Empty nest sydroom? Zo ontloop je het

empty nest syndroom

Als je kinderen het huis uit gaan, verandert het huis voor sommige mensen ineens van een gezellige drukte naar een sombere leegte. Veel mensen krijgen dan ook te maken met het zogeheten ‘empty nest syndroom’: een depressief syndroom bij mensen (vaak vooral vrouwen) waarvan alle kinderen op zichzelf gaan wonen. Wat is het empty nest syndroom precies, en hoe kun je het voorkomen? Dokterdokter vertelt je er alles over.

De periode waarin je kinderen uit huis gaan, hoeft niet alleen een verdrietige periode te zijn. Wetenschappelijk onderzoeker en psychologe Sara Gorchoff deed onderzoek naar de effecten van het empty nest syndroom Volgens haar kan het juist ook hét moment zijn om je leven een nieuwe invulling te geven. Zo heb je bijvoorbeeld veel meer tijd hebben voor quality time met je partner en andere leuke dingen.

Van opluchting naar verwarring

Het moment dat de kinderen het huis uit gaan, luidt een nieuwe fase in je leven in. Het actieve ouderschap loopt ten einde en de dagelijkse zorg voor de kinderen is er niet meer. Voor veel mensen is dat een opluchting, maar het gevoel van vrijheid kan omslaan in somberheid en verwarring. Hoe je hiermee omgaat, hangt voor een deel van jezelf af. Zo is het beter om niet af te wachten, maar om je leven tijdig een nieuwe invulling te geven. Bijvoorbeeld door een nieuwe hobby, (vrijwilligers)werk of meer quality time met je partner.

Meer quality time met je partner

Uit onderzoek is gebleken dat het huwelijksgeluk toeneemt nadat de kinderen het huis uit zijn. Gorchoff legt het uit: ‘De onderzochte vrouwen gaven aan dat ze zich rond hun veertigste druk met hun kinderen waren, terwijl ze twintig jaar later van elkaar kunnen genieten om wie ze zelf zijn’. Volgens de psychologe wordt het huwelijksgeluk soms ondermijnd door de kinderen: ‘partners gaan meer ontspannen en aangenaam met elkaar om als hun kinderen het huis uit zijn’.

Betere seks

Minder hectiek en minder zorgen hebben vaak een positief effect op het seksleven. Oudere stellen blazen hun seksuele relatie vaak nieuw leven in: ze zijn flexibeler in hun tijd en worden niet langer gestoord door hun kinderen. Is jullie seksleven in een sleur terecht gekomen? Lees dan hier hoe je seks weer leuk maakt.

Zo geniet je van je empty nest-periode

Kun jij wel wat tips gebruiken om (meer) van de empty nest-periode te genieten? Wij delen er een paar met je:

 • Maak nieuwe plannen: volg een cursus of begin met een studie, zodat je geest weer gestimuleerd wordt.
 • Geef de relatie met je kinderen een nieuwe invulling en houd op een gezonde manier contact. Dat betekent niet dat je dagelijks bij ze op de stoep moet staan, maar het is wel fijn om samen leuke dingen te doen en op de hoogte te blijven van de belangrijke dingen in hun leven. Besef en erken wel dat je kinderen nu volwassen zijn en hun eigen beslissingen nemen.
 • Zorg dat je blijft werken of zoek andere bezigheden die zin geven aan het leven, zoals vrijwilligerswerk of leuke hobby’
 • Voor vrouwen: beperk het effect van de overgang. Als je altijd alleen maar met je gezin bezig bent geweest, heeft de overgang meer effect. Een opvlieger hou je niet tegen, maar de somberheid die gepaard kan gaan met de afname van progestagenen – hormonen die geproduceerd worden door rijpende eicellen – is wel degelijk te bestrijden.
 • Herontdek vrienden. Vrienden en vriendinnen die in dezelfde levensfase zitten, hebben nu ook meer tijd en zijn flexibeler. Onderneem samen dingen en bespreek samen de nieuwe fase waarin je huwelijk of relatie zich begeeft.
 • Kun je het zorgen voor anderen niet loslaten? Een huisdier maakt het wat minder stil in huis en uit onderzoek blijkt dat een hond of kat een goede remedie is tegen stress en depressie.

Heb jij last (gehad) van het empty nest syndroom? Wat doe of deed jij er tegen?

Auteurs: Ton Bakker en Demi de Jong
Bronnen: Medical News Today, Vitaal.nl

3 Reacties

 • Jan schreef:

  Ook vaders kunnen er flink last van hebben.

  • Gerxp schreef:

   @Jan
   Dat klopt inderdaad.
   Het is nu 5 dagen geleden dat mijn jongste dochter met wie ik een goede band heb op kamers ging.
   Dikke tranen nu ik alleen ben….. een vreselijk gevoel waar ik niet op voorbereid was. Momenten van rust slaan om in momenten van verwarring en verdriet. Dan heb ik het gevoel dat ik stik en adem tekort kom.

 • Pluis. schreef:

  De eerste maand zit erop, eerst voelde het even als ‘luxe’, al die vrije tijd voor mij! Ik ben gescheiden, precies toen de oudste op kamers ging wonen. Daarmee kwam er een extra belasting op mij. Papa ging met nieuwe vrouw eruit, de jongste bleef samen met mij achter. Nu is zij ook op kamers en de stilte is vreselijk. Alle hulp die ik kan vinden gaat over hoe je je partner weer kan hervinden….niks partner! Dus dit is dubbel, de scheiding speelt weer op, ik moet erg zoeken naar perspectief. Elke dag zelf invullen, zorgen dat ik iets ‘leuks’ doe, of iemand zie is niet te doen. ik mis erg de steun voor pas gescheiden lege nest-vrouwen /mannen.

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *