Vaak buikpijn? Misschien is het een parasiet

Schoolkind 9 december 2015 23 Reacties
buikpijn

Veel buikpijn wijst in sommige gevallen op een parasiet. Gelukkig zijn er allerlei manieren om aan te tonen of jij wel of geen last hebt van parasieten. In het algemeen bestaat de diagnose uit het testen van de ontlasting. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een biopsie, ELISA-test of met de bekende TFT (Triple Feces Test). In dit artikel gaan we vooral in op TFT.

Eencellig

Darmparasieten zijn eencellige organismen die soms voor de mens ziekmakende eigenschappen hebben. Als je kind kampt met vage buikpijnklachten of langdurige diarree, dan heeft het zin om je arts te vragen naar een ontlastingstest, zoals het TFT-onderzoek. Hiermee kun je de aanwezigheid van parasieten aantonen.

TFT: Triple Feces Test

Bij een Triple Feces Test moet drie dagen achtereen een monster van de ontlasting worden verzameld in buisjes. Twee van de drie buisjes zijn voorzien van een fixerend middel, waardoor de parasieten niet afsterven en in een laboratorium met microscopisch onderzoek gevonden kunnen worden.

Onbegrepen buikklachten

Parasitoloog T. van Gool van het AMC in Amsterdam zegt dat je bij darmklachten behalve naar andere oorzaken ook altijd moet kijken naar darmparasieten en worminfecties. De Triple Feces Test heeft volgens hem aangetoond dat sommige veelvoorkomende parasieten kunnen leiden tot ernstige buikklachten bij kinderen. Darmparasieten zijn volgens hem vroeger door het ontbreken van een goede test ‘massaal over het hoofd gezien.’

Niet alleen in de tropen

Parasitaire infecties kun je niet alleen oplopen in tropische landen. In Nederland komt volgens Van Gool de parasiet giardia lamblia op grote schaal voor. De ziekteverschijnselen zijn diarree en buikpijn, al zorgt deze parasiet niet bij iedereen voor klachten.

Bij volwassenen, maar vooral bij jonge kinderen, kan een infectie met giardia soms overgaan in een chronisch ziektebeeld met diarree, gewichtsverlies en groeiachterstand.

Dientamoebe en blastocystis

De parasieten dientamoebe fragilis en blastocystis hominis veroorzaken bij veel mensen buikpijn, vermoeidheid, huiduitslag en gewrichtsklachten.

Hoewel van de blastocystis langdurig is gedacht dat het een onschuldige parasiet is, is volgens het AMC duidelijk dat bepaalde typen van deze parasiet wel ziekmakend kunnen zijn.

Het hele gezin

Als een kind met parasieten is besmet, is vaak het hele gezin besmet. Zeker een kwart van de bevolking heeft parasieten in de darm. Niet iedereen heeft er last van. De dientamoebe fragilis en giardia lamblia kunnen met medicijnen worden bestreden.

Besmetting

De besmetting met parasieten verloopt direct of indirect via ontlasting en slechte hygiëne, bijvoorbeeld door veelgebruikte handdoeken. Vooral kinderopvangcentra en verpleeghuizen zijn plaatsen waar de parasieten kunnen worden opgelopen.

Parasieten kunnen ook in cysten (cellen met een harde schil) overleven in de grond en kunnen voorkomen op ongewassen groente en fruit en in vervuild drink- en zwemwater.

Gerelateerde informatie over de blindedarm

Auteur: Jan Willem Wensink
Bronnen: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Praktijk Van As, Nederlandse Vereniging voor Parasitologie, Maag Lever Darm Stichting

23 Reacties

 • Anoniem schreef:

  Mijn zoon zit op een multiculturele school…met kinderen die dus regelmatig op vakantie gaan nnaar hun familie in ‘tropische’landen. De toiletten van de scholen van kleuters zijn NOOIT hygienisch schoon te krijgen…
  Ik had nooit gedacht aan een parasiet. Maar ga nu toch maar laten testen.
  hartlijk dank.

 • Anoniem schreef:

  Wij hebben deze test gedaan, en inderdaad de oorzaak van de klachten bleek de giardia lamblia te zijn. Niet te lang blijven knoeien!

 • Anoniem schreef:

  Staar u niet blind op de parasieten. Het is een gedeeltelijke uiting van de kern van het probleem: verzuring. Parasieten en andere pathogene belastingen in het lichaam kunnen alleen ontstaan en overleven in een verzuurde omgeving.
  Houd daarom de ph waarde van uw bloed in balans.

 • Anoniem schreef:

  Sinds een dik jaar hier in huis aan de orde van de dag na een vakantie in Spanje. Mijn zoon is met Blatocystis en DF besmet en heeft na vier kuren nog geen resultaat. Momenteel op een suikerarm dieet. Vermijdt (vruchten) suikers en suikervervangers. Hij heeft in ieder geval een stabielere stoelgang en minder tot geen buikpijn meer. Of de parasieten er nog zitten is de vraag. Ik ben na 4 TFT’s gestopt. Als het weg is zijn er op school weer genoeg besmettingsmogelijkheden. Blasto komt bij een kwart van de mensen voor…

 • Anoniem schreef:

  Of het arme kind heeft gewoon een lactoseintolerantie of coeliakie… Gekmakerij dit. En nog duur voor dde gezondheidszorg ook. Laat je huisarts maar uitmaken wat waarschijnlijk is, die hebben daarvoor geleerd, in tegenstelling tot overbezorgde moeders.

 • Anoniem schreef:

  Verdwijnen ze vanzelf???

 • Anoniem schreef:

  Ik ben het niet eens met het berichtje “laat ’t aan de dokter over”
  Het latijnse woord dokter betekent onderwijzer. Vroeger onderwees een dokter de patient om gezond te worden en te blijven. Voor diegene onder ons die het nog niet opgemerkt hebben: dit gebeurt (bijna) niet meer.
  De dokter van vandaag geeft pillen voor alles. Dokters van nu zijn er om je verantwoordelijkheid af te geven totdat je dit voor jezelf kan en/of totdat je jezelf voldoende onderwezen hebt. Begrijp mij niet verkeerd. Als ik mijn been breek ga ik naar een dokter toe. Daar zijn ze goed voor. Maar voor pijntjes en kwaaltjes ben ik mijn eigen dokter. Onderzoek en onderwijs uzelf. Wordt onafhankelijk en neem veranwoordelijkheid voor uzelf. Wees realistisch en eerlijk naar uzelf. Ga naar de dokter als u nog niet zover bent, maar laat het er niet bij zitten. Neem niet alles voor zoete koek aan en sla ook niet alles de
  wind in.

 • Anoniem schreef:

  Parasieten en andere pathogene belastingen kunnen niet ontstaan en overleven in een basische omgeving. Houd je ph waarde van je bloed in balans dan verdwijnen ze idd vanzelf. Dit heb ik eerder beschreven in dit artikel maar dat bericht is verdwenen. qua berichtjes betreft gebeuren er blijkbaar meerdere rare dingen. Zoek verder op Dr. robert young over het in balans brengen van de ph waarde van je bloed.

 • redhair schreef:

  Noi ik ben er ondertussen wel achter dat dokters maar vaak erg makkelijk denken en veel klachten niet serieus nemen. Ik ben er zelfs mijn dochter tijdelijk door kwijt geraakt omdat men dacht dat ik mijn dochter ziek zou praten later bleek dus wel degelijk dat ik gelijk had! Ik en mijn dochter bleken wel degelijk ziek te zijn. Ik blijf gewoon bij mijn eiegen gevoel en weet als geen ander wat wel of niet juist is in mijn klachten en laat me nooit weer afpoeieren omdat een dokter ´denkt´het zo goed te weten. Deze testen voor parasieten is een goed ding want er komen steeds meer ziekte´s/kwalen naar nederland en dit is zo´n simpele test die erger kan voorkomen. En hoge kosten voor de gezondheidszorg? Daar betalen we toch uiteindelijk ook onze premie´s voor!!

 • petertt schreef:

  nou als ik al kijk naar mijn huisarts, die zegt overal ja op, maar wil ik een verwijzing naar het ziekenhuis, krijg ik die niet, als ik zelf al een afspraak heb gemaakt en al in het ziekenhuis bent geweest, en ik dat dan aangeef, dan pas krijg ik die verwijskaart.

  en als ik al kijk in mijn omgeving, de huisarts die na 17.00u dienst heb, ziet je liever niet komen dan wel, halllo mensen kunnen ook ziek worden na 17.00u en in het weekend. netzoals mijn buurman vorig jaar, had een beetje last van zijn buik, belt naar de dokcterdienst, en wat zeggen neem maar 2 paracetamol in, de volgende dag was ie morsdood….en waar zijn we dan, je moet het aan de huisarts overlaten…nemen die ook de zorg over, van zijn kinderen, de financiele zaakjes, nee dacht het niet….

 • Petra schreef:

  Wat een verrassing om dit te lezen! Na maanden klachten van mijn dochter over heftige buikkrampen is uiteindelijk ook deze parasiet bij mijn dochter vastgesteld. Dit dankzij mijn huisarts die haar serieus nam en zijn vakliteratuur bijhield. Op een bepaald moment was het zo erg dat ze drie dagen in het ziekenhuis is opgenomen na weer een heftige krampaanval. De kinderarts kon alleen met acute blindedarm ontsteking komen en toen dat het niet bleek te zijn, zou het wel een spastische darm zijn (iets dat niet medisch is te traceren en vaak met tussen de oren wordt afgedaan). Ze is dan ook na drie dagen zonder behandeling naar huis gestuurd. Mijn huisarts heeft het er niet bij laten zitten en is uiteindilijk met deze parasiet gekomen. Na behandeling is het nog een keertje terug gekomen maar na de tweede behandeling is het definitief weg.

 • D schreef:

  Wat is er eigenlijk weinig info te vinden op internet over parasieten!
  Zelf ben ik er nu eindelijk achter dat mijn zoontje van bijna 2 een parasiet heeft. Na maanden buik en ontlasting klachten en 2 maal naar de dokter geweest te zijn, waarbij ik heb verteld dat in het gezin van mijn zus een parasiet was, eindelijk een andere dokter gesproken die mijn zoon meteen liet testen.
  De andere dokter heeft het beide andere keren gewoon weggewimpeld met: ” zal wel een virusje zijn.” Nu heeft diezelfde dokter een enorme fout gemaakt met de medicijnen omdat zij zich had vergist in de dagen. Ze dacht dat het al vrijdag was, dit kwam omdat zij op vakantie gaat en daar met haar hoofd zit !!! Ook wilde ze niet dat mijn man en ik ons lieten testen. Mijn man heeft al maanden klachten en ik ben 12 weken zwanger!!!!!!!!! ´t moet niet gekker worden!, BaHh sommige dokters kunnen beter een ander beroep kiezen!

 • Tas schreef:

  Evenals Petra heb ik met mijn zoontje van 5 jaar vier dagen in het ziekenhuis doorgebracht. Hier werden de hevige buikklachten uiteindelijk afgedaan als psychosomatisch…. Mijn zoontjes stemmingen waren wisselend vooral tijdens krampen. s Nachts veranderde dit in een schreeuwend ontroostbaar kind met buikpijn.Een psychologe verzekerde mij dat 90% van de buikklachten bij kinderen psychisch van aard zijn. Na het leven van mijn zoontje en ons gezin onder de loep te nemen, dient zich verder onderzoek aan…. dit was het advies waarmee wij naar huis gestuurd werden. Enkele dagen later had mijn dochter van 8 dezelfde symptomen….
  Een maand later contacteerde onze huisarts ons dat de uitslag van zijn stoelgang vermelde parasiet betrof.
  Dit geeft duidelijk weer hoe snel de ongerustheid van de ouders afgedaan wordt als louter tussen de oren…..

 • Anoniem schreef:

  Mijn zoon kreeg buikpijn toen hij 2 was hij bleek een amoebe te hebben antibiotica gekregen en toen moest het goed zijn hij is nu 6 en heeft nog steeds last weer 2 keer een tft test gedaan en 2 verschillende kuren later heeft hij nog steeds last de amoebe gaat niet weg, ik wordt hier zo moedeloos van

 • Lotte schreef:

  Ik zit nu in Bolivia en zoals veel buitenlanders heb ik ook last van verschillende parasieten en amoebes. Het rare is, hier zit op elke straathoek wel een laboratorium om het te testen en binnen 3 uur heb je de uitslag, niks geen ingewikkelde toestanden. Ook medicijnen zijn hier volop aanwezig. Wat raar is dat ik van veel buitenlanders hier hoor dat er in hen land (ja ook NL dus), zo weinig kennis is van parasieten en amoebes terwijl dat hier de normaalste zaak van de wereld is.. en dan spreek ik over het armste land van Zuid-Amerika. Heel vreemd vind ik het maar, ook het tropenziekenhius schijnt niet alle kennis in huis te hebben.Voordat ik terugga ga ik mezelf hier zeker nog een keer laten checken, want hier wil ik dus niet in NL mee rondlopen de reacties gezien.

 • Anoniem schreef:

  Ik kwam bij mijn huisarts en ben bekend met PDS. Hierdoor heb ik nooit veel achter mijn diarree gezocht, maar het werd erger en best lastig. Ik besprak dit toen ik bij de huisarts kwam met verkoudheidsklachten, waarop zij gelijk liet weten dat het ook een parasiet kon zijn. Dit blijkt na de TFT ook inderdaad het geval te zijn. Morgen begin ik met mijn kuur en dan zien we het wel weer verder. Maar de complimenten voor mijn huisarts als ik dit zo lees.

 • Kitty schreef:

  Bij mij kwamen ze er ook pas na anderhalf jaar achter (blasctocistis en dient). Ik was 19 kilo (van de 75) kwijt geraakt en was al mijn energie kwijt. Ik heb zelf de kuur betaald a 200 euro, omdat deze beter zou zijn.
  Wilde mijn jongste dochter (5 jaar) meteen laten testen, want die had veel buikpijn. Was niet nodig. Nadat ze steeds moeier werd en uiteindelijk alleen maar op de bank lag en buikpijn bleef houden, bleek dat ook zij een parasiet had (blast). Volgens de huisartsen kon het echter niet aan de parasiet liggen. Na veel gedoe is ze toch behandeld en binnen een week hadden we een ander kind. Ze speelt weer, is vrolijk, huppelt weer etc. Ik voelde echter dat hij bij mij weer terug was. ja hoor, dat klopte dus. Nu dus de vraag wat we hier mee moeten. Dat dure middel voor mij heeft dus niet gewerkt. En nu?

 • Kitty schreef:

  Nog een tip. Ik weet niet of het voor iedereen geldt, maar ik heb dus nu twee keer blastocystis hominis (gehad). Deze ‘verliest’ 1 keer in de 4 (of 8)dagen zijn cysten. Ik merk dat ik 1 keer in de 4 dagen éen half uur na het ontbijt erge kramp krijg en naar de wc moet. Dit is heftiger dan op andere dagen. Volgens mij is dat de dag dat de cystes worden uitgescheden. Wil je de parasiet dus via een tft test opsporen, begin dan op die dag. Als je die dag namelijk net mist, heb je mogelijk kans dat de parasiet er wel is, maar dat deze dan net niet gezien wordt.
  Door deze cyclus was ik er ook vrij zeker van dat de parasiet bij mij terug was. Ik was ook weer moe, sneller een hongergevoel tussendoor etc, maar dit is wel een heel duidelijk signaal. Succes allemaal!

 • Willeke schreef:

  Ik zoek goede kinderenarts voor de darmen problemen van mijn neefje van 3 jaar .

  Kunnen jullie mijn advies geven wat goed arts is voor mijn neefje ?

  Wat arts in Harderwijk maakt alleen maar foute .nu hebben wij geen vertrouwen er meer in .
  En mijn neefje blijft pijn in ze buik hebben en flauw vallen en de heel dag is die moe en dat voor kind van 3 jaar is dat niet goed

 • Anoniem schreef:

  Hebben jullie het boek van dr. Hulda Clark wel een gelezen: Handboek zelfgenezing. Dit boek gaat over parasieten en vervuiling. Erg interessant. Met een zapper zap je de parasieten dood. Veel succes.

 • G.van Bommel schreef:

  Na de ontlasting van mijn kleindochter, zij is 5,kwam er een wel 35 cm lange worm of iets uit, mijn dochter trok eraan maar het scheurde af,ze heeft nu steeds buikpijn en nu heeft ze moeten overgeven. Het ding wat er uitkwam is onderzocht en het was geen worm , maar wat nu?

 • Roos schreef:

  Mijn natuurgeneesarts heeft mij collostrum tabletjes voor geschreven . Voor de diende amoeba parasiet. En ook met psylium vezels de darmen schoonborstelen.

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *