Slaapt jouw kind genoeg?

Schoolkind 21 november 2017 4 Reacties
Slaapt jouw kind genoeg?

Slapen is nodig om het lichaam te laten herstellen van de inspanningen overdag, maar ook om de hersenen weer op te laden. Vooral kinderen hebben hun slaap hard nodig omdat ze nog groeien. Het ene kind heeft meer slaap nodig dan het andere. Maar hoe bepaal je hoeveel slaap jouw kind nodig heeft? Een aantal vuistregels helpen je hierbij.

Basisschool

Zodra kinderen naar de basisschool gaan, wordt het moment waarop ze ’s avonds naar bed gaan heel belangrijk. School kost veel inspanning en daar komen de activiteiten na schooltijd, zoals sport- of muziekles, nog bij. Om overal goed aan mee te kunnen doen is het belangrijk dat je kind goed uitgerust is. Als je kind vaak vermoeid of ziek is, slechte resultaten haalt op school of zich afwezig gedraagt, kan dat het gevolg zijn van te weinig slaap.

Bedtijd

Het tijdstip waarop je kind naar bed moet, hangt af van de hoeveelheid slaap die het nodig heeft. Als een kind bijvoorbeeld om zeven uur moet opstaan en twaalf uur slaap nodig heeft, dan moet het om 19.00 uur naar bed. En als het elf uur slaap nodig heeft, kan het om 20.00 uur naar bed. Om vast te stellen hoeveel slaap jouw kind ongeveer nodig heeft, bestaan de volgende richtlijnen:

 • Kinderen van vier en vijf jaar slapen gemiddeld twaalf uur per dag.
 • Kinderen van zes tot en met negen jaar slapen gemiddeld elf uur per dag.
 • Kinderen van tien en elf jaar willen graag minder naar bed, maar hebben toch meestal nog tien uur slaap nodig.
 • Kinderen van twaalf jaar hebben ongeveer negen uur slaap nodig.

Meer of minder slaap?

Om te bepalen of je kind genoeg slaap krijgt, kun je het vooral ’s ochtends observeren. Als het namelijk niet wakker te krijgen is en meerdere keren geroepen moet worden, is dat een teken van vermoeidheid en zal je kind eerder naar bed moeten. Begin bijvoorbeeld met een kwartier eerder en kijk of het dan de volgende ochtend beter gaat. Zo niet, dan nog een kwartier eerder. Net zo lang tot je kind ’s ochtends wél gemakkelijk wakker wordt. Als dat nog steeds niet lukt, kunnen er andere oorzaken zijn en is het raadzaam dit met je huisarts te overleggen.

Lees ook ‘Overgewicht bij pubers door slaaptekort‘ en ‘Laat pubers toch lekker slapen

Auteur: Corina Blommendaal
Bron: Ouders.nlOudersvannu.nl

4 Reacties

 • rudi schreef:

  Mijn kind van 10 wil op zondag om 23u15 gaan slapen omwille van een televisieprogramma.Daarom slaapt hij die nacht maar 8u30,is dat een probleem?

 • yvonne schreef:

  Goedemorgen.
  Onze van 9 met ASS. PDD NOS slaapt sinds een maand niet meer in zijn eigen bed. Hij blijft wakker tot wij naar bed gaan. Hij krijgt 0.2 Mg Melatonine. Maar dat lijkt niks te doen. Hij zegt dat hij bang is alleen te zijn. We hebben al van alles geprobeerd. Lampjes, luisterboeken, pictogrammen.
  Wat kunnen wij nog meer doen?

 • Anastasia schreef:

  Mijn dochter slaapt bijna nooit doet vanaf haar eerste jaar geen middagdutje meer slaapt nog minder dan een volwassene gaat om 20 u naar bed en word om 1 uur snachts al wakker, daarna om 3 nog en blijft ze wakker tot 6 en dan wil ze nog wel eens een uurtje slapen. Is 2,5. Altijd druk overdag ik en mijn man zijn beide er helemaal doorheen hij zit in de nacht met haar en ik overdag zodat hij kan slapen. Lijkt een adhd kindje behalve op de creche is ze stil maar krijg haar vervolgens 10x drukker terug dan normaal als ik haar ga halen.

 • dodo schreef:

  Anastasia waarschijnlijk krijgt je kind teveel prikkels. Hebben jullie al geprobeerd om alle prikkels zoals tv, geluid, mobiele telefoon voor het slapen uit te zetten. Ook geen spel of andere activiteiten (zoals badje) Als je kind in bed ligt geen speelgoed, lampjes e.d mocht je kind gaan huilen even goed laten huilen en daarbij troosten. Maar dan moet je kind even ontladen en probeer middag dutje terug te krijgen want waarschijnlijk is je kind in de avond oververmoeid.

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *