Chlamydia symptomen: je herkent ze niet altijd

Seksualiteit & relatie 17 maart 2017
chlamydia, chlamydia symptomen

Onveilig vrijen leidt soms tot chlamydia. Chlamydia is een bacteriële infectie waarbij de bacteriën zich nestelen in de slijmvliezen van de geslachtsdelen of de anus. Chlamydia symptomen zijn niet altijd zichtbaar en kunnen tot ernstige complicaties leiden, zoals onvruchtbaarheid en ontstekingen. Chlamydia symptomen kun je dus overdragen zonder dat je hiervan bewust bent. Gelukkig is chlamydia goed te behandelen en kun je de symptomen vroegtijdig bestrijden. Dokterdokter bespreekt de chlamydia symptomen.

Vrouwen en mannen hebben verschillende symptomen wanneer ze chlamydia hebben. Zeventig procent van de vrouwen weet meestal niet dat ze chlamydia heeft. Bij ongeveer vijftig procent van de mannen treden chlamydia symptomen op. De incubatietijd van chlamydia is één dag tot vijf weken. Als chlamydia niet opgemerkt of behandeld wordt, ben je meer vatbaar om andere seksueel overdraagbare aandoeningen op te lopen en zeker als je meerdere sekspartners hebt. Er wordt dus aangeraden om altijd een condoom te gebruiken.

Veel voorkomende chlamydia symptomen bij vrouwen zijn:

Veel voorkomende chlamydia symptomen bij mannen zijn:

  • Een branderig gevoel bij het plassen
  • Witte, doorzichtige of waterige afscheiding van de penis
  • Zwellingen en pijn in de teelballen

Branderig gevoel bij het plassen

Een branderig gevoel bij het plassen ontstaat wanneer bacteriën zich vermenigvuldigen en opstijgen naar de nieren. Ze nestelen zich in de urinewegen waardoor er een bacteriële infectie ontstaat. Het kan invloed hebben op je blaas, nieren en urinebuis als de bacteriële infectie (chlamydia) niet wordt behandeld of wordt opgespoord. Een urineweginfectie komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Je urinewegen voorkomen doorgaans op hun eigen manier bacteriële infecties. Door te plassen verwijderen je urinewegen schadelijke bacteriën (micro-organismen) uit het lichaam. Bij chlamydia blijven sommige bacteriën tijdens het plassen in je lichaam zitten en nestelen zich vervolgens aan de wand van je blaas en urinewegen. Vervolgens kunnen deze bacteriën zich dieper in de slijmvlieslagen nestelen.

Pijn in de onderbuik

Pijn in de onderbuik wordt veroorzaakt doordat chlamydia opstijgt naar de eileiders. De bacteriën vermenigvuldigen zich en veroorzaken een eileiderontsteking die zich uitbreidt naar de buikholte. Dit wordt Pelvic Inflammatory Disease (PID) genoemd: ontsteking in het bekkengebied. Als dit niet of te laat behandeld wordt, veroorzaakt het littekens in de eileiders. Hierdoor raken soms de eileiders verstopt waardoor mogelijk onvruchtbaarheid of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap ontstaat.

Veel afscheiding

De bacteriële infectie die chlamydia veroorzaakt, heeft ook veel afscheiding bij vrouwen of afscheiding van de penis bij mannen als gevolg. Chlamydia zorgt dat veel cellen en bacteriën sterven, waardoor veel afscheiding nodig is om de bacteriën en cellen op te ruimen. Bij vrouwen zorgt dit voor veel afscheiding en dient het als oplossing voor het probleem in het lichaam. Bij mannen is er sprake van een ontsteking in de plasbuis als er afscheiding uit de penis komt. Bacteriën hechten zich aan het slijmvlies van de plasbuis waardoor het slijmvlies ontstoken raakt.

Bloedverlies tussen twee menstruaties of abnormaal bloedverlies

De baarmoeder is het meest kwetsbare orgaan in het lichaam van de vrouw. Veel bloedverlies door chlamydia wordt veroorzaakt door een ontsteking in de baarmoedermond.

Zwellingen en pijn in de teelballen

Zwellingen en pijn in de teelballen zijn het gevolg van een ontsteking in de balzakken. Via de zaadleider komt chlamydia in de balzak(ken) terecht. Als chlamydia langdurig aanwezig is, veroorzaakt het littekens en verklevingen in de plasbuis en zaadleiders. Deze infectie leidt mogelijk tot verminderde vruchtbaarheid.

Auteur: Naomi Adedeji
Bronnen: Umcutrecht.nl, Huidarts.com, Incubatietijd.nl, Thuisarts.nl, Gezondheidsplein.nl

Heb je chlamydia en wil je meer weten over de behandeling tegen chlamydia? Lees dan het artikel: Onveilig seks gehad? Doe de chlamydia-test

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *