Geen zin? Misschien is het de pil!

Geen zin? Misschien is het de pil!

Minder zin hebben dan je partner. Een droge vagina. Niet voluit genieten als je vrijt. Dit kunnen bijwerkingen zijn van de anticonceptiepil.

Je hoeft natuurlijk niet altijd zin te hebben in seks. Maar heb je het gevoel dat je seksleven in een dal terecht kwam sinds je de pil bent gaan slikken? Dan zou het wel eens met elkaar te maken kunnen hebben. Het lijkt erop dat de pil de seksdrive van vrouwen doet afnemen. Dit komt door de mix van hormonen die je dagelijks inslikt.

Hoe?

De pil remt de productie van androgeen, zoals testosteron. Deze hormonen hebben invloed op je stemming en op je seksueel verlangen. Ook de frequentie van seksuele gedachten en fantasieën wordt beïnvloed, evenals de gevoeligheid voor seksuele stimulatie. Dit betekent overigens niet dat je van meer testosteron meer zin in seks krijgt.

SHBG

Daarnaast verhoogt de pil je productie van SHBG (seks hormoon bindend globuline). Uit diverse onderzoeken blijkt dat vrouwen met een hoog gehalte aan SHBG vaak minder zin in seks hebben.

Rechtstreeks

Een belangrijk onderzoek is dat van de Amerikaanse Claudia Panzer. Zij ontdekte in 2006 een rechtstreeks verband tussen pilgebruik en het afnemen van het libido. Pilgebruiksters bleken een vier maal zo hoog gehalte aan SHBG te hebben dan vrouwen die nooit de pil geslikt hadden.

Blijvend effect

Ze ontdekte ook dat deze bijwerking niet direct verdween wanneer de pilgebruiksters stopten met de pil. Zo’n vier maanden later was het SHBG-gehalte nog steeds twee maal zo hoog. Dit kan zelfs betekenen dat de pil blijvend effect heeft op de seksdrive van vrouwen. Maar hier is meer onderzoek voor nodig.

Iets extra’s

Een van de onderzoekers die het verband tussen zin/opwinding en de pil onderzocht heeft, is Hanneke Termeer. Vrouwen in haar onderzoek kregen naast de pil een testosteronachtig stofje om te kijken of dit extraatje een positief effect had op de zin en opwinding. Uit haar onderzoek bleek dat er mogelijk een verband is tussen testosteronachtige suppletie en een toename van zin en opwinding. Om dit verband echter evident te maken is meer onderzoek vereist. Daar houdt gezondheidswetenschapper Yvette Zimmerman zich momenteel mee bezig.

Overleg

Denk je dat de pil je seksdrive beïnvloedt? Overleg dan met je arts over een ander merk pil of een andere vorm van anticonceptie. Eventueel kan hij je doorverwijzen naar een seksuoloog.

Auteur: Corine de Goede, in samenwerking met gynaecoloog R.J.C.M. Beerthuizen en seksuologe J.M.M. Termeer
Bron: AMC, Journal of Sexual Medicine

4 Reacties

 • S schreef:

  Heb het zelf ook ondervonden. Ben een aantal jaar aan de pil geweest en merkte dat ik soms moeite had om nat te worden terwijl ik eigenlijk wel zin had. Heb nu sinds kort een spiraaltje en ben veel meer opgewonden! Maar heb er dus niks van gemerkt dat de pil nog maanden of zelfs voor altijd kan doorwerken, want ben net gestopt en het is nu al veel beter.

 • Wilco schreef:

  Zou dit ook gelden voor de prikpil.
  Is al jaren aan die prikpil en veelal problemen met de hormonen huishouding.
  Gevolg een zeer stroef lopend sex leven.

 • Lovely schreef:

  Met 15e aan pil. Jaren gedacht dat ik niet helemaal normaal was.Nu gestopt en na enkele maanden kreeg ik ideeen die ik nooit gehad had.
  Mijn wereld is open gegaan. Daar zou eigenlijk wat beter naar gekeken moeten worden. Het verschil is enorm.

 • libidoooo schreef:

  Ik nam eerst Yasmin , een pil waar ik absoluut geen klagen over had , nu heeft mijn huisarts plots de Deso 30 voorgeschreven , waarom weet ik dus niet .
  In het begin toen ik aan die pil zat werd mijn libido op sommige momenten veel te hoog , ik had periode’s dat ik wel iedere man kon verslinden en er maar niet aan weerstaan kon , later begon het peilsnel naar beneden te gaan , men mocht dan wat ze wilden , ik kreeg gewoon géén zin en kreeg ik een klein beetje zin werd ik gewoon niet vochtig en had ik zulke pijn bij seks dat ik uiteindelijk gewoon ermee stopte . Nu ging ik de bijsluiter even bekijken en zag ik dat mijn libido kon verlaagd worden bij zeldzame gevallen , huiduitslag e.d. , kortom een boel symptomen die overeenstemmen met wat ik allemaal voor heb , blijk ook een knobbeltje in de borst te hebben zelfs . dit moet nog voor nader onderzoek .
  Ik heb zelf al besloten dat ik om te kijken of het klopt gewoon ga stoppen met de pil ( er bestaan immers tijdelijk condooms ) , even weg met die Deso 30 en als mijn libido en andere klachten veranderen ligt het daadwerkelijk aan Deso 30 . Alleen vrees ik dat ik ga afvallen want ben mooi aangekomen van deze pil wel , gaan de kilo’s nu weg of blijven ze ? Dankjullie wel !

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *