11 oorzaken van erectieproblemen

11 oorzaken van erectieproblemen

Impotentie of erectieproblemen vinden veel mannen vooral gênant. Er niet over praten met je partner en het oplossen met Viagra lijkt de makkelijkste uitweg. Niet doen! Zet je schaamtegevoelens opzij en ga op zoek naar de oorzaak. Deze hangt namelijk sterk samen met je fysieke en/of psychische gezondheid.

Elke man maakt wel eens mee dat hij geen goede erectie krijgt tijdens het vrijen en dat is normaal. Pas wanneer sprake is van een blijvend probleem, of een steeds terugkerend probleem, is er echt sprake van impotentie. De ernst van impotentie is afhankelijk van de oorzaak.

Lichamelijk of psychisch

Bij ongeveer eenderde van de mannen met impotentie is er een lichamelijke oorzaak. Bij een zelfde aantal mannen is sprake van een psychisch probleem of een relatieprobleem. De derde groep bestaat uit mannen waarbij zowel lichamelijke als psychische of relationele problemen een rol spelen. Als mannen spontane erecties krijgen, tijdens bijvoorbeeld een erotische film, of ’s nachts of ’s ochtends met een erectie wakker worden, is bijna altijd sprake van relationele of psychogene impotentie.

Lichamelijke oorzaken van erectieproblemen

 • Chronische aandoeningen

  De samenhang tussen chronische aandoeningen en impotentie is het meest evident bij diabetes mellitus. Bijna één op de twee mannelijke diabetespatiënten kampt met erectieproblemen. Ook aandoeningen als aderverkalking, hart- en vaatziekten, nieraandoeningen en multiple sclerose kunnen erectiestoornissen veroorzaken. Deze ziektes kunnen door het hele lichaam de bloeddoorstroming of impulsen van het zenuwstelsel verminderen.

 • Levensstijl

  Leefgewoontes die de bloeddoorstroming doen verminderen, kunnen erectieproblemen veroorzaken. Roken, overmatig alcoholgebruik en drugsgebruik schaden mogelijk de bloedvaten en verminderen de bloeddoorstroming naar de penis. Mannen die al last hebben van aderverkalking en tevens roken, zijn extra kwetsbaar voor impotentie. Overgewicht en te weinig beweging zijn andere risicofactoren.

 • Medicijnen

  Bijwerkingen van medicijnen, zoals antidepressiva, anti-histaminica en kalmeringsmiddelen kunnen een oorzaak zijn van erectiestoornissen. Vooral de medicijnen die tegen hoge bloeddruk geslikt moeten worden, staan bekend om hun negatieve effect op de erectie. 43% van de mannen met hoge bloeddruk heeft soms of vaker last van erectiestoornissen. Hierbij moet gezegd worden dat de hoge bloeddruk zelf ook erectiestoornissen kan veroorzaken.

 • Operatie

  Een operatie kan soms de zenuwen en bloedcellen vlakbij de penis schaden, met erectiestoornissen tot gevolg. Bijvoorbeeld bij behandeling van prostaat- of blaaskanker. In sommige gevallen is de schade permanent en heeft de patiënt behandeling nodig om een erectie te bereiken. In andere gevallen is de schade tijdelijk en kan de man na zes tot achttien maanden weer erecties krijgen.

 • Te veel fietsen

  Onderzoek wijst uit dat fanatieke fietsers vaker met erectieproblemen kampen dan andere atleten. Dit komt doordat sommige fietszadels te veel druk uitoefenen op het perineum. Het perineum gelegen tussen de anus en de scrotum bevat aderen en zenuwen die belangrijk zijn voor de seksuele opwinding.

Psychologische oorzaken van erectieproblemen

 • Negatieve spiraal

  Hoewel een erectie een puur lichamelijk gebeuren lijkt te zijn, is het sterk afhankelijk van hoe een man zich voelt.  Elke man maakt bijvoorbeeld wel eens mee dat hij geen erectie krijgt op een moment dat hij dat wel wil. Mannen vinden dat vaak heel erg en zijn bang dat het nog een keer zal gebeuren. Alleen die gedachte al kan er toe leiden, dat er de volgende keer inderdaad geen goede erectie komt. Op deze manier ontstaat dan snel een neerwaartse spiraal.

 • Onzekerheid en schaamte

  Problemen op maatschappelijk gebied kunnen ook erectiestoornissen veroorzaken. Mannen die iets vervelends doormaken, bijvoorbeeld ontslagen zijn of die zich op een andere manier onterecht bejegend voelen, kunnen erectieproblemen ontwikkelen. Bij jonge mannen speelt te weinig kennis, schaamte of onhandigheid bij het vrijen nog wel eens een rol.

 • Relatieproblemen

  Je relatie heeft veel invloed op jouw zin in seks en op de mogelijkheden een goede erectie te krijgen. In een vaste relatie kunnen verveling en kleine irritaties hun stempel drukken op het seksleven. Deze kans is het grootst binnen relaties waarin weinig met elkaar gesproken wordt over de beleving van de seksualiteit. Bij buitenechtelijke relaties kunnen ook erectieproblemen ontstaan, meestal als gevolg van schuldgevoelens.

 • Traumatische ervaring

  Negatieve (seksuele) ervaringen in het verleden, bijvoorbeeld incest of verkrachting, leiden vaak tot erectieproblemen. Ook gebeurtenissen in de opvoeding kunnen een rol spelen. Bijvoorbeeld als seksualiteit in de opvoeding negatief gelabeld wordt of door het meemaken van een trauma op seksueel gebied. Hierdoor kan seksuele opwinding verbonden raken met een negatieve ervaring.

 • Prestatiedrang

  Bij mannen gaat seksualiteit nogal eens gepaard met prestatiedrang. Ze willen hun vrouw graag laten genieten en klaarkomen, het liefst tijdens de geslachtsgemeenschap. Wanneer zij weten dat de meeste vrouwen juist niet klaarkomen tijdens de geslachtsgemeenschap maar door andere seksuele stimulatie, kan dit de druk wegnemen.

 • Het vaderschap

  Een aantal kersverse vaders heeft weleens moeite een goede erectie te krijgen. Dit kan veroorzaakt worden door de enorme veranderingen in de gezinssituatie en de vermoeidheid, maar ook doordat ze moeite hebben om de vagina van hun vrouw – na het zien van de bevalling – weer als iets seksueels gaan zien. In de meeste gevallen duurt dit overigens hooguit een aantal maanden.

Zoek een oplossing

Wanneer je last hebt van erectieproblemen die langer blijven bestaan, is het verstandig een afspraak te maken bij je huisarts. Samen kunnen jullie nagaan wat de oorzaak zou kunnen zijn en welke behandeling daar het best bij zou kunnen passen.

Auteur: Rachel van de Pol
Bronnen: Aandoeningstekst impotentie, WebMD, Gezondheidsplein.nl

19 Reacties

 • Anoniem schreef:

  Ik vind het opmerkzaam dat er in dit stuk geen enkele keer geschreven is over de rol van de bekkenbodemspieren. Volgens mij is dit een tekortkoming.

  Niet alleen vrouwen (degenen die ooit al zijn bevallen zullen zich hier zeker van bewust zijn), maar ook mannen hebben bekkenbodemspieren (ook wel perineale spieren genoemd). Deze zijn gelegen tussen het schaambeen en het staartbeen, en een aantal van deze spieren bepaalt bij de man mede de kwaliteit (stijfheid en duur) van de erectie.

  De perineale spieren zijn willekeurige spieren. Dit wil zeggen dat ze gebruikt moeten worden om niet te verzwakken en zodoende kunnen bijdragen aan een betere erectie.

  In geval van erectieproblemen zijn de bekkenbodemspieren echter meestal al verzwakt, als gevolg van ongebruik, of als gevolg van een algemene lichamelijke zwakte bijvoorbeeld door een chronische ziekte. In dit geval moeten de spieren weer getraind worden zodat ze zowel kracht als uithouding zullen herwinnen en hun bijdrage aan een goede erectie kunnen leveren. Een gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut kan hierbij helpen door gradueel opbouwende oefeningen aan te leren.

 • ANO57 schreef:

  Ik werd twee jaar geleden geopereerd van een banale aambeienoperatie. Omgekeerd evenredig met het genezingsproces van de operatie ging min potentie achteruit, tot het moment dat ik omzeggens totaal geen reactie meer heb.
  Ik heb sedertdien ook van de anus tot de schaamstreek en penis een voos gevoel. Ook aan delen van de rechtervingers en het rechterbeen houd ik dit gevoel permanent over. De behandelende geneesheer wil een oorzakelijk verband niet aanvaarden. Taloze onderzoeken wijzen uit dat er geen bloedtoevoer meer is in drie van de vier aders welke verbinding geven naar de penis.
  Geen enkele arts biedt mij een mogelijke medische behandeling of slaagt erin het oorzakelijk verband aan te tonen.
  Mag ik uw opinie?

  met dank,

  • Steven schreef:

   Hoi Ano, de kwestie die je hier voorlegt is nogal ingewikkeld. Echter wanneer is vastgesteld dat de bloedtoevoer naar de penis onvoldoende is, dan moet hier een oplossing voor gevonden worden. Het lijkt mij absurd dat hier niets aan gedaan wordt. Wellicht een andere arts/ziekenhuis raadplegen? wellicht dat een Androloog meer informatie kan geven.

 • Paul West schreef:

  Niet alleen in man/vrouw, maar ook in man/man relaties komen erectiestoornissen voor.

 • troela schreef:

  Ik zit met een vraag
  je zou denken dat een man van 31 in de bloei van zijn leven is. Is het dan normaal dat hij binnen 24 uur geen 3 x een erectie krijgt

  • Steven schreef:

   Hoi Troela, dit is niet geheel normaal. Echter hangt dit natuurlijk van jouw gezondheid en psychische staat af. Wanneer je hier klachten aan ondervindt, bijvoorbeeld veel stress, weinig slaap, weinig beweging enzovoort. Dan kan dit probleem voorkomen. Mijn tip: zorg ervoor dat je gezonder gaat leven. Wanneer je dit al doet, dan raad ik aan om toch een bezoekje te brengen aan de huisarts.

 • Richard schreef:

  Ik heb een probleem dat ik veel te snel klaar kom.
  Daarbij dwing ik een ander te veel dingen die ze niet wil.
  Word al gek als ik haar borsten zie of zelfs aan raak.
  dit vormt een erg probleem in onze relatie waardoor mijn vriendin geen zin meer heeft.
  en zij kan niet haar zelf zijn of iets bij mijn doen.
  ik heb al geprobeerd met anti depressie tabletten maar er zouden ook gezondere manieren te zijn.
  Heeft u hier een oplossing voor. groet Richard

  • Steven schreef:

   Hoi Richard, zelf heb ik dit probleem ook gehad. Anti depressie pillen raad ik af. Wat bij mij gewerkt heeft zijn ejaculatie uitstelpillen. Wat ook kan werken, maar wat ik niet geprobeerd heb, is eventueel een erectiepil waarbij je meermaals kunt klaarkomen. Succes!

 • alex schreef:

  Ik heb een probleem dat ik niet klaarkom,
  Ik ben jaren geleden geopereerd aan mijn rug daar zat een ependimoom,in het ruggenmmerg zit nog een blokkade maar door een wonder funtioneerd alles nog .ook de erectie deed het nog maar nu niet meer ,wij proberen het nog wel maar het gaat niet meer .ik slik wel pijnstillers tegen de pijn in mijn onderbenen.
  3 jaar geleden nog geopereerd aan nierkanker mijn linkernier moet ik nu missen.
  Heeft u een oplossing????

  • Steven schreef:

   Heeft de huisarts niets kunnen voorschrijven? Zo niet, misschien dat een erectiepil uitkomst kan bieden? Je krijgt dan binnen 1 a 2 uren een harde erectie die tevens een aantal uren aanhoudt, ook na ejaculatie, zo te lezen is dit bij jouw ook niet mogelijk, wanneer je wel klaar kunt komen, zonder sperma te produceren, lijkt mij dit ook een kwestie voor een arts.

 • Johan schreef:

  Jaren geleden operatie dubbele liesbreuk gehad, merkte gelijk een erectie stoornis Arts mede,gaat over een jaar wel over. Maar dat was niet zo. Kreeg te hoge bloeddruk en medicatie hiervoor. resultaat krijg bijna geen erectie meer en de zaadlozing is moeizaam
  Oplossing is er niet en merk ook nog penis krimp . Heb het er erg moeilijk mee het laat mij niet los ,wens verder een ieder sterkte .

 • Fred schreef:

  Is de ziekte van Peyronie ook aanlieiding tot een verhoogd risico van hart en bloed vaten aandoening ?

 • Hans schreef:

  Afgelopen week ben ik voor het eerst naar een prostituee geweest. Voor 55 euro maakta ik een deal met de Roemeense schone genaamd Sonja.
  Omdat ik moest pinnen moest ik wachten op Marcel. (Marcel gaat over de pinautomaat)
  Toen mocht ik gaan liggen, ze begon me te pijpen. Maar het leek nergens op!
  Sindsdien ben ik niet meer in staat om een erectie te krijgen

 • Fabienne schreef:

  Hallo, heb een vraagje, sinds een aantal maanden heb ik gevoelens gekregen voor men beste vriend, hebben een aantal jaar in een zatte bui wel eens sex gehad maar dat was eenmalig toen, nu die gevoelens zijn wederzijds maar hij wilt geen relatie, maar het verlangen naar elkaar is er wel, hebben al verschillende keren orale sex gehad, maar steeds als het verder gaat en naar penetratie toegaat krijgt hij erectieproblemen… Zou dit een reden kunnen hebben? En vooral zou ik iets kunnen doen als vrouw om dit te verhelpen?

 • Paul schreef:

  Dag Fabienne,
  Ja, dit lijkt me zeer waarschijnlijk dat dit een reden heeft, het gebeurd niet zomaar, maar het lijkt mij dat het iets is in je vriend is dat maakt dat zijn erectie afneemt en dat het niet aan jou ligt. Misschien een soort angst om te moeten presteren. Wat jullie zouden kunnen doen is erover praten en jij zou begrip kunnen tonen als je dat voelt natuurlijk. Wil hij er niet over praten met jou, dan word het lastig, want het is iets wat tussen jullie gebeurd. Ik herken het wel en wat mij hielp is dat er niet perse gepenitreerd hoefde te worden, dat het geen must is. Maar wat erg belangrijk is, is dat er onderling vertrouwen is tussen jullie, dat creeert een bepaalde veiligheid. Maar je vriend wil geen vaste relatie en dat zal ook wel een oorzaak hebben. Nou ja, ik hoop dat je hier wat aan hebt. Veel succes ermee.

  Groet,
  Paul.

 • Anoniem schreef:

  Hallo,

  Ik ben 19 jaar en heb een probleem om mijn erectie vast te houden. Ik heb met een meisje geprobeerd te vrijen maar op het moment dat ik een condoom om wou doen werd mijn penis weer slap. Daarna heb ik een aantal keren zelf geprobeerd te stimuleren. Zolang ik door ging met wat ik deed bleef hij stijf, tot aan het klaarkomen aan toe. Maar als ik stop met het aanraken dan houd ik het maar ongeveer 20 seconden stijf.

  Wat kan hier de oorzaak van zijn? Ik wil van dit probleem af!

  Groeten

 • Bob schreef:

  Hallo
  Ik ben een man van 56 heb geen zin in sex en erectie probleem wat kan ik daar aan doen .

 • Jan schreef:

  Hoi, ik bestel pillen sinds pas bij https://www.dokterjaap.nl/ en ben er tevreden over. Ik kon daar verschillende soorten kiezen. De huisarts laat weten of ik me pillen ook echt krijg. Das wel fijn want ik slik nog wat anders en dan weet ik dat het veilig is. Ook ga ik liever niet langs hun enzo. Heeft iemand anders toevallig ook iets via dokterjaap besteld?

 • H. van den Berg. schreef:

  Ik ben een man vaan 77 jaar oud.Ik heb ongeveer vanaf 45 jaar een heel langzaam afnemende zin in sex. Tot nu toe heb ik geen pogingen ondernomen, om de oorzaak te achterhalen. toevallig zag ik vandaag in een TV-programma iets, wat mogelijk een oorzaak zou kunnen zijn. in dat programma werd terloops gezegd, dat radio-activiteit een oorzaak zou kunnen zijn. dar werd ik nieuwsgierig naar en daarom deze vraag. Ik heb, toen ik 43 jaar was, enkele weken in een radio-actieve omgeving gewerkt. kan dat een oorzaak zijn?

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *