11 oorzaken van erectieproblemen

Impotentie of erectieproblemen vinden veel mannen vooral gênant. Er niet over praten met je partner en het oplossen met Viagra lijkt de makkelijkste uitweg. Niet doen! Zet je schaamtegevoelens opzij en ga op zoek naar de oorzaak. Deze hangt namelijk sterk samen met je fysieke en/of psychische gezondheid.

Elke man maakt wel eens mee dat hij geen goede erectie krijgt tijdens het vrijen en dat is normaal. Pas wanneer sprake is van een blijvend probleem, of een steeds terugkerend probleem, is er echt sprake van impotentie. De ernst van impotentie is afhankelijk van de oorzaak.

Lichamelijk of psychisch

Bij ongeveer eenderde van de mannen met impotentie is er een lichamelijke oorzaak. Bij een zelfde aantal mannen is sprake van een psychisch probleem of een relatieprobleem. De derde groep bestaat uit mannen waarbij zowel lichamelijke als psychische of relationele problemen een rol spelen. Als mannen spontane erecties krijgen, tijdens bijvoorbeeld een erotische film, of 's nachts of 's ochtends met een erectie wakker worden, is bijna altijd sprake van relationele of psychogene impotentie.

Lichamelijke oorzaken van erectieproblemen

 • Chronische aandoeningen

  De samenhang tussen chronische aandoeningen en impotentie is het meest evident bij diabetes mellitus. Bijna één op de twee mannelijke diabetespatiënten kampt met erectieproblemen. Ook aandoeningen als aderverkalking, hart- en vaatziekten, nieraandoeningen en multiple sclerose kunnen erectiestoornissen veroorzaken. Deze ziektes kunnen door het hele lichaam de bloeddoorstroming of impulsen van het zenuwstelsel verminderen.
 • Levensstijl

  Leefgewoontes die de bloeddoorstroming doen verminderen, kunnen erectieproblemen veroorzaken. Roken, overmatig alcoholgebruik en drugsgebruik schaden mogelijk de bloedvaten en verminderen de bloeddoorstroming naar de penis. Mannen die al last hebben van aderverkalking en tevens roken, zijn extra kwetsbaar voor impotentie. Overgewicht en te weinig beweging zijn andere risicofactoren.
 • Medicijnen

  Bijwerkingen van medicijnen, zoals antidepressiva, anti-histaminica en kalmeringsmiddelen kunnen een oorzaak zijn van erectiestoornissen. Vooral de medicijnen die tegen hoge bloeddruk geslikt moeten worden, staan bekend om hun negatieve effect op de erectie. 43% van de mannen met hoge bloeddruk heeft soms of vaker last van erectiestoornissen. Hierbij moet gezegd worden dat de hoge bloeddruk zelf ook erectiestoornissen kan veroorzaken.
 • Operatie

  Een operatie kan soms de zenuwen en bloedcellen vlakbij de penis schaden, met erectiestoornissen tot gevolg. Bijvoorbeeld bij behandeling van prostaat- of blaaskanker. In sommige gevallen is de schade permanent en heeft de patiënt behandeling nodig om een erectie te bereiken. In andere gevallen is de schade tijdelijk en kan de man na zes tot achttien maanden weer erecties krijgen.
 • Te veel fietsen

  Onderzoek wijst uit dat fanatieke fietsers vaker met erectieproblemen kampen dan andere atleten. Dit komt doordat sommige fietszadels te veel druk uitoefenen op het perineum. Het perineum gelegen tussen de anus en de scrotum bevat aderen en zenuwen die belangrijk zijn voor de seksuele opwinding.

Psychologische oorzaken van erectieproblemen

 • Negatieve spiraal

  Hoewel een erectie een puur lichamelijk gebeuren lijkt te zijn, is het sterk afhankelijk van hoe een man zich voelt.  Elke man maakt bijvoorbeeld wel eens mee dat hij geen erectie krijgt op een moment dat hij dat wel wil. Mannen vinden dat vaak heel erg en zijn bang dat het nog een keer zal gebeuren. Alleen die gedachte al kan er toe leiden, dat er de volgende keer inderdaad geen goede erectie komt. Op deze manier ontstaat dan snel een neerwaartse spiraal.
 • Onzekerheid en schaamte

  Problemen op maatschappelijk gebied kunnen ook erectiestoornissen veroorzaken. Mannen die iets vervelends doormaken, bijvoorbeeld ontslagen zijn of die zich op een andere manier onterecht bejegend voelen, kunnen erectieproblemen ontwikkelen. Bij jonge mannen speelt te weinig kennis, schaamte of onhandigheid bij het vrijen nog wel eens een rol.
 • Relatieproblemen

  Je relatie heeft veel invloed op jouw zin in seks en op de mogelijkheden een goede erectie te krijgen. In een vaste relatie kunnen verveling en kleine irritaties hun stempel drukken op het seksleven. Deze kans is het grootst binnen relaties waarin weinig met elkaar gesproken wordt over de beleving van de seksualiteit. Bij buitenechtelijke relaties kunnen ook erectieproblemen ontstaan, meestal als gevolg van schuldgevoelens.
 • Traumatische ervaring

  Negatieve (seksuele) ervaringen in het verleden, bijvoorbeeld incest of verkrachting, leiden vaak tot erectieproblemen. Ook gebeurtenissen in de opvoeding kunnen een rol spelen. Bijvoorbeeld als seksualiteit in de opvoeding negatief gelabeld wordt of door het meemaken van een trauma op seksueel gebied. Hierdoor kan seksuele opwinding verbonden raken met een negatieve ervaring.
 • Prestatiedrang

  Bij mannen gaat seksualiteit nogal eens gepaard met prestatiedrang. Ze willen hun vrouw graag laten genieten en klaarkomen, het liefst tijdens de geslachtsgemeenschap. Wanneer zij weten dat de meeste vrouwen juist niet klaarkomen tijdens de geslachtsgemeenschap maar door andere seksuele stimulatie, kan dit de druk wegnemen.
 • Het vaderschap

  Een aantal kersverse vaders heeft weleens moeite een goede erectie te krijgen. Dit kan veroorzaakt worden door de enorme veranderingen in de gezinssituatie en de vermoeidheid, maar ook doordat ze moeite hebben om de vagina van hun vrouw - na het zien van de bevalling - weer als iets seksueels gaan zien. In de meeste gevallen duurt dit overigens hooguit een aantal maanden.

Zoek een oplossing

Wanneer je last hebt van erectieproblemen die langer blijven bestaan, is het verstandig een afspraak te maken bij je huisarts. Samen kunnen jullie nagaan wat de oorzaak zou kunnen zijn en welke behandeling daar het best bij zou kunnen passen.

Auteur: Rachel van de Pol
Bronnen: Aandoeningstekst impotentie, WebMD, Gezondheidsplein.nl

Pagina laatst aangepast op 4 juli 2019


Gerelateerd