De lichamelijke effecten van verliefdheid

De lichamelijke effecten van verliefdheid

Verliefdheid brengt niet alleen je hoofd op hol, ook in de rest van je lichaam gebeurt van alles. Voor de romantici onder ons is verliefdheid het mooiste dat je kunt overkomen. Maar er zitten wel wat lichamelijke ongemakken aan verbonden. Dat zie je terug in de vele gezegdes die hieraan refereren. Wat gebeurt er eigenlijk in ons lichaam als we verliefd zijn?

Gezegde 1: Liefde maakt blind

Hoe kon ik ooit verliefd zijn op zo’n egoïstische onbenul? Helaas zie je de eerste maanden van verliefdheid wat minder scherp. Je lichaam draagt daar zijn steentje aan bij. Dit blijkt uit een Amerikaans onderzoek gepubliceerd in The Journal of Comparative Neurology. In het onderzoek kregen hevig verliefde personen een foto van zijn of haar geliefde te zien. Bij het zien van de foto lichtte het hersengebied op dat je motivatie en beloningssysteem controleert.

Ditzelfde gebied is verantwoordelijk voor de aanmaak van het hormoon dopamine, een stof waardoor je plezier of pijn voelt. Als je verliefd bent, stijgt de aanmaak van dopamine. En daar krijg je een euforisch gevoel van. Je blijft gemotiveerd om de affectie van je geliefde te winnen, omdat je steeds weer hetzelfde gelukzalige gevoel of de beloning wilt ervaren. Bij drugsgebruikers wordt hetzelfde hersengebied geactiveerd wanneer ze verwachten drugs te krijgen. Door de constante focus op het zien van je geliefde, vertoon je soms irrationeel, verslavend of obsessief gedrag. En daarbij kan je blind worden voor de werkelijkheid.

Gezegde 2: Je hart verliezen

Alleen al bij het denken aan die ene persoon, gaat je hart sneller kloppen. Ook dit is lichamelijk te verklaren. De hypothalamus, een belangrijk regel- en meetcentrum van de hersenen, stuurt onder andere het autonome zenuwstelsel aan. Dit zenuwstelsel regelt weer je ademhaling, spijsvertering, het verwijden en vernauwen van bloedvaten en je hartslag. Bij verliefdheid produceert de hypothalamus indirect grote hoeveelheden fenylethylamine en noradrenaline. Dit zijn neurotransmitters die boodschappen overbrengen. Deze boodschappers geven aan je autonome zenuwstelsel door dat je hart sneller moet kloppen. Zo kan bij een orgasme van een verliefd persoon de hartslag oplopen tot 180 slagen per minuut. Dit is even hoog als bij iemand die een parachutesprong maakt. Als je een donorhart hebt, zal je hart rustig door blijven kloppen, omdat de zenuwbanen dan zijn doorgesneden.

Gezegde 3: Vlinders in je buik hebben

Je krijgt geen hap door je keel en je hebt een gevoel in je buik alsof je in een achtbaan zit. Ook hier zitten stoffen als dopamine en noradrenaline achter. Deze stoffen zijn amfetamines, net als van het verdovende middel speed. Gebruik je speed, dan kun je de hele nacht blijven dansen zonder dat je moe wordt of honger krijgt. Via het autonome zenuwstelsel onderdrukken amfetamines het hongergevoel en jagen ze de bloedcirculatie omhoog. Door deze verhoogde bloedcirculatie krijg je het gevoel alsof er vlinders in je buik zitten.

Gezegde 4: De vonken spatten er vanaf

Het is niet een erg romantisch beeld dat verliefdheid slechts een chemisch proces is. Maar romantici hoeven niet te treuren. Uiteindelijk kan alleen die ene speciale persoon jou slapeloze nachten bezorgen. Er is letterlijk chemie nodig tussen twee personen om verliefdheid te kunnen ontvonken.

Auteur: Rachel van de Pol
Bronnen: RijksUniversiteit Groningen, WebMD

11 Reacties

 • mohamed schreef:

  ik ben wel een keer verliefd op een meis je ze was mooi en leuk
  ze vroeg aan mij we gaan kussen haar lipen waren gald we bleven lang

 • jaja schreef:

  Mohamed, wat bedoel je nou met gald

 • lisa schreef:

  Hoi ik ben Lisa ik ben 14
  ik ben al twee maanden op een jongen ik durfde het hem niet te zeggen maar nu denk ik had ik het maar toch gedaan nu gaat hij namelijk met een ander leuk meisje uit
  Wat moet ik nu doen???

  • ikhelpjou schreef:

   ik weet wat je moet doen namelijk: geef hem een knuffel en zeg: ik ben veel knapper doei love bai bai en dan kus je hem en je bent klaar tadaaaaa

 • Black swan schreef:

  Hoi ik ben niet verlief op iemand maar op ballet. Altijd als ik dans krijg ik vlinders in mijn buik als in niet dans moet ik bijna huilen omdat ik perse wil dansen. Is dit erg?

 • Richard schreef:

  Hallo wij zijn Loes en Richard en wij zijn super verliefd op elkaar, nu zitten we met een klein probleempje. Sinds zeer kort krijgt Loes namelijk last van een naar drukkend gevoel in de linker onderbuik. Heeft iemand een rationale verklaring en oplossing voor ons om dit probleem te verhelpen? Voor de rest vinden wij het namelijk hartstikke leuk dat we verliefd zijn.

 • london tipton schreef:

  ik hou van mijzelf.

 • Silliejean schreef:

  verliefd zijn is vlinders in de buik en jeuk tussen de benen…

 • Iemand schreef:

  Ik ben 13 jaar, ik ben een meisje en ik ben al 5 jaar bevriend met mijn nu allesbeste vriendin. We doen alles samen en zijn gehecht aan elkaar, we zijn supergoeie vriendinnen enz. Ik weet niet wat het is maar ik moet bij haar zijn anders krijg ik een triest gevoel ik heb het gevoel dat ik niet zonder haar kan en ik weet niet maar ik denk dat ik verliefd op haar ben maar ik weet niet ofdat zij op mij is, want bijvoorbeeld laatst bleef ik bij haar slapen en we keken samen film in bed ( gwn als vriendinnen) en ze schoof naar mij toe en lag tegen mij aan opeens en legde haar voet tegen mijne en opeens overwelmde mij een kriebelend gevoel in mijn buik en ik voelde mij zo gelukkig en verliefd… kan dit? In de nacht sliepen wij maar zij beweegt vaak in haar slaap mischien doet ze alsof ze slaapt want ik was wakker en ze draaide zich om naar mij toe en ging tegen mij aanliggen en ik kreeg hetzelfde gevoel in mijn buik want we deden een soort lepeltje maar ze deed zlsof ze sliep en omg kan dit dat ik verliefd ben op haar en zij op mij telkens bv als ze iets verteld legt ze haar hand op mijn arm en ze doet zo onopvallende aanrakingen en telkens krijg ik dat gevoel wete. Jullie ofdat dit verliefdheid is? Groetjes

  • itsjustme schreef:

   Hoi,
   Ik zal alles proberen om op een rijtje te zetten en proberen uit te vogelen of je echt gevoelens voor haar hebt. Als het wel natuurlijk is kan naar haar toe stappen en vragen of ze op iemand verliefd is. Als ze dan zegt ”ja” dan is de kans bijna wel groot genoeg dat jullie gevoelens voor elkaar hebben. Ik zal het zeker aan haar vragen, en als je het niet durft leg dan een briefje bij haar neer als je bij haar bent.

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *