zijn penis eruit anders komt hij te snel klaar,ik vind dit heel storend want dat haalt bij mij mn lekkere gevoel steeds weg waardoor ik niet klaar kan komen en dan vind hij dat ik mn best niet doe om klaar te komen,mijn gevoel is dan weg.Heeft iemand dit ook ?En hoe los ik dit op?

 • mr x schreef:

  Sinds kort heb ik een analyse gemaakt naar me sexuele leven in de afgelopen 5 jaar. Ik ben zelf 23 jaar oud en vind sex erg belangrijk. Ik er gek op eigenlijk en doe het liever zo vaak mogelijk.
  Waar ik nu tegen aanloop is dat ik naar mijn gevoel te snel klaarkom, het lukt me helaas nie om me orgasme langer uit te stellen. Als het me wel lukt dan valt me penis gelijk slaap en als ik weer me vriendin penetreer dan kan het weer snel naar een orgasme toe leiden.
  Ook ik kan me penis niet helemaal stijf krijgen,naar mij gevoel is hij altijd maar voor 80% stijf.

  Kan iemand me hierbij helpen aub?

 • Anoniem schreef:

  Hallo,
  Ik vind het erg frustrerend ook ik kom snel klaar sterker nog als ik alleen al kijk of het word een beetje aangeraakt zeg maar krijg ik al een heel sterk gevoel..
  ik zou niet weten wat ik moet doen.. ik probeer altijd aan enge dingen ofzo tedenken zo dat het weer een kleinbeetje weg ebd maar dat is natuurlijk niet fijn!

 • tuurlijkanoniem schreef:

  Ik heb sinds 3 dagen geleden te horen gekregen dat mijn vriendin het liefde gevoel niet echt meer heeft, nou kan ik mij hierbij wel wat redenen voorstelen 1 kan ik heel goed wat aandoen maar de 2e is dus wat meer mensne hier hebben te snel komen. sex is voor mij ook erg belangerijk en natuurlijk soms wel eens TE maar wat ik ook probeer elke keer hou ik niet lang vol ik denk dat zelf 4 minuten nog lang zijn.

  heb het zelfs al eens geprobeerd om eerst zelf maar eens een hand te geven en een uurtje later dat met je vriendin te doen maar zelfs dat werkt niet. dit is sinds een jaar of 3 of 3 enhalf zo daarvoor was het vaak zelfs een probleem om klaar te komen, volgens me vriendin is het niet erg maar natuurlijk is dat erg. ik zou graag een antwoord willen zo snel mogelijk natuurlijk., moet het met medecijnen dan vind ik dat prima als er maar wat gebeurd het is natuurlijk ook niet goed voor het zelfvertrouwen.

 • GeorgeZ schreef:

  Hallo, prima tips!
  Ik heb zelf ook wat tips samengesteld dus mochten jullie nog verder op zoek zijn naar informatie op het gebied van een zaadlozing uitstellen ga dan naar http://www.zaadlozinguitstellen.com

 • anoniemn schreef:

  mijn man heeft het zelfde probleem en ik kan je zeggen dit is niet goed voor je relatie.
  Ik wil dat hij het langer vol gaat houden. ik heb geen plezier meer in de sex tussen ons beide. ik krijg de tijd niet op klaar te komen. Dus heb nu vaak zoiets voor mij hoeft het niet. En doe dan vaak maar net of ik geen zin heb.
  wat kunnen we hier aan doen zodat het in bed weer plezierig word.
  Help ons aub.

 • SexyT schreef:

  Mijn vriend komt ook vaak te snel klaar.. Echt zo jammer wa t de seks is zo lekker. Alleen als er een dag of 2 tusse zit gaat het beter 🙂 in het begin van onze relatie kon hij nochtans wel langer volhoude. En toen vrijden we vaak 2 of 3 keer op een dag, dus ik vond het niet erg dat hij snel kwam, als ik erna ng maar eens een rondje kon. Maar dat lukt nu helaas niet meer 🙁

 • Annoniem schreef:

  Onbeleefd om heletijd ”vriendin” er bij te zetten inplaats van ”partner” of ”vriend(in)”

 • Anoniem schreef:

  Ik ben een man van 24 jaar. Al sinds mijn 16 de heb ik problemen met vroegtijdig klaarkomen, elke keer weer. Ik kan me geen sex potje herrineren ooit die langer dan 2 minuten heeft geduurt. Al jaren hoor ik weer hetzelfde van eerste potje het is normaal, maar als ik eenmaal ben klaargekomen duurt het heel erg lang tot ik weer een erectie krijg? Wie kan mij helpen met dit probleem ???

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *