Gebrek aan seks vaak reden voor scheiding

In 2016 waren er meer dan 30.000 scheidingen in Nederland. De meest voorkomende oorzaken zijn gebrek aan seks en tekortkomingen op emotioneel gebied. Ook laat onderzoek zien dat een echtscheiding vaak wonderen doet voor je seksleven.

Mensen worden steeds kritischer. Dat geldt ook voor de relatie waar ze in zitten. Vroeger was het heel normaal dat je je hele leven bij dezelfde partner bleef, omdat er simpelweg geen ander alternatief leek te zijn. Nu kiezen vooral vijftigplussers er steeds vaker voor om hun huwelijk te ontbinden als ze zich niet gelukkig voelen. Naast conflicten over het huishouden en geldzaken, zijn sleur, gebrek aan seks en emotionele aandacht de belangrijkste redenen waardoor mensen op elkaar uitgekeken raken.

Te moe voor seks

Vaak zijn een huwelijk met kinderen en minder seks onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het drukke gezinsleven met zeker in het begin veel gebroken nachten is vooral voor de vrouw vaak aanleiding om geen aandacht en energie voor seks te hebben. Maar als de kinderen groot zijn en er weer meer tijd en gelegenheid voor seks zou moeten zijn, keert bij veel getrouwde stellen de zin in seks niet echt terug.

Gebrek aan emotionele aandacht

Bovendien staan veel vrouwen minder open voor seks als ze te weinig emotionele aandacht van hun partner krijgen. Terwijl een groot deel van de mannen juist liever lichamelijke, seksuele aandacht geeft en vraagt. Waar dus te weinig emotioneel gedeeld en begrepen wordt, is gebrek aan seks vaak een logisch gevolg.

Kan je relatie wel wat meer romantiek gebruiken? Lees dan de tips in ons artikel Doe weer (eens) romantisch.

Een nieuwe start

Met anderen flirten of vreemdgaan, kan weer de spanning geven van het veroveren en ontdekken wat je gemist hebt in de sleur van je relatie.  Maar  veroorzaakt daarentegen in je relatie voor verwijdering, met vaak een scheiding als gevolg. Zeker bij vijftigplussers gebeurt dit nog weleens,  als de kinderen eenmaal zelfstandig zijn. Dan maken ze de balans op en vragen ze zich af of ze nog wel gelukkig zijn samen. Als dat niet zo is, zijn mensen binnen deze leeftijdscategorie liever alleen of gaan ze met een nieuwe partner verder.

Na scheiding meer seks

Opvallend is, dat zowel mannen als vrouwen na een echtscheiding weer evenveel zin in seks hebben. Uit een onderzoek bij 1.800 Britten blijkt dat 68 procent van de gescheiden mensen tussen de zes en twintig keer seks per maand heeft. Dat is meer dan bij de meeste getrouwde stellen. Seks speelt vaak een rol bij het verwerken van de breuk en bij het versterken van het zelfvertrouwen. Wel is het zo dat dit bij veel vrouwen na een tijdje weer afneemt en de aandacht verlegd wordt naar het emotionele vlak.

Deze tekst is goedgekeurd door Karin Schuurman, eigenaar van Care4Sex Praktijk voor Seksuele Gezondheid.

Auteur: Corina Blommendaal
Bronnen: CBS, Nu.nl, Vrouw.blog.nl

Pagina laatst aangepast op 4 juli 2019


Gerelateerd